za. sep 24th, 2022
Roze houten huis in Letland

We besluiten naar Letland te gaan om daar mijn voet en ribben te laten geneze en we steken de grens Wit Rusland met Letland over. Als we het land binnenkomen voelen we ons toch een beetje bevrijd. We kunnen alle tekens weer lezen en met de euro betalen. Alsof we weer een beetje thuis zijn gekomen. Maar het is te vroeg, daar zijn we het allebei over eens. We zijn er zo dichtbij, bij Rusland!

Moskou lukt niet meer, vanwege de tijd, maar St. Petersburg, dat moet toch nog wel lukken?

Camping in Letland

We vinden een klein paradijsje aan een meertje, camping Siveri, waar we 3 dagen rust houden. Met de bedoeling om een beetje te zwemmen, een boekje te lezen en een tochtje te maken, we hebben tenslotte vakantie. In de buurt van Siveri ligt het plaatsje Agnola, door mijn lief consequent Angola genoemd, waar we naartoe rijden. In Agnola staat namelijk een grote basiliek met een enorm grasveld erom heen.

De basiliek in Agnola in Letland

Op Maria Hemelvaart op 15 augustus komen alle gelovigen uit Letland naar deze kerk gelopen, als een soort bedevaart. Mensen die aan de kust wonen zijn dan een week onderweg. Kijk, dat mag devotie heten!

Estland

Na Letland gaan we nog wat meer richting ons doel, St. Petersburg. Mijn ribben zijn nog enorm pijnlijk, dus ik wil de grens van Rusland nog niet over.

We rijden via een onverharde weg de grens van Letland naar Estland over. Slechts een bord vertelt ons dat we de grens over zijn. Heerlijk, die open grenzen!

Ondertussen reizen we nu zo snel, dat we inmiddels ontbijten met 3 broden, elk gekocht in een ander land.

Estland is een stuk aangeharkter dan Letland. Betere wegen ook en het voelt als Finland. De taal lijkt erop, de mensen zijn ook blond en er wonen hier zelfs elanden. De huizen zijn wel Baltisch. In de dorpjes staan er houten huisjes, zoals we die ook in Wit Rusland en Letland hebben gezien. En in de steden zie je veel Sovjetflats staan, wel opgeknapt met een leuke kleur verf. Ze zijn niet grauw meer.

We staan op een grasveld bij een hotel bij Voru. Het hotel heeft een spa en is een kuuroord. Vandaar dat we veel mensen zien, die in badjassen rondlopen. De camping heeft zijn faciliteiten in het hotel, dus we moeten regelmatig in het hotel zijn. Ik denk, dat men het hier prima naar zijn zin heeft, maar voor mij hoeft het niet, met die James Last-muziek, die je overal hoort. (James Last, James Last, James Overlast zul je bedoelen, Van Kooten en De Bie).

Melkbussen staan klaar op het platteland van Letland

Russische grens

We hebben al 3000 km gereden en al heel wat landen doorkruist: Duitsland, Polen, Wit Rusland, Letland en Estland. Ons doel komt eindelijk in zicht, Rusland.

Een week na de val in het hotel in Minsk gaat het beter met de ribben en we steken morgen de Russische grens over!

By Jeannet

6 thoughts on “Letland en Estland”
 1. Tjongejonge ‘de val van Minsk’. Zo had ik het nog niet gelezen (en zo stond het er ook niet maar twas maar n associaaaasiestaasie). Én ik zie dat ze dr óók melktaps hebben, zoals in de Achterhoek. Mmmm.
  Wat leuk allemaal. Het klinkt in ieder geval tóch heel ontspannend en genietend en dat is het doel van jullie reis. Dus nog steeds wdb op schema.
  Liefs vantussen de bergen, Manna

  1. Hoi Manna, ik dacht al, heb ik dat echt geschreven, maar gelukkig was het je eigen mind! En ja, dit rustige stukje was heel ontspannend, gelukkig. Het volgende deel staat ook alweer klaar, kun je alvast lezen. Ik heb het er net op gezet. Veel plezier daar tussen die bergen, kus, Jeannet

 2. J en X, wat een verhalen. Het blijft boeien hoe jullie grenzen en landen en steden mee maken. Hoop echt dat het vervolg goed en pijnloos verloopt.. Petersburg here we come.

  Kussen voor jullie en vergeet niet zoveel als mogelijk te genieten.

  1. Hoi Fons, dank voor je reactie en tot nu toe gaat het goed. Helaas nog niet helemaal pijnloos, dus fietsen en wandelen gaat nog steeds niet. Maar ja, als dat het enige is :), kus, tot snel, en we vergeten dat niet, hoor, genieten. Jeannet

 3. Lieve mensen, wat een avontuur !!! Wel veel tegenslag helaas. Ik bewonder jouw goedgemutste beschrijving van jullie reis. Ik wens jou veel beterschap!!! Kus van mij

  1. Hoi Henriette, ach ja, tegenslag hoort erbij, he, bij het leven 🙂 Maar we hebben het goed, hoor, dus we laten ons er niet door uit het veld slaan. Kus, Jeannet

Comments are closed.