zo. okt 2nd, 2022
afval scheiden keuken

Iedereen weet dat het zin heeft, maar om het een beetje handig en netjes aan te pakken is best wel een uitdaging. Ik heb het over afval scheiden in de keuken. Want je zit wel met veel dingen die je gescheiden aan moet leveren. Je hebt papier, je hebt plastic, je hebt GFT (groente-, fruit- en tuinafval) en glas. En uiteindelijk is er restafval. Bovendien heb je daarnaast nog alle andere dingen, die je moet scheiden, zoals batterijen, textiel en grof vuil. Hoe kom je hier wijs uit en is er een afvalbak, waarin je keukenafval allemaal makkelijk is te scheiden?

Afvalscheidingswijzer

Zoals veel mensen om me heen zit ik er soms mee, dat ik niet weet in welke bak ik wat moet stoppen. Dat de vieze pizzadozen niet bij het papier moeten, dat weet ik nou wel. Maar dat een enveloppe met een plastic venster er wel bij moet, dat is minder bekend. Ik ben dan zo iemand, die het plastic eraf gaat zitten halen.

Ik ontdekte de afvalscheidingswijzer, een app die je download op je telefoon en waarbij je meteen kunt zien in welke afvalbak je wat moet scheiden. Als je je koffiedik afval wilt scheiden bijvoorbeeld, nadat je in de keuken koffie hebt gezet, dan kan dat meteen in je GFT-bak. Maar je koffiepad moet daarentegen in de restafvalbak. En wist je dat lege glazen flessen en potten mét deksel in de glasbak mogen? En nu erg actueel: het netje dat om je kerstboom zit, als je hem koopt, is van plastic. Dus je denkt: in de plastic bak, maar nee: dit soort netjes geven namelijk problemen in de sorteerinstallatie, dus hier zijn ze niet zo blij mee bij de afvalverzamelaar. Super handig om dit even te checken en te weten.

3-delige afvalbak voor in de keuken

Een goede afvalbak om afval te scheiden in de keuken

Als je dan weet, welk afval je in welke afvalbak moet scheiden, dan wil je ook een handige vuilnisbak in je keuken hebben staan. Eentje waarin dat dan allemaal gescheiden kan worden. Allemaal losse bakken is wel heel stom om te zien.

Het toeval wilde dat er in onze buurt net begonnen is met het verzamelen van GFT-afval én onze Brabantia afvalbak na 20 jaar trouwe dienst kapot ging. Van de gemeente Haarlem kregen we een groen bakje voor in de keuken, waarin we ons GFT-afval konden scheiden. Maar dat bakje stond onhandig in de weg. Ik ging daarom op zoek naar een vuilnisbak met minstens drie afvalbakken.

Ik kwam uit bij deze vuilnisbak. Het is niet de goedkoopste (173 euro!), maar hij is wel superhandig. Hij heeft namelijk twee goede grote uitneembare bakken van ieder 40 liter en een kleiner uitneembaar bakje van 3 liter voor GFT. Handig, want dan kan je dat bakje ook op het aanrecht zetten eventueel.
Deze vuilnisbak is hoog en niet breed, zoals andere afvalbakken die drie compartimenten hebben. En bovendien heeft hij een makkelijke lichte toets om hem open te krijgen en een filter tegen eventuele vieze luchtjes. En voor dat geld krijg je terecht 10 jaar garantie van de fabrikant. Ik ben er blij mee!

Handige tip voor je verfkwast

Nog even over die afvalscheidingswijzer: ik las dat je je verfkwast, als je bezig bent met je klus, gewoon het beste kunt bewaren in water. Óf in een afgesloten plastic zakje in de vriezer! Die tip kende ik nog niet. Ik bewaar mijn verfkwasten altijd in aluminiumfolie, zodat het luchtdicht is afgesloten. Dan droogt de kwast ook niet uit. Na de klus kun je je kwast, als hij droog is, weggooien bij het restafval. (Lees Goedkoop Verf Online Kopen voor tips om die klus met 35% korting te klaren.)

Er staan nog veel meer goede tips om je afval te scheiden in de keuken op die afvalscheidingswijzer. Ben blij dat ik hem heb ontdekt. Papieren rietjes bijvoorbeeld, weet jij het? Bij het papier of bij het restafval, wat denk je?


Lees ook:

By Jeannet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.