za. sep 24th, 2022
Moskou

Een visum aanvragen voor Rusland en Wit Rusland is zoals je misschien al bedenkt, geen sinecure. Je moet met heel wat dingen rekening houden. Dus neem voldoende de tijd om dit voor elkaar te krijgen. Als je alles goed hebt gedaan, kost het proces 10 werkdagen. Maar gaat er iets fout (en die kans is groot), dan kost het je zo nog eens 10 werkdagen. Of het kost je extra geld, zoals bij ons.

Ons reisplan is om met de auto en de caravan via Wit Rusland naar Rusland te rijden. En daarom hebben we zowel een visum nodig voor Rusland als een visum nodig voor Wit Rusland. Het visum voor Rusland kost 10 werkdagen en daarna moet het visum voor Wit Rusland nog geregeld worden. Al met al minstens 20 werkdagen.

Visum aanvragen voor Rusland

Het is handig om hulp te vragen voor het visum aanvragen voor Rusland. De ANWB kan je daarmee helpen. Het handige van deze tussenpersoon is, dat je je paspoorten gewoon naar een ANWB-winkel kan brengen en daar ook weer kan ophalen. Je hoeft dan dus niet naar Den Haag waar de Visum Centrale zit, die het visum regelt. Bovendien is de ANWB een betrouwbare partner van de Visum Centrale. En dat is voor alle partijen een prettige bijkomstigheid.

visum aanvragen voor rusland

Op de site van de ANWB vind je ook alle informatie over je reis-benodigdheden. Het zijn er nogal wat, dus zorg dat je dit allemaal eerst in orde maakt. De Visum Centrale, de partner van de ANWB, regelt o.a. de VISA Support Letter. Dit is een uitnodigingsbrief of een bewijs van overnachting in Rusland. Alle in Rusland doorgebrachte nachten moeten met een Visa Support Letter verantwoord worden, ook als deze doorgebracht worden in bijv. een nachttrein. Een treinticket is niet voldoende bewijs van een overnachting.

Behalve dat het flink wat geld kostte, ging dit bij ons redelijk gesmeerd. Het enige was, dat onze goedgelijkende pasfoto’s niet goed genoeg waren. De achtergrond van de foto moet wit zijn en je gezicht moet midden in de foto zijn gepositioneerd met een neutrale uitdrukking. In andere woorden, je mag niet glimlachen.
Maar, en dat is dan wel weer bijzonder, je mag met je eigen telefoon foto’s maken en als die voldoen aan de eisen, is dat akkoord. Dus mijn lief heeft mij buitengewoon ernstig op de bank voor de witte muur gefotografeerd en andersom ik hem. Het zijn de leukste foto’s ooit gemaakt van ons … not!

Jeannet van der Knaap

Al met al heeft ons het visum naar Rusland dit gekost per persoon:

 • consulair tarief: € 35,-
 • bemiddelingskosten: € 47,80
 • kosten toeristenuitnodiging : € 66,55
 • via application centre kosten: € 30,-

Visum aanvragen voor Wit Rusland

Ook het visum aanvragen voor Wit Rusland kan via de ANWB. Voor Wit Rusland hoef je geen visum aan te vragen als je via de luchthaven van Minsk binnenkomt. Maar kom je, zoals wij, met een auto het land binnen, dan heb je wel een visum nodig.
En ook Wit Rusland verlangt een bewijs van overnachting. MET stempel van de betreffende camping of het betreffende hotel. Een boekings-formulier is niet voldoende.

En daar ging het bij ons fout. We hadden wel de route doorgegeven, maar we wisten nog niet waar we gingen overnachten. We zijn niet van die regelaars, het komt zoals het komt en het lukt altijd wel. Maar met die houding kom je Wit Rusland en ook Rusland niet in.

niet te lezen cyrillische tekst voor de visumaanvraag

10 Dagen voor vertrek kregen we een mail, dat wij een bewijs van overnachting nodig hadden voor Minsk. De dichtstbijzijnde camping reageerde niet op onze mail, dus dan maar een hotelboeking gemaakt via Booking.com. We zochten naar een hotel met een groot parkeerterrein, zodat we daar onze caravan kunnen stallen. Hotel geregeld en hotelboeking opgestuurd naar de Visum Centrale.

5 Dagen voor vertrek belde de Visum Centrale, dat de hotelboeking als zodanig niet werd geaccepteerd als bewijs van overnachting. Er moest een STEMPEL op van het hotel. Het moest meteen geregeld worden, vóór 12 uur die dag, want de volgende dag zou de Wit Russische Ambassade gesloten zijn. En dan zouden de visa niet op tijd in Haarlem zijn. En oh ja, het kostte 120 euro extra om dit allemaal op tijd klaar te hebben!
Mijn lief dus, midden in zijn vergadering, het hotel gemaild, stempel gevraagd, hotel teruggemaild (ging snel!), printscreen van bewijs, doorgestuurd naar Visum Centrale, pfff, half 12 klaar.

Het visum aanvragen naar Wit Rusland kostte per persoon :

 • consulair tarief: € 60,-
 • consulair tarief spoed: € 120,-
 • bemiddelingskosten: € 47,80
 • bemiddelingskosten spoed: € 74,42

Apart moet dan nog worden betaald:

 • Rusland Document Voorbereidingskosten: € 24,80
 • Digital Fotoservice, 2 x € 30,25 = € 60,50
 • Consulaire verwerkingskosten: € 55,15
 • Noodhulp: € 27,85
 • ANWB: € 25,-

De reis kan beginnen?

We gaan zondag op reis. Mits de paspoorten op tijd terug zijn. Het is best spannend om met een auto en een gloednieuwe caravan op reis te gaan naar Wit Rusland en Rusland. Dit is slechts een appetizer. Ik hou je op de hoogte.Over deze reis ga ik de komende weken bloggen. Maar wil je nu al wat reisverhalen lezen van onze vorige reizen? Bijvoorbeeld onze laatste reis naar Marokko? Of van een aantal jaren geleden, onze reis naar Nashville en Memphis? Je komt misschien op reisideeën.

By Jeannet

3 thoughts on “Visum aanvragen Rusland en Wit Rusland”
 1. Tjonge, wat spannend Snet! Morgen heb je de paspoorten hoor, op de valreep.

 2. Er komt altijd weer geregel bij kijken,maar ik ben benieuwd naar je avontuur en reis in Rusland. Een vriend van me is eerder in Rusland geweest, zelf ben ik er nooit geweest. Ik wens je in ieder geval een goede en fijne reis.

Comments are closed.