vr. jul 1st, 2022

Wat is in vredesnaam een landelijke moderne stijl? Landelijk, wat is dat, modern, wat is dat? Ik vind het altijd lastig als iemand het heeft over bepaalde stijlen binnen het interieur. Fabrikanten en stijlgoeroes hebben er een handje van om stijlen namen te geven zodat er een bepaalde uitstraling aan wordt toegevoegd. Maar associeer jij dat, als klant, net zo?

Een landelijke moderne stijl in keukens

Als ik denk aan een landelijke moderne keuken bijvoorbeeld, dan denk ik aan het gebruik van veel hout, van zwarte of donkergrijze betonnen aanrechten, sober, een robuuste kraan, geen poespas, geen frivole versierselen. Een rustige keuken voor in een groot huis, tja, dat komt door dat landelijke. Je ziet een boerderij voor je, of een plek waar veel natuur is. Misschien zelfs een modern huis, nieuwe architectuur, net opgeleverd, met hoge plafonds, veel ongestucte muren en natuurlijk een kookeiland. Ze bestaan nog steeds, kookeilanden, en dat snap ik ook. Het is gewoon heel fijn om apart te staan koken in de keuken, terwijl je toch mee kan luisteren en opmerkingen kan maken als je vrienden aan de andere kant aan tafel zitten te borrelen.

Maar jij denkt misschien wel aan iets heel anders, als je een landelijke moderne stijl zou moeten toelichten. Misschien denk jij juist wel aan een ouderwetse granieten aanrecht en aan een “echte” kraan. En aan kastjes die wit zijn geschilderd, waar een boerenreliëf in zit!

Een landelijke moderne stijl in de keuken

Oude kerk

Ik ben eens in een heel mooi huis geweest, of eigenlijk was het een oude kerk. Die kerk was als huis verbouwd en je had daar dus prachtige hoge daken, een vide, enorm hoge ramen en heel veel ruimte. Onder de vide zat zo’n landelijke moderne keuken, althans mijn definitie ervan. Die keuken riep om ruimte. Als je zo’n huis hebt, kun je niet volstaan met een keuken van Ikea, zal ik maar zeggen. Dit soort huizen hebben houten keukens op maat nodig, want niets is hierbij standaard. Ik heb altijd gedacht dat ik ook nog eens in zo’n soort huis zou willen wonen. Bijvoorbeeld een oude school, of een oud ziekenhuis. Het gekste waar wij in hebben gewoond was een oud bejaardentehuis, maar het ontbrak ons toen aan het benodigde geld om er een mooie houten keuken in te laten zetten. Het was gewoon een Lundia-samenraapsel.

Een eclectische stijl

Maar juist door dat samenraapsel werd het bij ons lekker eclectisch. We kregen een niet zo kant en klare stijl, maar we kregen iets wat echt bij ons paste. Zo’n eclectische stijl kan ook gelden voor kleding, voor muziek en voor de keuze van andere soorten kunst. Wat maakt het uit, dat de fabriek zegt, die stijl hoort eigenlijk bij die stijl, en dat hoort eigenlijk bij dat. Wij 60-plussers zijn op een leeftijd, dat niemand ons meer zegt wat we mooi moeten vinden of hoe het hoort. We zijn nu op die leeftijd, dat we dat heel goed zelf uit kunnen maken. En dat is het leuke van die leeftijd!

Toevallig keken wij gisteren naar een documentaire over The Band met Robbie Robertson. En wat zegt hij in één van de eerste momenten van de film: “wij hadden geen stijl, wij hielden van muziek in allerlei vormen. Onze muziek was een soort ratjetoe van rhythm-and-blues, country, hillbilly en rock-and-roll.” Onnodig te vermelden dat ik een fan ben van hun muziek. Life is a carnival, believe it or not.

That which we call a rose …

Stel nou dat je je keuken landelijk modern wilt. Wat voor stijl heb jij dan zelf in je hoofd? Wat jij in je hoofd hebt, kan wel heel anders zijn dan wat je ega in zijn of haar hoofd heeft. Hetgeen de één groen noemt, noemt de ander blauw (ik ben met zo iemand getrouwd).
Met andere woorden, als je op zoek bent naar een nieuwe keuken, trek je dan niets aan van stijlnamen. Ga af op jullie beider gevoel en zoek naar de sfeer, die jullie beiden aantrekt. Misschien is dat wel industrieel? Dan zou je wellicht eens moeten kijken naar laminaat tegels in je keuken, iets waar je zelf misschien niet aan hebt gedacht, maar die heel goed passen in die sfeer.

Dit is natuurlijk preken voor eigen parochie, want 60-plussers weten precies wat ze wel en wat ze niet mooi vinden. En misschien noemt de fabrikant dat wel een landelijke moderne stijl. Wij weten gelukkig that which we call a rose would smell as sweet by any other name.


En wat doe je in zo’n keuken, als je hem eenmaal hebt aangeschaft? Precies, koken. Hieronder vind je een aantal lekkere receptenblogs, Eet smakelijk!

By Jeannet

2 thoughts on “Een landelijke moderne stijl, what the f is dat?”
  1. Ik moet weer vreselijk lachen om deze post. Eclectisch is ook zo’n woonterm die je te pas en te onpas hoort.
    Toch hou ik wel van een landelijke stijl, mits het niet truttig wordt

    1. Hoi Marion, leuke reactie! Eclectisch kun je ook chaotisch noemen, dat klopt ook wel. Eclectisch truttig lijkt mij een nieuwe woonstijl, daar gaan we voor, haha! gr. Jeannet

Comments are closed.