do. jun 30th, 2022

Kleuren op nummer (Painting by Number) zou zomaar eens je nieuwe hobby kunnen worden! Nu we met zijn allen opeens zeeën van tijd hebben (we zijn tenslotte met pensioen), moet je toch wat te doen hebben thuis. Schilderen is een hobby, die veel 60-plussers oppakken. Maar niet iedereen heeft het talent in zich om er echt iets van te maken. Schilderen op nummer zou zomaar eens iets voor je kunnen zijn! En het leuke is dat je ook kunt kleuren op nummer met je eigen foto! En dus schilder je heel simpel een fantastisch zelfportret, cool niet?

Wat is kleuren op nummer?

Kleuren op nummer, ook wel painting by number genaamd, is een hobby die vandaag de dag door steeds meer volwassenen wordt beoefend. Misschien heb je wel een bepaald beeld bij wat deze activiteit inhoudt, maar snap je niet precies wat het nu echt is. Wat is kleuren op nummer? Waarom is het zo populair aan het worden? En hoe kan je zelf beginnen?

Bij kleuren op nummer heb je een voorbedrukt patroon voor je, dat is geplaatst op bijvoorbeeld een paneel of een canvas. De mogelijkheden zijn hierin zeer gevarieerd. Dat voorbedrukte patroon is een verzameling van nummertjes. Deze nummertjes bevinden zich in vakjes en corresponderen met een bepaalde kleur verf. Alle vakjes met hetzelfde nummer dienen dus dezelfde kleur te krijgen. Het is deze kleurcodering waarmee, wanneer op de juiste manier wordt geverfd, de prachtigste vormen te voorschijn komen. Een simpel voorbeeld: Nummer 1 correspondeert bijvoorbeeld met de kleur rood. Alle vakjes met de nummers 1 op het doek moeten dan de rode kleur krijgen. En het nummer voor geel is bijvoorbeeld 2. En ga zo maar door, maar dit is, zoals gezegd, heel simpel voorgesteld. Dit zou kunnen gelden voor de Mona Lisa hieronder.

Deze Mona Lisa is een heel simpel voorbeeld van kleuren op nummer. Ik heb dit gewoon op Pinterest gevonden en ze is heel geschikt om in te kleuren voor kinderen. Je kunt haar uitprinten door op de afbeelding te klikken. Geef je kinderen wat verschillende kleuren stiften of kleurpotloden en er zal iets moois ontstaan.

Kleuren op nummer voor kinderen. Het staat ook bekend als Painting by Number
Een hele simpele “kleuren op nummer” voor kinderen,
klik op de afbeelding voor een printable

Is kleuren op nummer makkelijk?

Bij het kleuren op nummer heb je eigenlijk geen talent nodig. Wat je wel nodig hebt, is geduld en een redelijk vaste hand. Je moet namelijk enigszins tussen de lijntjes kunnen blijven. Het is lekker gestructureerd en daar hebben we in deze onrustige tijden behoefte aan. Niets is lekkerder om rustig aan een tafel te gaan zitten schilderen. Gordijnen dicht, muziekje op de achtergrond en een kopje thee erbij, niets meer aan doen!

Ontspannend

Kleuren op nummer is heerlijk ontspannend. Vergelijk het met het inkleuren van een mandala kleurboek of een puzzel van 1000 stukjes. Het brengt je een innerlijke rust, omdat je totaal gefocust bent op het inkleuren of op het puzzelen. Je denkt nergens meer aan, want je hebt al je concentratie nodig. Dit soort puzzels voor volwassenen zorgen ervoor dat je alleen maar daaraan denkt, aan waar je mee bezig bent. Het is een perfecte manier om mindful bezig te zijn.

(Even buiten het verhaal, maar binnen de context: heb je wel eens monniken aan het werk gezien die een zandmandala maakten! Over concentratie en ontspanning gesproken! Maar het laatste deel, dat snap ik nooit, dat ze het weer kapot maken, zo zonde! Alhoewel, nu ik erover nadenk, een legpuzzel gaat ook weer in 1000 stukjes in de doos terug.)

Kleuren op nummer met je eigen foto: heel leuk om te doen.

Je eigen foto als legpuzzel of als kleurpuzzel

Het leukste van dit soort kleuren op nummer is, dat je kunt kiezen voor allerlei varianten. Er zijn tig voorbeelden variërend tussen een landschap, een vaas met bloemen of de gekleurde leeuw zoals hierboven. Maar ook kleuren op nummer met een eigen foto kan. (Zo’n eigen foto is ook heel leuk als fotopuzzel trouwens, ook leuk om een keer cadeau te doen, heb ik zelf al vaak gedaan en succes gegarandeerd, echt!)

En waarom niet je eigen portret? Je stuurt je foto op en vervolgens wordt die op een canvas geprint in dusdanige vakjes, die groot genoeg zijn om in te kleuren met verf. Het canvasdoek zit op een stevig houten frame. Je krijgt de verf in de juiste kleuren erbij geleverd, je hoeft niet te mengen en ook de benodigde kwasten worden bijgeleverd. Met andere woorden, je kunt zo aan de slag!

En ik kan je verzekeren, dat deze Painting by Number een stuk ingewikkelder en mooier is, dan de kinderlijke kleuren op nummer-printable van de Mona Lisa hierboven. Je zou het eigenlijk kunnen zien als een soort extreme kleurpuzzels voor grote mensen. Of een soort kleurboek voor volwassenen. Zo’n volwassenen kleurboek is natuurlijk ook leuk, maar een echt schilderij is nog veel leuker.

Maar ach, eigenlijk maakt het niet uit hoe je het noemt. Het belangrijkste en het enige echte wat telt, is dat je er lol aan beleeft.

Nieuwe hobby

Mocht dit je nieuwe hobby worden, zet dan het resultaat op Facebook of Instagram. Je zult zien, dat je er heel veel likes op krijgt, want succes is verzekerd met deze manier van schilderen. En helemaal als je gaat kleuren op nummer met je eigen foto. Wedden?


Lees ook:

By Jeannet