Nashville en Memphis zijn de muzikale geboorteplekken van de Country & Western en de Rock and Roll. Als je de muziek volgt, zoals wij deden, dan kan je Nashville en Memphis niet missen.

Nashville

In Nashville vind je Broadway Street, een straat met allerlei café’s en tenten, waar je 24/7 per dag muziek kunt horen. Helaas is deze straat door de grote toeristenstromen niet zo interessant meer, maar wel als je dit voor het eerst ziet. Dus ga er gewoon heen, het is toch weer een stukje Amerika.
Het is bijvoorbeeld heel leuk om het restaurant van Jimmy Buffett in te gaan. Het heet Margariteville en je vindt er, naast hamburgers en tropische drankjes, een bijzondere trap, waar je muziek op kunt maken. Elke tree is een noot.

Nashville en Memphis zijn de muziekhoogtepunten van de States. Hier zie je de pianotrap in Nashville.

Wat je niet mag missen in Nashville is een bezoek aan het Country Music Hall of Fame, een museum waar je alles over Country & Western kan vinden. Veel oude namen, die ons niet zoveel zeggen, maar ook grootheden als Dolly Parton, Johnny Cash, Tammy Wynette, Jim Reeves, Emmylou Harris, ea.

Dolly Parton, Elvis Presley, Bob Dylan op een display in het Country Music Hall of Fame in Nashville

Ook de Gran Ole Opry is leuk om naar toe te gaan. Als je de serie Nashville op Netflix hebt gezien, dan weet je wat je ongeveer kunt verwachten. Het is het grootste podium van Nashville en vele grote Country & Western-namen treden daar op. Het zegt ons allemaal niets, maar dat mag de pret niet drukken. Hier treden de beste artiesten op, dus wat maakt het uit, dat je hun naam niet kent. Het is een sensatie om erbij te zijn. Kaartjes wel al in Nederland aanschaffen, anders ben je simpelweg te laat. Country is hier heel populair.

In 2020 opent Bob Dylan in de Elm Street Church op 5th Avenue (nr 616) zijn eigen distilleerderij met de welsprekende titel Heaven’s Door. Het merk bestaat al, je kunt het bestellen, maar in de kerk wordt zowel de distilleerderij ondergebracht als een Center for the Arts.

Er is in Nashville nog veel meer te doen en te zien, dus laat je goed adviseren.

Memphis

Ook al noemde ik in de eerste paragraaf Nashville en Memphis de hoogtepunten van een muziekreis, eigenlijk vind ik Memphis het absolute hoogtepunt. Te beginnen in Beale Street.

Beale Street in Memphis by night met honderden bikers.

Memphis, Beale Street

Nashville en Memphis hebben allebei een belangrijkste muziekstraat. In Memphis is dat Beale Street. Wederom allerlei café’s en muziektenten waar je 24/7 muziek kunt beleven. Toen wij er waren, verzamelden zich daar honderden bikers en dat was ook weer heel bijzonder en heel erg horend bij Amerika. Want je ziet ze overal.

Memphis, the King

De eigenlijke reden om naar Memphis te gaan is natuurlijk om Graceland te zien, het laatste woonhuis en landgoedje van Elvis Presley, the king of rock and roll. Hij is nog steeds niet dood. Ook al ligt hij in een graf in zijn eigen tuin, de man doet het nog steeds. In ieder geval in Amerika.

Het graf van Elvis Presley op Graceland in Memphis, Tennessee. Hier by night

Ga maar eens op 16 augustus, zijn sterfdag, naar Graceland. Je weet niet wat je ziet! Vanuit alle staten van de States komen ze in hele grote getale om zijn leven en zijn dood te herdenken.
Elk jaar is er op 16 augustus een wedstrijd, wie de beste Presley-imitator is van dat jaar en vinden er dus allerlei optredens op, de één nog wilder dan de ander.

