vr. jul 1st, 2022

Wij, 60-plussers, zijn op een leeftijd dat we ons niets meer laten zeggen. We mogen dan wel kwaaltjes hebben, we gaan ermee om op onze eigen manier. Okay, we worden minder sterk, we dragen een bril, we zijn toe aan een gehoortoestel, ons geheugen laat ons soms enorm in de steek en we hebben artrose (artrose aan knie, aan hand, aan heup, aan schouder, you name it), maar we leren ermee te leven. Zoals Frankie zegt: we do it our way. We laten ons niet of nauwelijks beinfluencen, om maar eens een mooi anglicisme te gebruiken.

Artrose

Ik heb bijvoorbeeld artrose aan mijn knie, een verschijnsel dat meestal bij ongeveer 50 jaar begint en waar mensen naarmate ze ouder worden, steeds meer last van krijgen. In alle gewrichten, maar met name in knieën en heupen kan slijtage ontstaan. Artrose is gewrichtsslijtage. Ook artrose aan heup, aan handen, aan schouder, aan voet en aan duim zijn bekende plekken.

Van alle Nederlanders had in 2007 ongeveer 4,0% artrose [1]. Van de mensen ouder dan 45 jaar was dat 12,4% en onder de 65-plussers 17,2% [1]. Artrose komt bij vrouwen bijna twee keer zo vaak voor als bij mannen. Aangezien artrose vooral bij het ouder worden optreedt, is het de verwachting dat het percentage mensen met artrose de komende decennia flink zal toenemen in verband met de vergrijzing. *)

Bij mij is het er soms maanden niet, maar dan speelt die knie weer op en kan ik bijna de trap niet op komen. Ik weet niet of je dit herkent. Zo zal dit ook wel zijn als je artrose aan je heup hebt.
Ik vroeg het een tijdje terug aan mijn orthopeed en die raadde oefeningen aan. Is er weer zo’n pijnperiode, dan vind je mij op de bank en ben ik oefeningen aan het doen. Of ik heb lage rugpijn, doe ik ook oefeningen voor. Zo ben ik wel lekker bezig, dat wel.

Eigenwijs

Zoals gezegd, we laten ons nog maar zelden beïnvloeden door andere meningen van andere mensen. We laten ons niet meer zoveel vertellen. We zijn zoals we zijn, deal with it. Wij zijn zeker van onszelf. Noem het eigenwijs, wij vinden dat een titel, een eer!

Drinken van magere melk kan de progressie van artrose van de knie bij vrouwen vertragen
Het regelmatig drinken van magere melk kan de progressie van knie-artrose bij vrouwen vertragen.

En toch …

Lees ik net iets op de site van Bewegen zonder Pijn, een community- en informatiewebsite over leven met artrose. Dat het drinken van volle melk de symptomen van artrose kan verergeren! Shit! Dat is even weer iets!
Sinds ik twee jaar geleden het advies kreeg van een geriater om vier porties zuivelproducten per dag te consumeren, doe ik dat braaf. Plus het vitamine D-tabletje voor het behoud van sterke botten. “En elke dag een flinke wandeling, mevrouw, dat zorgt voor aanmaak van botweefsel”.
Ik drink dus elke dag volle melk, eet volle yoghurt en volle kaas, omdat ik die lekkerder vind dat de magere variant. Blijkt het dus volgens Bewegen zonder Pijn niet goed te zijn voor de artrose!

Het consumeren van melk is altijd een twistpunt geweest in de behandeling van artrose. Vaak wordt beweerd dat zuivelvrij de beste manier is, omdat er aanwijzingen zijn dat daardoor de ontstekingen worden afgeremd. Andere onderzoeken tonen het tegendeel aan. Zoals een studie van het van Brigham en Women’s Hospital in Boston. Met als conclusie: het regelmatig drinken van vetvrije en magere melk kan de progressie van knie-artrose bij vrouwen vertragen. *)

Eigenwijs, maar niet dom

Mensen van 60-plus mogen dan wel eigenwijs zijn, ze zijn niet dom. Naar aanleiding van deze informatie heb ik toch mijn eetpatroon ietsjes aangepast.
Van de volle melk staat nog een heel pak in de ijskast, dus die moet eerst op. Maar magere yoghurt heb ik al gekocht en gegeten. Het is even wennen qua substantie, maar wie weet heeft het ook nog wat effect op mijn gewicht. En dat is dan mooi meegenomen, want elke kilo minder gewicht op mijn artroseknie is winst.

Artrose aan de schouder

Er staat op die site trouwens allerlei interessante inzichten over leven met artrose. Zo lees ik dat artrose aan de schouder met een ander woord omartrose heet. (Iets heel anders: zie je dat het woord met oma begint? Ik word daar nu gevoelig voor, merk ik. Sinds eind oktober ben ik oma!) Wist ik niet. Maar ik weet wel, dat die artrose schouder bij mij het volgende station is. Het begint al een beetje namelijk.

Als je moet leren omgaan met artrose, kijk dan eens op www.bewegenzonderpijn.com en deal ermee, zoals eigenwijze niet domme mensen dat doen.

*) bron www.bewegenzonderpijn.com

By Jeannet