do. jun 30th, 2022

Alweer drie jaar geleden was het “het jaar van de egel” en dat was niet voor niets, want het ging niet goed met de egel. Helaas gaat het nog steeds niet goed met de egel. Veel egels, en dan met name de mannetjes tijdens de paartijd, worden slachtoffer van het verkeer. Hun natuurlijke afweermethode, zichzelf oprollen tot een harde stekelige bal, helpt jammer genoeg niet tegen zware autobanden. Daarnaast zijn land- en tuinbouwgif, water- en bodemverontreiniging oorzaak van ziekte en sterfte onder de egels. Maar ook bijv. slakkengif, dat soms driftig gestrooid wordt in tuinen. Wist je dat de egel een wilde inheemse beschermde diersoort is? Dat betekent dat als je een egel vindt, die ziek is of zwaar vermagerd is, je die egel moet helpen. Zo staat het in de Wet Natuurbescherming. In heel Nederland zijn er egelopvangcentra, die zorgen voor zieke of gewonde egels. Wat ook in de Wet staat is dat je thuis geen wilde dieren mag houden en een egel is een wild dier. Dus vind je een zieke egel, dan is de Egelopvang de plek, waar je de egel kunt binnenbrengen.

Egels massaal verstoord in winterslaap

Egelopvang Nederland zette afgelopen week een alarmerend berichtje op hun Facebook-pagina:

De afgelopen week was het warmer dan ooit voor de maand maart. Reden voor mensen met een tuin om massaal de tuin aan te pakken. Ook in gemeentetuinen werd al volop gewerkt. En al is het zomers weer, voor de meeste dieren geldt nog dat ze in winterslaap zijn en er onvoldoende voedsel is om te overleven in de natuur. Er kwamen heel veel meldingen binnen van zwakke, versufte egels die in het zonnetje lagen. De meeste van deze egels zijn verstoord in hun winterslaap, konden vervolgens niet aan voldoende voedsel komen en zijn verzwakt blijven liggen. Het is dus van belang dat er weer volop bijgevoerd wordt met kattenbrokjes en vers water. Dus als u een egel overdag vindt, neem dan direct contact op met de dichtstbijzijnde opvang voor de opvang van deze beschermde diersoort.

De egel is een uitgesproken schemer- en nachtdier. De huid van de egel kan niet tegen de zon, dus een egel in de zon zien liggen betekent altijd dat deze egel hulp nodig heeft. Er is bijna altijd meer aan de hand dan alleen maar een beetje honger.

Volgende week slaat het weer om en wordt er zelfs wat hagel en natte sneeuw verwacht. Egels waarvan de overwinteringsplek vernield is, zullen niet op tijd een goed onderkomen vinden/kunnen maken. Let bij koude nachten dus extra goed op de egels. Door onderkoeling kunnen deze egels overlijden.

Een egel is een beschermde diersoort
Bij de Egelopvang in Haarlem

Hoe weet je of een egel hulp nodig heeft?

Een egel is een schemerdier. Overdag slaapt ie, maar in de schemeruurtjes, ‘s ochtends en ‘s avonds, gaat ie op pad (mannelijke egels lopen 5 km per etmaal!). Hij laat zich in principe overdag niet zien.
Als je overdag op een open plek of op straat een egel ziet, die niet vlucht of zich oprolt, dan weet je dat er iets mis is. Een egel kan ook gewond zijn door de beet van een hond of door het verkeer. Ook komen egels nog wel eens in maaiers terecht. En als je een egel ziet met veel kleine witte puntjes in en op zijn stekels, met veel kale plekken of met vlooien en teken neem dan actie. Egels die rondjes lopen, wankelen, omvallen en/of schudden hebben ook hulp nodig. De egel is een beschermde diersoort, maar veel mensen realiseren zich niet, dat ze daarom verplicht zijn egels te helpen, indien ze ziek of gewond zijn.

Wat moet je doen?

Vind je een egel, die hulp nodig heeft, bel dan met een egelopvang in jouw buurt. De egelopvang Haarlem bijvoorbeeld heeft medische thuiszorgers, die eerste hulp bieden nadat een egel wordt gemeld. Ze zullen vragen wat er aan de hand is en je vragen de egel naar een thuiszorger toe te brengen. Daar kun je de egel binnenbrengen. Deze thuiszorger heeft een vergunning voor het houden van een wild dier, zolang als nodig is voor hun herstel. Zij zorgen voor de eerste hulp aan de egels. Het kan zijn, dat dat bij andere egelopvangcentra anders geregeld is.
Vaak zijn egels door ziekte of verwonding onderkoeld. Vervoer ze dan in een kartonnen doos met een in een handdoek gerolde plastic fles gevuld met warm water (als kruik).
Als het even duurt voor je de egel naar de opvang kan brengen zorg dan voor een bakje met water (géén melk!) en wat kattenvoer op een schoteltje.

Na het binnenbrengen op de plek waar je de egel hebt achtergelaten wordt de egel bekeken en naar aanleiding daarvan eerste hulp verleend en een behandelplan opgesteld. Het kan om een warmtematje gaan of een infuus. Er kan een wond behandeld worden of de egel krijgt een flessenvoeding.

Bij de egelopvang in Haarlem
De Egelopvang in Haarlem

De egel is een beschermde diersoort; je brengt hem naar de egelopvang

Als hij enigszins hersteld is, gaat ie naar de reguliere egelopvang. Zij nemen de verzorging en behandeling over na de eerste verleende hulp van de thuiszorger.

