do. jun 30th, 2022

Dit horrorscenario kan jou zomaar overkomen: terwijl je nietsvermoedend staat te douchen onder het warme water, wordt het water plotseling ijskoud! Dit komt soms voor wanneer iemand anders in huis bijvoorbeeld de warme kraan opendraait tijdens de afwas. Maar het kan ook veroorzaakt worden door een defect aan jouw cv-ketel vanwege achterstallig cv ketel onderhoud. Om ervoor te zorgen dat jij nooit onder een koude douche komt te staan, staan hieronder wat handige tips!

Zorg voor een goed onderhouden cv-ketel

Het belangrijkste wat je kunt doen om altijd warm water te hebben is zorgen voor regelmatig onderhoud van je cv-ketel. Als je dit een keer in de twee jaar laat doen, weet je zeker dat jouw cv-ketel in optimale staat is en het niet zomaar begeeft. De ketel wordt natuurlijk continu gebruikt. Hierdoor kunnen onderdelen van de ketel slijten en een defect veroorzaken of, erger nog, brand! Het is dus belangrijk dat de cv-ketel goed wordt onderhouden. Niet alleen voor je eigen comfort maar zeker ook voor je eigen veiligheid.

De druk van de CV-ketel kun je zelf veranderen door water bij te vullen.

Check de waterdruk

Naast het onderhoud aan de cv-ketel zijn er ook kleine dingen die je zelf gemakkelijk uit kunt voeren om ervoor te zorgen dat jouw ketel optimaal functioneert. Bijvoorbeeld door de waterdruk in de ketel regelmatig te controleren. Op het display van de ketel kun je de huidige druk zien. Het pijltje moet tussen de 1,5 en 2 bar staan. Wanneer de waterdruk onder de 1,5 bar komt, dan is het een goed moment om het water bij te vullen.

Je kunt dit doen met een speciale slang die je op de kraan en de ketel aan kunt sluiten. Vanuit de kraan vul je de cv-ketel met water tot de watermeter op de juiste stand staat. Lees altijd de gebruiksaanwijzing van jouw cv-installatie door om te zien hoe dit precies werkt voor jouw ketel.

Maak je cv-ketel schoon

De binnenzijde van de cv-ketel kun je beter niet zelf schoonmaken. Hier zitten namelijk veel kwetsbare onderdelen in die makkelijk kapot kunnen gaan, wanneer je niet goed weet of je ze wel of niet aan kunt raken. Laat het schoonmaken van de binnenkant dus over aan een expert. Wanneer jouw cv-ketel een onderhoudsbeurt krijgt, doet de monteur dit automatisch. Wat je wel kunt doen, is de buitenkant van de cv-ketel schoonmaken. Je doet dit het beste met een licht vochtige doek, zonder schoonmaakmiddel. Neem de behuizing van de cv-ketel voorzichtig af, zodat hij weer stralend schoon is.


Lees ook:

By Jeannet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.