do. jun 30th, 2022
Prachtige oude groene kerk in Polen

Onze route naar Wit Rusland gaat via Maagdenburg, Duitsland, onze eerste stop. Vervolgens naar Polen en onze tweede stop bij Konin. En als derde en laatste halte stoppen we bij Bialystok.

Van Amsterdam naar Burg bij Maagdenburg

Je vermaken in de auto is nog een hele kunst. Zolang je nog in Nederland bent, en nog tot 100 km Duitsland in, heb je nog een Nederlandse radiozender. Gelukkig is er op radio 2 de jazz- en soullijst, dus we zitten heerlijk mee te zingen. “Hit the road Jack” natuurlijk keihard, maar Buddy Waters en Michael Jackson gaan er ook in als koek. Als net “As” van Stevie Wonder aangekondigd wordt, verliezen we de zender uit het oor, helaas. We moeten verder met onze eigen muziek.

Bij Marienborn is een Gedenkstätte. De oude grens met de DDR blijft hier in leven door de oude kantoortjes met loketten. In gedachten zie je de Trabantjes en de Opeltjes in een enorme rij staan om doorgelicht te worden door een Rijkswachter, lekker gründlich.
Misschien dat we dat bij de grens van Wit Rusland ook wel weer mee gaan maken.

Eenmaal over de oude grens kijk je om je heen en verwacht je nog iets herkenbaars te zien van Oost Duitsland. Maar langs de kant van de snelweg ziet het er allemaal gewoon Duits uit. Het enige wat opvalt in het landschap zijn de enorme velden windmolens. Landschapsvervuiling is hier geen issue.

Burg, Duitsland

Burg is een prettig klein stadje , dat bekend staat om zijn 3 torens uit de 12e eeuw, delen van de stadsmuur. Bovendien voert de Strasse der Romanik door het centrum. Dit is net zo’n wandeltocht als de Camino in Frankrijk en Spanje naar Santiago de Compostella. Deze Strasse der Romanik gaat ook over de landsgrenzen en heeft de vorm van een 8. Daardoor kun je hem helemaal afronden, zo’n 1200 km. Maagdenburg, wat niet ver van Burg ligt, is ongeveer de plek waar de wegen zich kruisen. Je kunt natuurlijk ook maar 1 rondje van de 8 doen, is ook al een flinke tippel.

Strasse der Romanik, bij Maagdenburg in Duitsland

Boodschappen doen we hier bij de Lidl. In Nederland zetten we er geen stap over de deur, hier hoort het erbij, hoort het bij de Kultur. En, zoals onze vriendin M, fijntjes opmerkte: “ja, ja, VISA terugverdienen, he?”, want het scheelt wel.

Route naar Wit Rusland, van Burg naar Konin

Onze route naar Wit Rusland is hier een rechte lijn. De snelweg tussen Maagdenburg en Konin in Polen gaat immergeradeaus. 20 Kilometer na de grens begint de tolweg. Het grote voordeel van die tolweg is, dat er nauwelijks vrachtwagens rijden. En ook het gewone autoverkeer is aanzienlijk minder. Het kost natuurlijk wel geld. Omdat we met een auto en een caravan rijden, zitten we in categorie 2. Totaal zijn we voor het stuk tolweg 115 zloty kwijt, ongeveer 29 euro.
In stukken waar er geen tol geldt merk je meteen het verschil: hele colonnes vrachtwagens op een vierbaansweg. Dat betekent, dat wij met onze caravannetje die colonnes moeten inhalen of er tussen moeten gaan rijden. Niet de prettigste route naar Wit Rusland dus.

Konin en Lichèn, Polen

Behalve dat de voorouders van een goede vriend van onze middelste er vandaan komen is Konin niet interessant. Toen wij op de terugtocht naar de camping een andere weg namen kwamen we wel iets bijzonders tegen.

In Lichèn bevindt zich een bedevaartsoord. Maria heeft zich hier volgens de legende twee keer laten zien. De laatste keer in 1852, een flink tijdje terug, maar de Polen vonden dat een reden om eens goed uit te pakken. Er is een park ontworpen, waar je een aantal kapellen kunt bezoeken, en een wandeling kunt maken langs 18 verspreid staande kleinere kapelletjes op pilaren, heel gek om te zien.

Toen wij er waren was het heel rustig, maar het parkeerterrein en het restaurant is duidelijk gebouwd op enorme mensenmassa’s, dus het is een populaire bestemming.

