za. okt 1st, 2022

De stijl van de Amsterdamse School onderscheidt zich door het gebruik van veel baksteen, evenals het toepassen van decoratief metselwerk, gevels met versieringen, laddervensters en details van smeedijzer. De bouwstijl komt voort uit het expressionisme en leent esthetische elementen van Jugendstil (Art Nouveau) en Art Deco. Met het creëren van een allesomvattende architecturale beleving als doel, ging de aandacht van de ontwerpers uit naar zowel het interieur als exterieur van ieder gebouw. Vanwege de socialistische idealen van de oprichters, werden veel woonwijken voor de arbeidersklasse, overheidsinstellingen en scholen gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School. In de Amsterdamse Rivierenbuurt, alsmede in de Spaarndammerbuurt, zijn er nog veel gebouwen in deze architecturale stijl te vinden.

Geschatte leestijd: 4 minuten

Amsterdamse School in de Rivierenbuurt

Mijn oude middelbare school, de Berlage Scholengemeenschap, is gevestigd in twee gebouwen aan beide kanten van de P.L. Takstraat, gebouwen 33 en 34. Deze straat is een typisch voorbeeld van de Amsterdamse School bouwstijl. Want als je door deze straat loopt en je kijkt naar de gevels, dan herken je een zekere cadans. Het lijken net golven. De twee schoolgebouwen zijn daaruit volgend te herkennen als de achtersteven van een schip.

Spaarndammerbuurt Amsterdam

Ook in de Spaarndammerbuurt in Amsterdam zijn veel gebouwen in de Amsterdamse School-stijl gebouwd. Op het Spaarndammerplantsoen vind je bijvoorbeeld drie monumentale volkswoningbouw-complexen van Michel de Klerk. Het bekendste blok wordt in de volksmond ‘Het Schip’ genoemd. Het Schip is ontworpen in 1919 en bestaat uit 102 appartementen voor arbeidersgezinnen, een kleine ontmoetingshal en een voormalig postkantoor dat nu dienst doet als museum ter ere van de Amsterdamse School-beweging. 

Amsterdamse School, oud of nieuw?
© Roos Aldershoff Fotografie

Wormerveerstraat

Hoe leuk is het niet, dat een Amsterdams architectenbureau zich liet inspireren tot een gebouw dat perfect aansluit bij de Amsterdamse School-stijl van de Spaarndammerbuurt!

KENK architecten heeft aan de Wormerveerstraat een bijzonder gebouw met 100 zelfstandige woningen voor 50 starters en 50 statushouders verwezenlijkt. Met dit uitnodigende woongebouw voegt KENK architecten samen met woningbouwcorporatie De Key een nieuw hoofdstuk toe aan de sociale woningbouwtraditie van de stad. Alle gemeenschappelijke ruimtes zijn ontworpen om collectief gebruik te stimuleren. Ontmoeten is het toverwoord.

Daarnaast biedt het project aan de nieuwe bewoners een gemeenschappelijke ruimte rond een geweldig trappenhuis, met trappen en bruggen die elkaar passeren om de kans op spontane ontmoetingen te vergroten. Een enorme muurschildering van beeldend kunstenaar Gino Hoiting is de grote blikvanger. De gedeelde tuin op het zuiden bevat een kas waar bewoners hun eigen voedsel kunnen kweken.

De entree van dit op de Amsterdamse School leest geschoeide gebouw aan de Wormerveerstraat.
© Roos Aldershoff Fotografie

Hernieuwde Amsterdamse School

De architectuur van Startblok Wormerveerstraat sluit vrijwel naadloos aan op het ernaast gelegen historische monument van de bekende Amsterdamse School architect Michel de Klerk. De enorme entree van hout en natuursteen met de erboven ingezette historische ornamenten is heel herkenbaar Amsterdamse School.

Het hele gebouw heeft een zekere cadans, net als mijn vroegere middelbare school. KENK architecten omschrijft dit als “lijnen die worden benadrukt door het toepassen van herhaling en die in de verte het beeld oproept van een locomotief met verschillende wagons”.

Een goede start in Amsterdam

Het startblok Wormerveerstraat is inmiddels opgeleverd aan de bewoners, waarvan de helft als vluchteling naar Nederland is gekomen. Alle uitverkoren bewoners zijn mede op motivatie geselecteerd door De Key, die met dit ‘startblok’ jonge mensen kansen wil bieden om een gemeenschap te vormen. De bewoners helpen elkaar op weg met hun gezamenlijk doel: een goede start in Amsterdam.

Moge dit soort gebouwen zorgen, dat vluchtelingen zich sneller minder ontheemd voelen. Ik hoop dat ze op een gegeven moment ook trots kunnen zijn dat ze in zo’n prachtig Amsterdamse School-achtig gebouw wonen! Dezelfde trots die ik ook nog steeds voel als ik het over mijn middelbare school heb. Ik heb er een levenslange interesse aan overgehouden in architectuur.


Lees ook:

By Jeannet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.