do. jun 30th, 2022
De weg in Lapland met bomen, bomen en nog eens bomen

Dit is een terugblik op onze roadtrip door Europa, want wat was het een fantastische reis. Je bent weer terug van vakantie en het leven gaat weer gewoon zijn normale gang. Maar eigenlijk wil je dat niet. Je wilt alles nog een keer terugspoelen, nog een keer herbeleven. Ik ben daarom zo blij, dat ik dit blog heb en dat ik deze roadtrip door Europa zo goed heb kunnen beschrijven. Want wat hebben we veel gezien en beleefd.
Bovendien hebben we de foto’s nog (al vond ik ze niet fantastisch van kwaliteit, maar daarover later meer).

Aan een meertje in Duitsland

Roadtrip door Europa, via Duitsland en Polen naar Wit Rusland

Dit was onze eerste etappe. Wat ik hier heel leuk aan vond, was dat ik ontdekte, dat er ook in Duitsland een bedevaartstocht bestaat met de naam Strasse der Romanik. Het is net zoiets als de Camino, die populaire pelgrimstocht “om jezelf tegen te komen”, die eindigt in Santiago de Compostella.

En nog een bijzondere ontdekking was het laatste grote laaglandoerbos dat Europa nog heeft. Het zogenaamde Woud van Bialowieza ligt 80 km van Bialystok in Polen. Het strekt zich verder door in Wit Rusland.

Door naar Minsk, de hoofdstad van Wit Rusland

De tweede etappe eindigde in Minsk, waar we een hotel hadden geboekt vanwege onze visumaanvraag. Daar had ik de pech om met mijn teenslipper te blijven haken achter een laaghangend elektriciteitssnoer, waardoor ik mijn ribben kneusde en mijn 5 tenen dubbelklapte.

Daardoor zijn onze plannen enigszins veranderd. Want ik had rust nodig voor mijn ribben en tenen, maar we konden niet langer in Wit Rusland blijven vanwege ons beperkte visum.

Onderweg met auto en caravan

Roadtrip door Europa, Letland en Estland

Vandaar dat we voor onze derde etappe terecht kwamen in Letland en vervolgens in Estland. In Letland en Estland hebben we niets bijzonders gedaan. Kerkje bezocht, gegeten, geluierd, dat werk.
Door deze omleiding hebben we het vanaf deze etappe over een roadtrip door Europa. Uiteindelijk bereikten we namelijk 10 Europese landen.

Rusland

Hierna kwamen we eindelijk aan in het land waar het eigenlijk allemaal om begonnen was, Rusland. Moskou hebben we al met al niet gehaald, maar ik ben reuze blij, dat we St. Petersburg wel hebben gezien. Dit was ons eerste hoogtepunt, en de stad zit nog steeds in mijn hoofd. Prachtig, majestueus, en helaas vol met toeristen. Maar dat neemt niet weg, dat vooral de boottocht op de Neva prachtig was, want vanaf het water zijn de paleizen en hun grootsheid perfect te zien.

Tjarskoje Selo, het zomerpaleis van de twee Catharina’s, was ook een unieke ervaring. Dit soort paleizen kennen wij niet in Nederland. Misschien wel in Engeland, maar dan met veel minder glitter en glamour. Want het was wel degelijk goud wat daar blinkte!

We zijn met onze roadtrip door Europa in Finland

Roadtrip door Europa, Finland en de Noordkaap in Noorwegen

Daarna trokken we door naar Finland en bedachten we het plan om “gewoon naar de Noordkaap te rijden”. Lapland was een prachtplek om eens te zien en het was interessant om kennis te maken met de Sami, het enige inheemse volk, dat Europa kent. Het moment dat we de Noordpoolcirkel overreden was heel bijzonder. En dat je nog noordelijker kan komen, helemaal naar het uiterste puntje, de Noordkaap, is helemaal de moeite waard. Het was met name de weg, die we waardeerden. De Noordkaap zelf is een toeristisch uitgekauwde plek, en dat is natuurlijk heel jammer.

De terugtocht via de E45

Om de roadtrip door Europa te vervolmaken reden we via de langste weg van Europa, de E45, terug naar huis. De weg begint in Noorwegen en gaat via (een klein stukje van) Finland en Zweden door naar Denemarken. Er zit dan wel een boot tussen.

Vooral het begin van de weg, het bovenste 2/3e deel van Zweden zeg maar, is prachtig en op dit moment verlang ik daar naar terug. Het is er zo heerlijk stil en rustig. Ik werd er helemaal zen van.

We vervolgden de E45 verder ook nog een deel Duitsland in, maar op een gegeven moment moesten we toch echt rechtsaf slaan, naar huis. De koek was op. We hebben dik 9000 kilometer gereden met een auto en een caravan in 5 weken tijd.

Onze roadtrip door Europa bracht ons ook in Zweden, vlak voor de Bibliotek

Foto’s

Nu nog even terugkomend op de foto’s, waarvan ik de kwaliteit vond tegenvallen. Sinds mijn verjaardag in april heb ik een nieuwe telefoon en ik was ervan overtuigd, dat er op die telefoon een betere camera zat, dan degene ervoor.

Helaas blijkt dat niet zo te zijn. In de praktijk, dus op deze roadtrip door Europa, was ik vaak teleurgesteld over de resultaten. Meestal kwam dat doordat het onderwerp van de foto te ver weg was, waardoor ik moest gaan zoomen. En daardoor werd de pixelkwaliteit van de foto sterk verminderd.

Wat had ik graag een betere camera op mijn telefoon gehad! Juist voor dit soort vakanties, waar veel natuur te bewonderen is.
Recent kwam ik de nieuwste Samsung Note 10 tegen en die ga ik op mijn verjaardagslijstje zetten. Want wat een prachtige telefoon is dat.

Verjaardagslijstje

De voornaamste reden, dat ik de Samsung Note 10 wil hebben, is dat ie 3 camera’s heeft. Eén normale, maar ook een groothoeklenscamera en een telelenscamera. En dat had ik echt nodig op mijn roadtrip. Dat ie ook nog een lekker groot geheugen heeft is mooi meegenomen, want dan had ik ook lekker veel filmpjes kunnen maken en bewaren. Ik had zelfs kunnen gaan vloggen! (Ik weet niet of het er ook van komt, maar het zou kunnen dus met deze telefoon).

Wat ook handig is voor bloggers als ik, is het pennetje van de Samsung Note 10, waarmee je onderweg handige notities kunt maken. Helemaal tijdens zo’n reis moet je continu van alles opschrijven, want er gebeurt zoveel. Als je dat niet direct doet, dan ben je het alweer vergeten op het moment dat je je blog een paar dagen daarna gaat schrijven (althans zo ben ik, ik vergeet best snel).

En ik moet zeggen, dat ik het ook heel fijn vind, dat ie lekker snel oplaadt. Met een uur is hij helemaal vol en dat is ook fijn op een reis, waar je op zoek moet gaan naar je elektriciteitstoevoer.
Als je het leuk vindt, kun je nog even deze beschrijving lezen, dan kun je lezen, dat dit een hele mooie telefoon is.

En nu maar hopen, dat mijn lief deze blog leest en dat ie het onthoudt tot volgend jaar april 🙂

Jeannet zit hier aan haar laptopje te werken in de caravan


Dit artikel is tot stand gekomen met een samenwerking of met een affiliate. Kijk op samenwerking om te kijken wat dit inhoudt.

By Jeannet