AKOT bestaat op 1 april 2020 officieel 1 jaar en, zoals een goede vriendin tegen me zei, daar mag ik best trots op zijn. Een half jaar daarvoor was ik zelfs 33 jaar ondernemer. Dus het moet even, navelstaren. Ik vind dat lastig, helemaal in deze tijd. Want wie zit hier nou op te wachten? Maar het leven gaat zo goed en zo kwaad als het kan door.

Een blog schrijven is best eenzaam. Je zit de hele tijd alleen maar in je eentje op je kamertje (ook als er geen virus rondwaart) en probeert je gedachten op papier te zetten. Maar is dat nu iets om trots op te zijn?

Hieronder vertel ik, wat er in dat jaar is gebeurd. Met cijfers! Helemaal onderaan heb ik nog een verrassing: ik verloot 3 hele mooie verjaardagskalenders van Uitgeverij SNOR, ontworpen door Studio Boot. Hele mooie? Wat zeg ik, de mooiste! Om alle verjaardagen te verzamelen!

DEZE WINACTIE IS BEËINDIGD: dit zijn de winnaars. Gefeliciteerd!

Waar zit de lol?

Het schrijven zelf gaat me makkelijk af. Maar daar zit voor mij niet de lol eigenlijk. Het echte plezier zit in de marketing: hoe zorg ik dat mijn blog bij het publiek terecht komt. Dat dat het echte “gevecht” is, dat is leuk, want elke dag is er weer iets anders, waarmee je kunt zorgen dat mensen je blog lezen.

AKOT (All Kinds of Things) bestaat 1 jaar

AKOT op Sociale Media

De mensen die mij al wat langer kennen dan vandaag, weten dat ik Sociale Media erg leuk vind. Want via Facebook en Instagram krijg ik reacties, die ik nodig heb om me verbonden te voelen. Als je alleen werkt, is het leuk om met de buitenwereld in contact te staan via die kanalen.

In het begin van AKOT onderhield ik alle kanalen evenveel. Ik kocht een programma, dat ervoor zorgt dat ik berichten in kan plannen, zodat ik een continue toevoer heb.

Later in het jaar heb ik keuzes gemaakt. Instagram bijvoorbeeld is een platform, dat veel jonger publiek trekt. Toen ik AKOT veranderde van een Blog voor 40plussers naar een Blog voor 60plussers, leek het me logisch om Instagram minder tijd te geven. De meeste ouderen zijn namelijk te vinden op Facebook. Daar ligt daarom nu mijn prioriteit.

Maar de meeste aandacht krijgt Pinterest. Via dat platform krijg ik 78% van de bezoekers naar AKOT. Er zijn namelijk ook wat gratis haakpatronen te vinden en daar wordt flink op gezocht. Helemaal tijdens de huidige crisis: er zijn heel wat pannenlappen gehaakt de laatste tijd, heb ik het idee!

Jeannet van der Knaap achter haar computer te werken aan dit blog

Bemiddelings Platforms

Om met bloggen geld te verdienen moet je je inschrijven bij Bemiddelings Platforms. Het zijn websites die zorgen voor de verbinding tussen een opdrachtgever en een blogger. De opdrachtgever schrijft zich in en vertelt wat voor soort aandacht hij verlangt, de blogger kijkt of hij daaraan kan voldoen en vraagt daar dan een bedrag voor. Natuurlijk werkt het zo, dat als je meer volgers hebt, je interessanter bent voor opdrachtgevers en je dus meer geld kunt vragen.

Van fouten leer je

Toen ik mij inschreef bij zo’n self service platform, bleek dat ik met mijn 358 volgers op Instagram helemaal niets voorstelde. Die volgers had ik nog uit de periode van All Kinds of Things Conceptstore en over dat aantal had ik heel lang gedaan. Maar voor zo’n platform begint het pas interessant te worden vanaf 1000 volgers.

Hoe moest ik dat nou oplossen? Weet je wat, ik koop wel volgers! Het kostte me 6 euro en daarmee kreeg ik er 1000 volgers bij. Joepie, geweldig om te zien!

