do. jun 30th, 2022

Een fotoboek laten maken is tegenwoordig een fluitje van een cent. Je hoeft nergens meer verstand van te hebben. Alleen de foto’s aanklikken die je in je fotoboek wilt hebben, downloaden via een knop op de site en het automatisch inladen van de foto in je fotoboek kan beginnen. Echt, een kind kan de was doen. Superleuk om te doen, want die was wil je houden! Foto’s en fotoboeken zijn je herinneringen. En wat is een mens zonder zijn herinneringen? Hieronder vind je een lijstje met ideeën waarbij het leuk is om er een fotoboek van te laten maken. En als jij nog meer ideeën kunt verzinnen, laat het weten in de comments, dan zet ik ze erbij.

Geschatte leestijd: 7 minuten

Wanneer is het leuk om een fotoboek te laten maken?

Het is ALTIJD leuk om een fotoboek te laten maken, maar de meeste mensen zullen de highlights van hun leven graag dat beetje extra aandacht willen geven. Bij deze ideeën zitten inkoppertjes, maar er zitten ook ideeën bij om een fotoboek van te maken, waar je zelf misschien niet zo gauw aan had gedacht.

1. Vakantie

Foto’s van de vakantie zijn natuurlijk perfect om in een fotoboek te zetten. Zelf heb ik dat jaren gedaan. Helemaal de foto’s van de vakanties met de toen nog kleine kinderen zijn allemaal in fotoboeken terecht gekomen. Heerlijk om af en toe in te kijken. Tegenwoordig staan al die foto’s op mijn computer. Daar kijk ik natuurlijk wel eens naar bij tijd en wijle, maar eigenlijk is het jammer dat ik er geen fotoboeken van heb. Als je er te lang mee wacht, weet je niet meer precies wat er op de foto’s staat. Het is dus zaak om direct na de vakantie je fotoboek te laten maken.

2. Huwelijk

Ook al zo’n inkoppertje, want (bijna) iedereen die getrouwd is, heeft foto’s van die dag . Een trouwalbum is natuurlijk de perfecte herinnering aan “de mooiste dag van je leven”.
Ik moet nu wel denken aan die keer dat ik het huwelijk van mijn vriendin moest fotograferen. Ze trouwde met een fotograaf en logisch dus, dat hij geen foto’s kon nemen. Ik kreeg de verantwoordelijkheid. Helaas, hadden ze het maar aan een professional over gelaten, want alle foto’s waren mislukt! Het fototoestel stond niet goed afgesteld en ik had het niet in de gaten.

Gelukkig gebeuren dit soort ongelukjes niet meer. Foto’s van de meeste telefoons zijn prima te gebruiken en alle gasten hebben verschillende invalshoeken, wat heel leuk is voor de diversiteit van je foto’s. Als je dus binnenkort gaat trouwen, vraag of iedereen een aantal foto’s neemt. Niet te veel, doseer het, anders staat iedereen de hele dag met dat ding in zijn handen en dat wil je ook niet. Je kunt tijdstippen afspreken: Claire maakt foto’s van 12 tot kwart over 12, Mirjam van kwart over 12 tot half één, enzovoort. Als het goed is, dan heb je een leuke aaneenschakeling van die dag en dan pik je per tijdstip de twee beste foto’s eruit.

3. Geboorte

En ja, natuurlijk, de geboorte van een kind is hét moment om foto’s te nemen en er een fotoboek van te laten maken. Elke scheet van het nieuwe kind wordt gefotografeerd, dus je keuze is reuze. Doseer het dus. De mooiste, liefste en leukste foto’s komen in het fotoalbum. Tegen de tijd dat je kind zelf vader of moeder wordt zal hij of zij er heel blij mee zijn. En vergeet niet dat je tweede en je derde kind het ook leuk vinden om zo’n geboorte-album te hebben. Je eerste kind is het meest bijzondere wat je zal meemaken, maar de andere kinderen hebben er ook “recht” op 😉

4. Overlijden

Zelfs als er treurige momenten zijn geweest, kan het bundelen daarvan een manier zijn om het verdriet te verwerken. Ook dat hoort bij het leven en het hoeft niet als gebrek aan respect gezien te worden als je daar ook foto’s van maakt. Zoals vroeger mensen dodenmaskers maakten, zo kun je nu foto’s van de overledene maken. Het voelt raar, maar als manier om met rouw om te gaan misschien helemaal niet zo’n slechte.

5. Jubileum

Tien jaar getrouwd, twintig jaar bij het bedrijf, dertig jaar vriendinnen? Allemaal momenten om vast te leggen en om er een fotoboek van te laten maken. Sterker nog, het is het enige cadeau wat iedereen echt wil hebben. Het is altijd een succes om een album samen te stellen van herinneringen die jullie samen hebben gehad. Er zullen dan ook veel ideeen opborrelen als je dit fotoboek wilt laten maken. Want er zullen foto’s zijn die iedereen heeft, maar juist foto’s die alleen jij hebt, zijn het leukste! “Hé, die foto ken ik helemaal niet!” Extra leuk en fijn om dan juist die foto’s bij elkaar te hebben gebundeld.

