vr. jul 1st, 2022

Het is alweer een half jaar geleden, dat ik vertelde dat wij de badkamer gingen verbouwen. Vanwege het ouder worden en het moeilijker omhoog komen op de trap hadden wij besloten om onze slaapkamer op zolder vaarwel te zeggen en om op de benedenverdieping te gaan slapen. Mijn werkkamer beneden zou worden omgebouwd tot slaapkamer. Dat zou betekenen dat ook onze badkamer naar beneden moest. Ik wilde in ieder geval een nieuwe afvoerstop (ik vertel verderop waarom) en ik had er ontzettend veel zin in. De aannemer was al langs geweest om het werk op te nemen, de offerte was al gemaakt, maar toen kwam Corona. En tijdens Corona ontdekten we dat het veel leuker is om onze werkkamers naast elkaar te hebben. Eigenlijk wilden we het gewoon laten voor wat het was.

Grootste probleem

Toen we dat eenmaal bedachten, stelden we onszelf de vraag: wat is nou eigenlijk het grootste probleem? Wat bleek: de trap naar boven. Die trap was een oude steile, die hoort bij ons soort huizen. En toen kwam het nieuwe idee: kunnen we niet een nieuwe trap laten maken? Een trap die luier is, die boven bij de verdieping ruimer aansluit en die grotere traptreden heeft, zodat je er met je hele voet op kunt staan? En bovendien leuningen heeft?

Toen daarna de aannemer langs kwam om het verbouwen van de badkamer te bespreken was hij het helemaal met ons eens. Geen badkamer beneden, maar een nieuwe trap zou wel eens gewoon de beste oplossing zijn voor dit moment. En als we nog ouder zijn en we nog minder kunnen, dan kan altijd nog die traplift worden geïnstalleerd ;). Maar vooralsnog zijn we daar nog niet aan toe. Die trap is er gekomen en ik heb hem zelf geverfd. En ik ontdekte “goedkoop verf online kopen“, dat scheelde 35% met de winkelprijs!

de verbouwing van de badkamer werd een aanpassing en we hebben nu o.a. elk een nieuwe afvoerstop
geen verbouwing van de badkamer, maar een aanpassing

De badkamer niet verbouwen, maar aanpassen

Wat betreft de badkamer boven wilde ik toch nog wel iets veranderd hebben: ik vond de wastafels niet mooi en niet handig. Ze waren van natuursteen en ik had moeite ze schoon te krijgen.

Op de foto hierboven is links de oude situatie. Je ziet de waskommen daar mooi glimmen. Een vriendin woonde een tijdje bij ons in huis en haar lukte het wel om de wasbakken schoon te krijgen. Ze gebruikte daar olie voor. Dus het lag helemaal aan mij en mijn (niet-)schoonmaakkunsten. Maar ik had al in mijn hoofd, dat de wastafels moesten verdwijnen.

Bovendien gebeurde het wel eens, dat we de kraan lieten lopen, per ongeluk. De kranen die er zaten bleven makkelijk open staan. Het is zelfs één keer gebeurd, dat de afvoerstop dicht was gedrukt (ik had de gieter gevuld en dan druk je soms per ongeluk dat ding dicht) en ik de kraan had laten lopen zonder erg. Je begrijpt dat je dat niet moet doen.
Dat heeft ons een lieve duit gekost, want de schilder moest daar een paar dagen voor werken om het plafond en de muren op de verdieping eronder weer enigszins respectabel te krijgen.

We hebben geen nieuwe doucheruimte, want de oude was nog gewoon goed. Dus nadat we allebei hebben liggen zweten in bed schieten we zo onze oude douche in.

Nieuwe waskommen

Dus in plaats van de badkamer te verbouwen, hebben we nu nieuwe waskommen en nieuwe kranen. De wasbakken zijn van keramiek en zijn daardoor veel makkelijker schoon te houden. De kranen kunnen minder makkelijk per ongeluk open blijven staan. En we hebben nieuwe lekker ouderwetse afvoerstops. Ten eerste vanwege wat ik hierboven noemde, het per ongeluk dicht drukken door bijvoorbeeld een gieter. Maar ook ten tweede vanwege mijn contactlenzen. Ik spoel mijn lenzen altijd schoon onder een lopende kraan. Bij de oude wastafels was ik altijd bang, dat mijn lens tussen de afsluiter van de wasbak zou komen. Je komt er dan niet meer bij.

Zo’n ouderwetse rubberen afvoerstop kost niets en doet precies wat ik wil. En ons gebruiksgemak is door de aanpassingen enorm verbeterd. Soms is ouderwets gewoon beter. En de verbouwing van de badkamer kostte een stuk (zeg maar een gigantisch stuk) minder!


Lees ook:

In dit artikeltje worden affiliatelinks gebruikt. Wat dat zijn kun je lezen bij samenwerking.

By Jeannet