za. sep 24th, 2022
Een trap die naar boven leidt

Af en toe gaat dit blog over het onvermijdelijke: ouder worden. Want ja, ik word ouder en ondanks dat ik me niet oud voel, begin ik wel te kampen met problemen die met ouder worden te maken hebben. En dan ga je nadenken over, hou je vast, trapliften! Trapliften is tot nu toe het meest sexy onderwerp waar ik wat over te melden heb in dit blog, NOT.
Maar ik kamp met voet- en knieproblemen. Zo langzamerhand krijg je kwalen die niet meer weggaan.

Michelle Obama in de Ziggo Dome

Michelle Obama

In april ging ik naar een “optreden” van Michelle Obama. Natuurlijk had ik haar boek gelezen en ik vind het een bijzondere positieve vrouw, waar we allemaal nog veel van kunnen leren. Dat ik daarin niet de enige was, bleek wel, aangezien alle kaartjes uitverkocht waren. Maar ik kreeg van een lieve vriendin haar kaartje, omdat zij opeens niet kon gaan. Michelle Obama trad op in het Ziggo Dome in de Bijlmermeer in Amsterdam. Wat had ik er zin in!

Met de bus ging ik dus in mijn eentje naar de Ziggo Dome. Het was een beetje Libelle’s zomerweek, 95% van de mensen, die naar haar optreden gingen, waren vrouw!
Michelle Obama werd twee uur lang ondervraagd, maar ze gaf helaas wel antwoorden, die in haar boek ook al werden behandeld en besproken. In feite werd even in het kort haar boek doorgelicht. Ik vond het een beetje tegenvallen eerlijk gezegd. Maar wel bijzonder dat ik erbij was geweest. Ik hou wel van dat Amerikaanse opgeklopte “amazing circus”.

Ouder worden komt met gebreken, een gebroken enkel bijvoorbeeld in het gips

Enkel gebroken

Na afloop, nog helemaal in hogere Obama-sferen zag ik in het donker een stoeprandje niet en zwikte ik. Want ook ons zicht neemt af naarmate we ouder worden. Misschien moet ik mijn ogen laseren, dat kan, hè! Ik kwam keihard op de straat terecht. Natuurlijk kwamen er meteen vrouwen op me af om me overeind te helpen. Maar ik voelde eigenlijk meteen wel, dat het mis was. Ik kon nauwelijks naar de kant van de weg komen.

Om een lang verhaal kort te maken: ribben gekneusd, enkel gebroken, geen operatie, maar wel met gips. Heel vervelend, want je bent namelijk meteen een patiënt. Een patiënt, die hulpbehoevend is, gatverdarrie!

Slaapkamer boven op zolder

3 Jaar geleden hebben we een prachtig oud huis gekocht, midden in de stad, met 3 verdiepingen. Op de begane grond werken mijn lief en ik, we hebben daar beiden een goede werkkamer. Op de eerste verdieping is de woonkamer, eetkamer en keuken met een fantastisch uitzicht over het water. Tenslotte slapen we op de zolderverdieping.

Omdat het een oud huis is, zijn de trappen wat smal, stijl en de treden zijn aan de kleine kant. Met andere woorden, met mijn gipsen poot kon ik niet de trap op komen. Gelukkig hadden we 2 jaar geleden een slaapbank gekocht, die in mijn werkkamer op de begane grond staat. Daar hebben we drie weken geslapen. Daarna heb ik leren traplopen met krukken, want helaas brak ik 3 maanden later een aantal tenen.

Ouder worden en de toekomst

Dit soort ongevalletjes zorgen ervoor dat je gaat nadenken. Helemaal omdat er vorig jaar zomer iets dergelijks met mijn lief aan de hand was geweest. Ook toen hebben we 2 weken beneden geslapen.

We zijn nu ondertussen 63 en 66 jaar oud. Terwijl ik het opschrijf denk ik, het gaat niet over mij. Maar dat gaat het wel! Ook al voel je je nog niet oud, je moet wel rekening houden met dat lijf, dat wel aan het ouder worden is en ongemakken gaat vertonen. Want ook onze knieën en heupen gaan opspelen.

Vandaar dat die traplift om de hoek komt kijken. We willen absoluut niet uit dit huis weg, dus we moeten iets structureels bedenken. Opeens zit je dan in de sectie hulpmiddelen voor ouderen te zoeken, het is belachelijk, maar het is niet anders. Onze buurman, die alles kan, heeft een personenlift in zijn huis ingebouwd, ook voor later, voor als hij niet meer de trap op kan komen. Zoiets zouden wij ook wel willen, maar als je zo handig bent als wij, niet dus, moet je dat uit laten besteden en dat kost enorm veel geld. Te veel geld.

Verbouwing

Wat ook nog zou kunnen is een verbouwing van het huis. Als we beneden gaan slapen, dan moet ik mijn werkkamer opgeven. En we moeten dan ook een nieuwe badkamer inrichten. Of we moeten van de grootste kamer twee kamers maken, wat ik heel zonde van het huis vind. Het zou het hele karakter van het huis aantasten en dat hokkerige is niets voor mij. Maar je wilt toch langer thuis blijven wonen!

Je begrijpt, we zijn nog in de oriënterende fase, maar het ouder worden stopt niet. En lopen gaat nog steeds niet fantastisch. In feite zitten we al in het nieuwe normaal, de situatie dat we oud worden en daar iets mee moeten. In september komt de aannemer en we gaan ook eens praten met een traplifteninstallateur. Het mooiste zou zijn als het een gebruikte traplift is die door ons kan worden hergebruikt. Want onze grondstoffen raken op. En het scheelt ook nog eens in de kosten. Ik denk, dat ik Smienk Trapliften maar eens ga bellen, want die doen dat, begrijp ik uit hun verhaal.

Jeannet met haar been in het paarse gips

Ouder worden houdt nooit op

Wordt vervolgd, want dat ouder worden houdt nooit op en vallen doe ik ook nog steeds, getuige mijn val in het hotel in Minsk.
Gatverdarrie!


Dit artikel is tot stand gekomen met een samenwerking of met een affiliate. Kijk op samenwerking om te kijken wat dit inhoudt.

By Jeannet