vr. jul 1st, 2022

Min of meer zonder na te denken pak je elke ochtend schoon ondergoed uit de kast. Maar waarom is dat eigenlijk? Waarom draag je ondergoed? Zou je ook zonder ondergoed door het leven kunnen gaan? Zoals ze altijd zeggen van de Schotten, die onder hun kilt geen onderbroek schijnen te dragen?

Geschatte leestijd: 4 minuten

Wat is ondergoed?

Volgens Wikipedia is ondergoed kleding, die direct op de huid gedragen wordt, doorgaans onder andere kleding. Het heeft vooral hygiënische redenen, maar het zorgt ook voor steun, een hoger draagcomfort en meer privacy. Bij koud weer kun je kiezen voor extra lang of dik ondergoed. Sommige soorten worden voor erotische redenen gedragen. Ondergoed kan ook als nachtkleding gedragen worden. Daarnaast kan ondergoed ook een religieuze functie hebben.

Ondergoed kan ingedeeld worden in boven- en onderstukken, waarbij de eerste de romp bedekken en de tweede (de onderbroek) onder de taille gedragen worden. Er bestaan stukken ondergoed die beide delen bedekken. Veel voorkomende kledingstukken voor vrouwen zijn de bh en een slip, terwijl mannen slips of boxershorts dragen. Ook andere kledingstukken kunnen als ondergoed dienen, zoals T-shirts en topjes.

Waarom draag je ondergoed?

Vroeger droeg men lendendoeken onder de bovenkleding. De reden dat dit gebeurde was omdat toen de bovenkleding ruw was en hard. En dat schuurde nogal tegen de schaamstreken. Ik kan me er iets bij voorstellen. Maar nu de stoffen niet meer ruw zijn of hard is dat niet meer een reden om ondergoed te dragen. Toch doen we dat wel. Waarom draag je ondergoed eigenlijk?

Het antwoord komt van gynaecologe Shirin Irani: “je ondergoed dient simpelweg om vocht afkomstig van je genitaliën te absorberen. Dat vocht is volledig normaal en gezond. Je zou het kunnen vergelijken met het feit dat je altijd speeksel in je mond hebt zitten. Daarom is het sowieso beter om te kiezen voor een onderbroek die gemaakt is van natuurlijke materialen zoals katoen of bamboe, omdat die beter vocht opnemen. Genitaliën barsten nu eenmaal van de bacteriën (die in de meeste gevallen trouwens helemaal normaal zijn) en dus is het een goed idee om elke dag schoon ondergoed te dragen”.

Wat gebeurt er als je geen ondergoed draagt?

Ik ken mensen, die de hele dag wel zonder kleding en zonder ondergoed zouden willen lopen, zowel binnen als buiten. In de zomer, als het warm is, is dat niet zo’n probleem. Binnen is privé en buiten kun je in je vrije tijd naar een naturistencamping gaan en de hele dag in je blote niksie lopen. En als je ergens gaat zitten, doe je dat op een handdoek. Het schijnt zelfs zo te zijn dat ongeveer 2 miljoen mensen in Nederland regelmatig naakt recreëren. Dat wil wel wat zeggen. Het dragen van ondergoed en kleding wordt dus wel als belemmering gezien.

Maar in de winter wordt dat wel lastig. De edele delen moeten dan toch beschermd worden, want een blaasontsteking ligt op de loer. Infecties zijn een gevaar, als je niet zorgt voor de juiste hygiëne, door bijvoorbeeld onder je spijkerbroek geen ondergoed te dragen. Niet alleen zit het niet lekker (vind ik althans), maar om nou elke dag je spijkerbroek te wassen om toch voor die broodnodige hygiëne te zorgen, dat is niet zo handig. Zo’n klein onderbroekje gooi je dan sneller in de wasmachine.

Waarom draag je ondergoed?

Ondergoed wat je niet ziet

Voor al die mensen die ondergoed als een belemmering ervaren is naadloos ondergoed misschien de oplossing. Ondergoed wat je niet ziet bijvoorbeeld voor onder een strakke jurk of onder een strakke legging, als je gaat sporten. En kies je voor bamboe ondergoed, dan voel je echt nauwelijks dat je iets draagt. Dat geldt trouwens ook voor sokken van bamboe, want dit duurzame materiaal is zacht, glad en supercomfortabel.

Hoe doen die Schotten dat dan?

Wij zijn verschillende keren in Schotland geweest, maar in het normale dagelijkse leven kom je geen Schotten in kilt tegen. Daarentegen zie je ze wel bij toeristische attracties en folkloristische evenementen. Traditioneel draagt men er geen onderbroek onder en om problemen bij wind te voorkomen draagt men een tasje op de hoogte van de schaamstreek. Maar de Schotten die wel een kilt dragen hebben tegenwoordig toch meestal wel een onderbroek aan. Dat zal dan toch wel zijn vanwege dat schuren van die harde wol tegen de jeweetwel. Ik ben geen man, maar ik snap dit wel 😉


Lees ook:

By Jeannet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.