Een Elvis Presley-imitator

Maar Graceland zelf kun je gewoon bezoeken. Het is niet zo groot als je denkt en het ligt aan een vrij drukke straat in Memphis. Je ziet zijn huis, zoals het er in 1977 uitzag, er is weinig veranderd. Je ziet zijn gouden platen, zijn kostuums, zijn auto’s, zijn vliegtuig en zijn muziekkamer. The Jungle Room vond ik leuk, omdat het voorkomt in dat liedje van Bob Seeger: “I was walking in Memphis”.

Deel van de tekst van het liedje van Bob Seeger, Walking in Memphis

Er tegenover is een camping, waar zich vele Elvis-addicten verzamelen en daar vind je dan ook de leukste Elvis-dingen. Wij zagen er meerdere caravans, helemaal versierd met Elvisfoto’s, en auto’s natuurlijk.

Kenteken EP4 EVER, HONK if you love Elvis

Memphis, SUN en STAX

Verder moet je natuurlijk naar de SUN-studio’s, dé studio’s waar heel veel oude giganten hun platen hebben opgenomen. Namen als Jerry Lee Lewis, Roy Orbison, Elvis Presley, Johnny Cash, Sam Phillips, Carl Perkins, oudjes, maar nog steeds bekend en beluisterd.

Beeld van een display in de SUNstudios, waarop je Johnny Cash ziet zingen met Roy Orbison

Als je niet zo’n Elvis Presley-fan bent, maar wel van soul houdt en dan bedoel ik, van die lekkere oude steamy soul, dan moet je zeker ook even naar de STAX Recording Studios, museum of American Soul Music. Vele grote soulartiesten namen hier hun platen op en je voelt en hoort natuurlijk de geschiedenis naar binnen stromen. Green Onions van Booker T and the MG’s uit 1962 is hier opgenomen. Maar ook oudere soul van Isaak Hayes, theme from Shaft uit 1971 bijvoorbeeld.

Plaquette voor de deur van de STAX recording studios in Memphis, Tennessee. STAX is het Museum of American Soul Music

Memphis, Martin Luther King

En hoewel dit niets met muziek te maken heeft, moet je als je in Memphis bent ook even naar het Lorraine Hotel, de plek waar Martin Luther King is vermoord. Ze hebben het beeld van 1968 mooi bewaard gehouden.
Naarmate ik meer in Amerika kom, begrijp ik dat land en zijn inwoners beter. Deze plek is er ook één om meer begrip te krijgen voor Amerikanen.

Buitenkant van het Lorraine Motel, waar in 1968 Martin Luther King is vermoord.

Nashville en Memphis, hoe kom je er?

Trek voor Nashville en Memphis rustig een week uit, in totaal. Het zijn bijzondere steden en als je er langer bent, voel je meer wat er hier aan de hand is en is geweest. Want er is nog veel meer te doen en te bekijken, bijvoorbeeld de Gibson Factory, de fabriek van de beroemde gitaar. Ze zaten eerst in Memphis, maar in april 2019 verhuizen ze naar Nashville. Op het moment van dit schrijven zijn ze gesloten, dus check even van tevoren. Of de Peabody Ducks in The Peabody Hotel in Union Street. Gewoon leuk om even wat te gaan drinken.

Dompel je onder in de geschiedenis van de muziek van dit enorme land. Het leuke is, dat als je straks terug bent in Nederland, je door naar die muziek te luisteren, weer terug bent bij deze reis.

Wil je ook zo’n soort muziekreis maken naar Nashville en Memphis? Kijk eens bij SRC-reizen, daar hebben ze een muziekreis in het aanbod (heeft Leo Blokhuis bedacht, schijnt!).
Hoe je het ook regelt, geniet van deze prachtige muziekreis naar Nashville en Memphis!

In dit artikeltje ga ik dieper in op Nashville en Memphis, de hoogtepunten van onze muziekreis door Amerika. Maar we begonnen in Chicago en eindigden in Houston.


In dit artikeltje staat een affiliatelink. Kijk op samenwerking om te kijken wat dit inhoudt.