De enorme basiliek (gebouwd tussen 1994 en 2004), die 1 km verderop staat, claimt hetzelfde. Dit was de plek waar Maria zich liet zien. Het is de grootste kerk van Polen, er kunnen 7000 gelovigen in. Het is een enorme publiekstrekker en er zijn verschillende kleine winkeltjes waar je Mariabeeldjes en andere katholieke snuisterijen kunt kopen.

De camping, hier in Polen, is een stuk goedkoper, maar het is ook een beetje aftands. En er staan alleen maar Polen om ons heen. We zullen eraan moeten wennen: aftands en de taal niet kunnen spreken, dat geldt ook voor de rest van onze reis, in ieder geval tot Finland.

Route naar Wit Rusland: Konin naar Bialystok

We rijden richting Warschau en de weg wordt steeds drukker. Hier geen tolwegen meer, dus colonnes vrachtwagens op vierbaanswegen. De snelweg zelf is trouwens prima van kwaliteit. Geen hobbels of oud asfalt, wel veel wegversmallingen omdat er gemaaid moet worden.

De Poolse radio laat gezellige Poolse popmuziek horen, waarmee je direct in de songfestivalmood komt.

Ons einddoel van vandaag is Bialystok en op zoek naar de camping komt er een man naar ons toe en zegt ons gedag in het Nederlands: “Goedemiddag!” Heb ik het goed verstaan? Het blijkt een Pool te zijn, die 12 jaar bij PostNL heeft gewerkt.
Het kampeerterreintje is heel klein, er kunnen 12 campers staan. We zitten letterlijk op 3 meter afstand van onze directe buur. Maar het zijn Polen, dus we verstaan er gelukkig niets van. Om toch iets van privacy te hebben en het geluid enigszins buiten te sluiten doen we de deur maar dicht.

route naar Wit Rusland, onderweg in Polen

Bialystok, Polen

We hebben geen zin in Bialystok, maar op 80 km afstand ervan bevindt zich het grootste oerbos van Europa. Het bos is bijna heilig verklaard, na allerlei gedoe met kappen en natuurbeschermers, tot bij het Europese Hof aan toe. Er mag niets in of uit het bos. Ik hoor een gids een grapje maken: “als je per ongeluk een teek mee neemt, moet je hem weer komen terugbrengen naar het bos”. Je hebt ook uitsluitend toegang met een (betaalde) gids om je in de gaten te houden. Wij zijn ongemerkt naar binnen geslipt en hebben even aan het oerbos geroken. Zie je dat het zo’n oud bos is? Enigszins. Het zijn andere bomen, maar ze zijn niet heel erg oud. Ze staan dichter op elkaar en het is er donkerder.

Onderweg hebben we nog een leuke koffie-ervaring: bij een café schenken ze gewoon water op gemalen koffie, zonder dat het gefilterd wordt.

De route naar Wit Rusland bedraagt nu een dikke 1700 kilometer. Morgen gaan we de grens over naar Belarus oftewel Wit Rusland.

Onze hele roadtrip heb ik samengevat in Roadtrip door Europa, een terugblik.

By Jeannet

3 thoughts on “Route naar Wit Rusland”
 1. Hi Jeannet!

  Dank je wel voor je blog. Vanuit Frankrijk volg ik jullie trip.

  De grens-oversteek-ervaringen, daar ben ik zeer benieuwd naar.

  Fons en ik zijn in 94 naar de Oekraïne gereden. En dat was toen ook een heel avontuur.
  Hopelijk is het jullie wat sneller gelukt om de grens over te komen.
  Hele goede reis verder!

  Ella

  1. Hoi Ella, leuk dat je het leest. En ik ben natuurlijk ook benieuwd naar jouw verhaal over die reis naar Oekraïne! Maar dat wordt mondeling, denk ik! gr. Jeannet

 2. Lieve Jeannet,

  Wat een mooie beschrijving. De reis die ik (we) ooit met jouw lief maakten, via Marienborn naar Berlijn, is nog terug te lezen op mijn blog. Wist je dat? Dat was wel in een lang vervlogen tijd (1976).
  Het klinkt allemaal wel heel spannend, aantrekkelijk ook. Ik ben heel benieuwd hoe het verder zal gaan. Een hele goede reis en pas goed op jullie zelf….. Geef je ogen de kost op kunstgebit (eh, gebied), natuur, omgeving – in de breedste zin van het woord!

  LM

Comments are closed.