vr. jul 1st, 2022

Lage rugpijn is een vervelende kwaal en helemaal als hij chronisch is. De ene keer is het erger dan de andere keer; soms is er met de pijn in de onderrug prima te leven, andere keren kun je niet eens in je normale bed slapen. Ouder worden komt met gebreken, het is een bekende, en lage rugpijn hoort heel vaak bij een ouder wordend lijf. Dit soort dingen hebben we niet voor het kiezen en het kan altijd erger, ik weet het. Maar als je chronische pijnklachten hebt, dan zoek je wel naar oplossingen. Hieronder vind je een lijstje met negen mogelijke oplossingen.

En helaas, er zijn geen garanties. Waar de ene behandeling bij persoon 1) geweldig werkt, kan die behandeling bij persoon 2) absoluut niets uitrichten. Doe er toch je voordeel mee, wie weet. Al zoekend naar oplossingen om van de pijn in de onderrug af te komen, vind je het misschien. En yours truly is een soort van ervaringsdeskundige, dus onderstaand lijstje heb ik allemaal geprobeerd.

geschatte leestijd: 7 minuten

Pilates of Yoga

Eén keer per week een les Pilates of Yoga doen helpt aanzienlijk om problemen te voorkomen. Je moet dat dan echt zien als onderhoud van je lijf. Het leukste is om het klassikaal te doen, dat je ervoor betaald hebt en dat je dus ook echt gaat. Natuurlijk kan het ook allemaal online, maar dat is minder gezellig en de druk is minder groot, waardoor je sneller afhaakt. We weten het zelf maar al te goed. Maar als je nu, op dit moment lage rugpijn hebt, dan heb je meer aan de volgende oplossingen.

Oefeningen voor lage rugpijn

Op de site van Thuisarts vind je oefeningen waar je alvast mee kunt beginnen, mocht je daar nog niet aan gedacht hebben. De vijf oefeningen zijn goed te doen en het zijn zowel ontspanningsoefeningen als oefeningen om je spieren te versterken. Als je bijvoorbeeld je buikspieren traint, kan dit de lage rugpijn aanzienlijk verminderen. En natuurlijk, als je deze oefeningen vol houdt, zal het de meeste opbrengst geven (goh, waar heb je dat eerder gehoord 😉 )

Zelf heb ik ook altijd veel voordeel van de Cobra (zie de bovenste foto), wat in feite een yoga-oefening is. De truc is om je benen en billen helemaal te ontspannen en dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Je kunt beginnen met de Sfinx, dan rust je op je ellebogen, als een sfinx dus. Als je daarbij je benen kunt ontvangen, ga je verder met de Cobra. Als je het maar vaak genoeg doet, zeg vier of vijf keer per dag een sessie van een paar keer opdrukken, dan zal je na een tijdje echt merken, dat het ontspannen beter gaat en dat de stijfheid en de lage rugpijn minder wordt.

Cesartherapie of Mensendieck

Eigenlijk in het verlengde van de Pilatus en/of Yoga-lessen zou je eens kunnen praten met een Cesartherapeut of met iemand die Mensendieck geeft. Zij zijn gespecialiseerd in houdingcorrectie. Heb je een slechte houding en komt je lage rugpijn misschien wel daar vandaan, dan kunnen wekelijkse oefensessies met dit soort therapeuten helpen.

Fysiotherapie

Als vierde optie kun je te rade gaan bij de fysiotherapeut. Hij zal je zeker oefeningen aanraden, maar hij kan ook je onderrug masseren om te zorgen dat de verstijfde spieren wat soepeler worden en het makkelijker wordt weer te bewegen of te zorgen dat de lage rugpijn verminderd wordt. Ook kan de fysiotherapeut je aanraden om een rugkussentje aan te schaffen, zodat je dat altijd achter in je rug kunt duwen. Een balkussen om op te zitten zorgt ervoor dat je actiever achter je bureau zit, waardoor je minder rugklachten zou kunnen krijgen en een Backjoy is een speciaal zitelement, dat er voor zorgt dat je wervelkolom in een betere positie komt bij het zitten.