6. Verjaardag

Eigenlijk in het verlengde van het jubileum, want een verjaardag is dat ook. Of je het nou uitbundig viert, met heel veel vrienden, of juist intiem met alleen je gezin of je lief, dan nog is het fijn om herinneringen aan deze dag vast te leggen en er een klein albumpje van te maken. Het hoeft niet groot, klein is ook fijn. En je kunt het goed in je tas meenemen, zodat je het aan iedereen kunt laten zien, die vraagt: “Heb je een fijne verjaardag gehad?”.

Tien ideeen voor momenten om een fotoboek te laten maken

7. Oud huis

Ga je verhuizen? Neem dan vooral veel foto’s van je huis zoals het nu is, zonder dat er al verhuisdozen staan. Gewoon met rommel en al. En het liefst zonder mensen erop. Ook al denk je, dat je alles nog weet na 10 jaar, ervaring leert, dat dat niet zo is. Ik heb foto’s van al mijn oude huizen en ik ben er zo blij mee. Perfect materiaal om er een fotoboek van te laten maken.

8. Nieuw huis

En deze is dan weer heel logisch: als je een nieuw huis huurt of koopt is het natuurlijk heel leuk om te vergelijken. Hoe zag het huis eruit toen jij er voor het eerst kwam? Hoe zag de tuin eruit (als je die hebt)? En hoe is het geworden? Zijn er verbouwingen geweest? Heel leuk om vóór en na-foto’s te hebben, zodat je kunt zien dat het nieuwe huis toch echt enorm is verbeterd dankzij jouw inspanningen.

9. Jaarboek

Deze fotoboeken staan op de schoorsteen van mijn middelste, jaarboeken over 2020 en 2021. Nou is er in deze jaren veel moois gebeurd met hem, dus hij had genoeg materiaal, maar elk jaar is mooi om te bewaren. In feite heeft hij oud huis, nieuw huis, trouwen en geboorte (opa en oma worden gaat daar natuurlijk over) in één boek (2020) gestopt. En 2021 staat natuurlijk vol met maar 1 onderwerp: dochtertje Lou! Het zijn dan ook een heerlijke en boordevolle fotoboeken geworden en ik blader er graag en vaak doorheen. En Lou ook!

Is dit niet één van de leukste ideeen om een fotoboek te laten maken? Je raakt hier toch geïnspireerd door? Krijg er zin in om hier ook mee aan de slag te gaan.

10. En tenslotte een dagboek

Had ik het net over een jaarboek, je kunt natuurlijk ook een dagboek maken. Een vriendin van me maakt elke dag foto’s van wat ze gedaan heeft die dag. En daar maakt ze dan elke avond een compilatie van door 6 foto’s uit te kiezen en die in een vaste lay-out te zetten. Dat doet ze al jaren. Als je al deze compilaties zou bundelen, zou je echt een uniek fotoalbum hebben. Een soort dagboek annex agenda annex fotoalbum.

Andere ideeën om een fotoboek te laten maken?

Heb jij nog andere ideeën voor momenten om een fotoboek te laten maken? Laat het me in de comments weten, dan kan ik het ook nog in dit artikeltje verwerken. Leuke ideeën zijn altijd welkom en je helpt er andere mensen mee.


By Jeannet

2 thoughts on “Bij deze 10 momenten wil je een fotoboek laten maken”
  1. Hai Jeannet, wat bijzonder en leuk om je verhalen te lezen, . . . waaronder vooral deze laatste nu, over de belangrijke momenten uit je leven, om zelf je fotoalbums over te maken, met uitvergrotingen, en in te kleuren en in te delen, zoals je het zelf wilt. Ik ben daar ook al jaren lang mee aan de gang, en ik houd me daar echt elk jaar mee bezig, in allerlei maten en verschillende onderwerpen. Het is mijn grootste hobby gebleven. Vooral ook met een oud huis kopen, (1990), en de renovaties en vernieuwingen er zelf van te doen, en er dan steeds foto’s van te hebben gemaakt. Maar ook van het enige huurhuis waar we in 1980 in gingen wonen en door de jaren heen werd vernieuwd.van binnen. Ook van alle vakanties….en aparte albums over De Natuur, Oude antieke huizen en deuren, enz. staan in de gemaakte digitale albums. Alleen onze trouwdag (1990), waar jij zelf ook bij was op de receptie, in het A’damse Bos, is door een professionele fotografe gefotografeerd en in een apart trouw album gezet, door hun zelf., met mooie illustraties erbij.
    Ondertussen blijf ik ook telkens weer in al mijn digitale albums/boeken kijken , omdat ik er nooit genoeg van krijg. Net als jij ook doet. . Groetjes , Met liefs van Sylvia.

    1. Hoi Syl, wat een gezellig antwoord. Fotoboeken zijn echt geweldig, en leuk om te maken. En ook fotokalenders: ik kreeg er laatst een van de kinderen (65 geworden, dus weer een kroonjaar) met foto’s van vroeger, die ze nu exact nagedaan hadden. Zo grappig! Heerlijk om zoiets te hebben en te krijgen. Kus!

Comments are closed.