Bij mijn bezoek aan de Egelopvang Haarlem kwam ik net op het moment, dat een vrijwilligster een egel in zijn wekelijkse verzorgende badje deed. Het water van het bad bevatte een middel tegen schurft, een schimmelziekte die veel egels treft. Deze huidziekte veroorzaakt het uitvallen van de stekels.
Het filmpje wat ik maakte van een tevreden egel in bad is het leukste wat je vandaag zult zien! Een tandenborstel tussen je stekels als je daar jeuk hebt is gewoon genieten!

De egel is een beschermde diersoort. Waar kun je de egel binnenbrengen? Bij de Egelopvang!
De Egelopvang is niet te bezoeken. Bezoek zorgt voor extra stress.

De egel gaat naar de uitwentuin

Als de egel weer in orde is, zijn lichaamsgewicht goed is, geen schurft meer heeft, alle stekels weer zijn aangegroeid en alle wonden genezen, dan gaat hij naar een uitwentuin. Veel particulieren bieden hun tuin aan als uitwentuin. Het zijn tuinen, waar de egels niet uit kunnen weglopen en waar ze in de gaten kunnen worden gehouden. En veel mensen met tuinen vinden het fijn om een egel in de tuin te hebben, want die helpt ze af van slakken.

De bedoeling van de uitwentuin is om het natuurlijke egelgedrag weer terug te krijgen en om weer te ontwennen van mensen. Ze hebben weer bewegingsvrijheid en ze kunnen weer oefenen in het zelf zoeken van voedsel.

Terug de natuur in

De kringloop in de natuur heeft alle soorten nodig. De natuur heeft egels nodig. In de natuurlijke kringloop eten zij insecten, zoals rupsen, maar zij zijn zelf voedsel voor uilen, oehoes, grote roofvogels en dassen. Dus als de egel in goede gezondheid is, kan ie weer helemaal voor zichzelf zorgen. Heeft hij een goed gewicht en een goed stekelpakket, dan is het tijd dat hij weer terug de natuur in gaat. Het enige wat de vrijwilligers van de egelopvang dan nog kunnen doen is uitzwaaien. Zo fijn, dat de egel een beschermde diersoort is, anders was dit allemaal niet gebeurd! Dag egeltje, het ga je goed!

Vrijwilligers

Je hebt het al kunnen lezen, maar ik wil het nog een keer benadrukken. De egelopvang, DE plek waar je een egel kunt binnenbrengen en waar hij wordt opgevangen, wordt geheel en al gedaan door onbetaalde krachten. Iedereen werkt vrijwillig om elke dag, 24/7, klaar te staan om de egels op te vangen en te verzorgen. Het eten, de medicijnen en de verschoningen komen voor het grootste deel uit giften. De Egelopvang Haarlem bijvoorbeeld vangt elk jaar zo’n 400 egels op, egels die allemaal hun eigen behandel- en verzorgingsplan hebben.

Wil jij deze bijzondere opvang steunen? Dit is het rekeningnummer van de Egelopvang Haarlem: NL82 TRIO 0254 5140 49. Hartelijk dank, namens alle 400 egeltjes!


Lees ook:

By Jeannet

19 thoughts on “De egel is een beschermde diersoort, wist je dat?”
  1. Hoi Amelie, ja, dit soort dingen kom je dan opeens te weten, leuk he? Maar het kan in België anders geregeld zijn. Ik weet wel, dat ze bij jullie ook beschermd zijn, maar hoe de opvang geregeld is, dat weet ik niet. Leuk dat je reageerde, dank! gr. Jeannet

  1. Hoi Joanne, dank voor je leuke reactie. Dit is waarom ik o.a. bloggen zo leuk vind. Je komt opeens op plekken, die je eerder niet kende en ontdek je dingen, waar je nog nooit van had gehoord. gr. Jeannet

  1. Hoi Lindsey, ja, dat filmpje is goed, he? Je hoort mij ook zeggen: ooooh wat cute! Dat egeltje is om op te vreten, nou ja, als al zijn stekels er niet zouden zijn dan … Dank voor je reactie, gr. Jeannet

  2. Ik wist dus praktisch niets van wat je schrijft, allemaal nieuw voor me én heel interessant. Veel egels komen er binnen zeg bij de opvang. De enige egel (levend) die ik heb gezien was ooit op vakantie in Kroatië

   1. hoi Frederique, nou, ik ook niet hoor. Een vriendin van me werkt daar als vrijwilliger, dus ik kwam er goed binnen. En ja, dan wil iedereen heel graag het verhaal vertellen van de egels en hun kwetsbaarheid. En dat we ze nodig hebben. Ik vond het zelf ook heel leuk en interessant. Dank voor je reactie, gr. Jeannet

  1. Hoi Nicole, mooi, he? Nederland is zo’n goed georganiseerd land en we worden allemaal maar ouder en hebben steeds meer tijd. Dus er zijn steeds meer mensen die “iets” willen doen, dus doen ze het vrijwillig bij dit soort Stichtingen. Dank voor je reactie, gr. Jeannet

  1. Hoi Rowan, dank voor je compliment. En dat wist ik ook niet, dat ze zo ver liepen. Eigenlijk alles wat ik heb opgeschreven was redelijk nieuw voor me. En het was zo leuk in die egelopvang! Heb je het filmpje gezien? Zo schattig! gr. Jeannet

  1. Hoi Véronique, heel goed, jij snapt het! En doe je het niet voor de egels, dan doe het wel voor alle kruipers, we hebben ze allemaal nodig! Dank! gr. Jeannet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.