do. jun 30th, 2022

Ik hou er niet van, van nep. Ik hou van puur natuur. Maar gek genoeg heb ik voor sommige nepplanten wel een zwak. Want je kunt ze heel goed gebruiken op plekken waar geen zon komt en je toch sfeer wilt hebben. Nepplanten zijn écht een hele goeie truc voor dit soort plekken, en natuurlijk ook een hele goeie truc voor plantenkillers, mensen zonder groene handen.

Het plaatsje achter ons huis

Het plaatsje achter ons huis is zo’n plek waar maar weinig planten kunnen overleven. Er komt nauwelijks zon, het is betegeld en het ziet er daardoor niet al te aantrekkelijk uit. Maar eigenlijk moet ik in de verleden tijd spreken, want sinds een paar jaar heb ik daar een paar bakken met nepplanten staan. Gecombineerd met groene planten, die heel goed tegen schaduw kunnen, heb ik er nepplanten doorheen gemengd, niemand die het ziet. Die kunstplanten heb ik uitgekozen op bloeiende exemplaren, want het ging mij om kleuraccenten. En nu ziet het plaatsje er een stuk vriendelijker uit. Alhoewel het tegenwoordig eruit ziet als een fietsenstalling. Daar moet ik eens verandering in aanbrengen!

Eén van de nepplanten, die niet van echt is te onderscheiden van Maxifleur.
Hortensia | ©Maxifleur

Nepplanten voor plantenkillers

Mensen zonder groene handen zijn in staat om planten regelmatig naar de andere wereld te helpen. Dat is niet alleen zonde van het geld, het staat ook zo triest. Een huiskamer is al snel sfeerloos, als er geen planten in staan. Elke kamer fleurt ervan op. Maar dan moeten er wel goede natuurgetrouwe nepplanten staan, zodat je het er niet vanaf kunt zien. Want zieltogende planten zijn triest, lelijke kunstplanten zijn dat helemaal!

Zijn ze nou echt of niet?

Een webshop als Maxifleur heeft dit soort mooie natuurgetrouwe kunstplanten, Van die nepplanten, die je even moet aanraken om te voelen of ze nou echt zijn of niet. Want dat wil je! Je wilt niet dat mensen van een afstandje al zien dat je planten van plastic zijn, toch? Je wilt nog wel een beetje je status hoog houden, dat zelfs jij planten kunt hebben. Dat die planten dan niet echt zijn, dat is dan gewoon jouw kleine geheimpje.

Kantoren en horeca

Waar je altijd best veel kunstplanten en kunstbomen ziet staan zijn kantoren en horeca. En ik snap dat wel. Er wordt gewerkt op dat soort plekken en er is gewoon te weinig tijd en mankracht om al die nepplanten aandacht, liefde en water te geven. Bovendien zijn er veel plekken op een kantoor, waar te weinig daglicht komt. Maar in een beetje leuk kantoor staan planten. Sfeer is essentieel op kantoor, anders gaan medewerkers al gauw op zoek naar een andere werkplek.

En ook de horeca heeft datzelfde probleem, maar dan zijn het de klanten die willen dat er sfeer in zo’n tent is. Ik ben ooit eens heel teleurgesteld geweest bij een horeca-ervaring. In het artikeltje Rapportcijfer Horeca: er is verschil noem ik een koffietent in Amsterdam, waar ik 1) niet “gezien” werd en 2) de sfeer werd neergezet met hele lelijke nepplanten. Ik kom daar dus nooit meer.

Een plantenwand is een trendy eyecatcher, ook al zijn het allemaal nepplanten
© Maxifleur

Wanden van nepplanten

Wat je nu heel veel ziet zijn hele wanden van nepplanten. Een plantenwand staat schitterend in een vergaderzaal of in een kantine en als die wand gemaakt is van kunstplanten heeft dat nog een groot extra voordeel: het biedt een hoge akoestische demping. Opgeteld bij de trendy uitstraling en de kosten is dit één van de beste investeringen die een kantoor kan doen. Want laat je zo’n wand maken van echte planten dan heb je nog bijkomende kosten zoals irrigatie, onderhoud en schoonmaak. Bij een plantenwand van nepplanten is het een kwestie van één keer per maand even de plumeau eroverheen!

Dus of je het nou doet omdat je een plantenkiller bent, of dat je het doet omdat je op kantoor geen tijd hebt, ga eens naar de site van Maxifleur en bekijk eens hun assortiment. Ze hebben ook bloemen. En een bosje bloemen op tafel fleurt de hele ruimte op. Bij Maxifleur zeggen ze, dat: “hun kunstbloemen van innovatieve en duurzame materialen zijn gemaakt, zoals het luxe Pongee of een onderhoudsvrije soort polyester foam, al dan niet bewerkt met een real touch toplaag of zijdeachtige coating voor een levensechte look en feel!

Potjandorie, als ze er echt uitzien en ze ook nog echt aanvoelen, waarom zou je dan niet voor nepplanten kiezen?

Het plaatsje achter ons huis

Al schrijvende begin ik zin te krijgen om het plaatsje nu aan te pakken. Die fietsen eruit en de bakken opnieuw herindelen met realistische nepplanten. Het lijkt een contradictie, maar als ik de Petunia Guirlande zie, die Maxifleur verkoopt, dan zie ik hem al perfect gemengd tussen het groen opfleuren met die roze bloemetjes. Zin in!

De Petunia is kunstig gemaakt door Maxifleur
Petunia | © Maxifleur

Lees ook:


Dit artikeltje is ontstaan uit een samenwerking.

By Jeannet