do. jun 30th, 2022
laminaat tegels

Een stoer interieur met een industriële look is al jaren trendy. Om die industriële look te krijgen is de vloer heel bepalend. Je kunt natuurlijk een betonnen gietvloer laten storten, maar zo’n vloer heeft best wel nadelen. Het kan verkleuren, het is zeer krasgevoelig, het duurt lang voordat hij klaar is en je er weer op kunt lopen en zo’n vloer oogt snel vies. Allemaal nadelen die je met een laminaat vloer niet hebt. En tegenwoordig bestaan er dus laminaat tegels met een industriële look, hoe ideaal, kijk maar eens!

Geschatte leestijd: 4 minuten

Acht huizen

Als 60-plusser heb ik al best veel verhuizingen meegemaakt. Het schijnt dat er gemiddeld elke 7 jaar verhuisd wordt. Dat zou betekenen dat de gemiddelde 60-plusser 8 á 9 verhuizingen heeft gehad. Bij mij klopt dat. Als je de verhuizing van mijn winkelpanden daarbij optelt kom je op een totaal van 10: 4 huizen in Amsterdam, 2 winkels in Amsterdam en 4 huizen in Haarlem.

Al die huizen en panden hadden natuurlijk vloeren die gelegd moesten worden. Ik heb ervaring met tegels tapijt (het huis van mijn moeder), tegels kurk, plavuizen, platen hardboard, parket, hoogpolig tapijt, hout, marmoleum en twee maal laminaat. En als ik nu eens goed nadenk, welke vloer me het beste beviel? Dan kom ik uit op laminaat, echt!

Goedkope laminaat vloer

In het begin stond ik er wat afwijzend tegenover. In die dagen was laminaat gewoon een plastic vloer. Ik vond het geluid als je erover heen liep vreselijk. Zo duidelijk nep! Maar ja, de portemonnee was na de verbouwing behoorlijk leeg, dus er moest gekozen worden voor een goedkopere vloer. En laminaat is niet duur. Er kwam dus een nep houten laminaat vloer te liggen. Het geluid wende en hij lag er prachtig bij. Bovendien, en dat was waar ik het meest blij mee was, hij was perfect en makkelijk schoon te maken.

Voor een industriële look is fotobehang met een verweerde stenen look ook leuk.

Laminaat tegels met industriële look

Toen ik ging verbouwen in de winkel wilde ik een industriële look. Gebruikte metalen kasten, een oud soldatenbed wat ik als tafel gebruikte, oude krukjes en een “stenen” muur. Het was eigenlijk fotobehang, dat leek op ongeschilderde verweerde stenen. Toen we net weer open waren na de verbouwing kwam er een jongetje van 6, die zei: “dat we die muur waren vergeten, die moest nog geschilderd worden”.

Laatst zag ik ergens een prachtige industriële vloer liggen. Het bleken laminaat tegels te zijn, wat je dus absoluut niet kon zien of horen! Die tegels waren lekker groot en daardoor zag die keuken (want dat was het) er superruim uit. Wat een voordelen heeft zo’n vloer! Niet duur, goed zelf te leggen (ook prettig voor de portemonnee) en heel goed schoon te maken. En als je dingen laat vallen is het niet meteen stuk, zoals bij plavuizen. Misschien bestond het nog niet, maar had ik dat toendertijd gezien, dan had ik voor dat laminaat gekozen vanwege al deze voordelen.

Allergie

Want dan heb ik het nog niet eens gehad over allergieën voor stof en huismijt. Als je daar allergisch voor bent is een gladde vloer, zoals laminaat of marmoleum, het beste. Je kunt de vloer goed nat schoonmaken, want met stofzuigen zorg je er juist weer voor dat je alle stof de lucht in blaast (althans dat is mijn idee altijd over stofzuigen).

Zoals eerder gezegd heb ik ook ervaring met hoogpolig tapijt. Ooit hadden wij in een romantische bui in de slaapkamer zo’n hoogpolig tapijt uitgezocht. Dat moest natuurlijk gestofzuigd worden. Maar dat hele concept beviel absoluut niet: ik lag te hijgen in bed vanwege de astmatische aanvallen en dus niet vanwege de romantiek 😉


Lees ook:

By Jeannet