Maar toen wist ik nog niet, dat als je je bij zo’n platform inschrijft, ze ook alle Analytics-gegevens van je willen inzien. In Analytics staan al je gegevens van je website: hoe komt iemand op je site, hoe lang is hij op je site geweest, welk artikel heeft hij gelezen, dat soort gegevens. En dus ook waar je volgers op Instagram vandaan komen.

Ik had door het kopen van mijn volgers 49% mensen uit Jakarta die mij volgde! Ja, daar heb je wat aan, als je een Nederlandse blogger bent met Nederlandse opdrachtgevers!

Eigenlijk heb ik daar, een jaar na dato, nog steeds last van, ook al heb ik ze bijna allemaal eruit gegooid. Maar je leert van je fouten, dit doe ik nooit meer!

Search Engine Optimization

Sinds ik steeds beter SEO toepas, worden mijn artikelen beter gevonden. Ik heb het idee, dat ik dat nu echt wel heb geleerd. Voor wie niet weet, wat SEO is: een artikel wordt beter op Google gevonden als je je houdt aan een aantal “spelregels”. Die spelregels veranderen continu, maar gelukkig word ik bij de les gehouden door allerlei online guru’s, die weten waar ze het over hebben en die me alles haarfijn uitleggen. Maar er is nog zoveel wat ik niet weet!

Dit is de meest bezochte pagina by far van AKOT (All Kinds of Things)
mijn meest bezochte pagina: pannenlap in weefsteek

AKOT, de cijfers

Mijn bezoekersaantallen zijn iets meer dan verdubbeld in één jaar, van 1200 unieke bezoekers per maand naar 2600. Daar had ik meer van verwacht moet ik eerlijk toegeven. Het gaat veel langzamer dan ik wil. Maar als je bedenkt, dat wereldwijd 1 op de 7 mensen een blog schrijft, dan doe ik het niet eens zo slecht. Dit zijn de cijfers over blogs:

  • About a third of all websites are blogs.
  • Tumblr hosts the vast majority of blogs with 440 million.
  • WordPress is a distant second with 60 million.
  • More than 2 million posts go live every day, on average.
  • Despite this opulence, the people who profit from blogging are few – less than 10% of all bloggers generate some income.

(source: https://hostingtribunal.com/blog/how-many-blogs/ )

Dit zijn mijn beste 2 pagina, al tijden, samen al goed voor 45% van mijn verkeer:

Net is op nummertje 10 binnen gekomen:

Dat is een vrij recente pagina natuurlijk, dus het is opmerkelijk, dat die zo veel wordt gelezen. Misschien dat mensen nu op zoek zijn naar “goed” nieuws?

Cover van De Mooiste Verjaardags Kalender van Uitgeverij SNOR
Omslag van De Mooiste Verjaardagskalender van Uitgeverij Snor

Verloting van drie Verjaardags-kalenders van Uitgeverij SNOR

Dus ik ben een beetje trots, daar komt het op neer. Dat ik gegroeid ben, dat ik dit al een jaar doe en dat ik veel dingen heb geleerd en nog steeds aan het leren ben. We gaan gewoon verder op de ingeslagen weg: op naar 2 jaar AKOT!

1 Jaar AKOT en 64 jaar Jeannet: goede tijd om drie verjaardagskalenders van Uitgeverij SNOR, ontworpen door Studio Boot, te verloten! Natúúrlijk: Facebook vertelt je precies wanneer wie jarig is. Maar lang niet iedereen zit op Facebook. Bovendien Facebook is sooo last year. Maar het belangrijkste: Facebook is maar half zo leuk als deze prachtige kalender van Studio Boot.

Feliciteer me via de comments en je doet mee. 12 April is de laatste dag dat je me kunt feliciteren (maar wel de beste dag, want dan ben ik jarig).
De winnaars horen het dan op de 13e via de email.

Ik bedenk opeens, dat dit wel het ultieme navelstaren is: jullie oproepen om mij te feliciteren! Nou ja, je mag ook iets anders vertellen, als je maar reageert, anders weet ik niet, dat je deze mooie kalender wilt hebben natuurlijk.

OKTOBER, een pagina van de Verjaardagskalender van SNOR
Zo ziet de maand Oktober van de Verjaardagskalender van Uitgeverij SNOR er uit.