Acupunctuur kan helpen bij lage rugpijn. Zes oplossingen om pijn in je rug te verhelpen.
Acupunctuur

Acupunctuur bij lage rugpijn

Ook een acupuncturist zou kunnen helpen bij lage rugpijn. Je denkt er misschien niet zo snel aan, maar acupunctuur bij chronische pijnklachten is helemaal geen slecht idee. Acupunctuur is gewoon een andere manier van pijnbestrijding en het verbetert het zelfgenezend vermogen van ons lijf.

Chinese geneeswijzen beschouwen pijn altijd als een teken dat iets geblokkeerd wordt. Als je pijn in de onderrug hebt, dan wordt de vrije stroom van bloed en levensenergie in je lijf gehinderd. Dit kan verscheidene oorzaken hebben. Het kan een ophoping zijn van afvalstoffen of een ontsteking. Of het kan een verwonding zijn of het kan zijn, dat de pezen of gewrichten geen goede voeding krijgen als gevolg van ouderdom. Het plaatsen van kleine naaldjes in het lichaam kan de blokkade opheffen en op die manier zorgen voor vermindering van de pijn in de onderrug.

Podoloog

Een podoloog of podotherapeut is iemand die gespecialiseerd is in de behandeling van voetproblemen. Bij pijn in de onderrug kan een aangepast schoenzooltje helpen. Ook kunnen pijnklachten in schouders minder worden en ook je knieën en voeten kunnen hier baat bij hebben. Je hele houding kan vooruit gaan met behulp van een speciaal op maat gemaakte schoenzool en daarmee je chronische rugpijn wegnemen of tenminste verminderen.

Een nieuw matras

Een open deur misschien, maar een ander matras zou een stuk minder lage rugpijn kunnen geven. Laat je eens voorlichten in een echt goede matrassenzaak (dus niet Ikea …). Als ze je echt goed adviseren en het juiste matras en juiste kussen aanbevelen zou dat zomaar eens kunnen helpen tegen je chronische rugpijn.

Chiropraxie

Chiropraxie  is een alternatieve geneeswijze voor de diagnose, behandeling en preventie van aandoeningen van het bewegingsapparaat. Het gaat hier voornamelijk om stoornissen die betrekking hebben op de wervelkolom. Aangezien het geen erkende en gereguleerde geneeskunde is, is een chiropraxie een vrij beroep. Volgens Wikipedia is het wellicht kosteneffectief voor chronische pijnen in de lage rug, maar de resultaten voor acute rugpijn zijn onvoldoende. Zelf ben ik nog nooit naar een chiropractor geweest, maar ik vond toch dat hij op dit lijstje moest komen.

Huisarts en lage rugpijn

Als alle opties die hierboven staan geen baat hebben, ga dan naar de huisarts. Hij kan dingen opperen, die niet op dit lijstje staan en waar je zelf nog niet aan hebt gedacht. Hij kan ook opdracht geven om een röntgenfoto te laten maken van de plek waar de pijn vandaan komt. Als je alles al hebt geprobeerd om van je chronische rugpijn af te komen, dan zou er misschien wel iets op een foto te zien kunnen zijn.

Het lijf houdt ermee op

Als je dit hele lijstje doorlopen hebt en niets helpt, dan is het volgende wel een beetje een dooddoener, maar dan zul je met je pijn in de onderrug moeten leren leven.

Een bevriende fysiotherapeut zei ooit eens tegen me, dat hij niet begreep waarom mensen niet konden accepteren, dat hun lichaam steeds minder werd en dat het lijf er op een gegeven moment mee op houdt. Het lijf is eindig, het leven is eindig. Het zij zo, helaas.


Lees ook:

By Jeannet