ma. jun 27th, 2022

Waarom is zelf maken van gehaakte pannenlappen zo leuk om te doen? Ik weet het wel: je hebt niet veel garen nodig en je hebt niet veel tijd nodig. Met mooie pannenlappen haken kunnen we altijd iemand blij maken, dat rijmt. Hieronder vier haakpatronen om pannenlappen te haken, in volgorde van moeilijkheid. De bovenste is de makkelijkste, de onderste de moeilijkste. Kies wat past bij jouw skills, dan kun je later altijd nog een wat moeilijkere pannenlap maken.

Leuke pannenlappen haken? Dit is een basispatroon, waar iedereen mee uit de voeten kan
Eenvoudige ouderwetse pannenlappen haken

Eenvoudige ouderwetse pannenlappen haken

Eén van mijn best gelezen artikeltjes is Ouderwetse Pannenlappen Haken of Kopen. Naar aanleiding van dit artikel zijn heel veel mensen deze leuke pannenlappen gaan haken, dat weet ik zeker. Dit is namelijk een heel makkelijk haakpatroon om gehaakte pannenlappen zelf te maken. Bestemd voor beginners, die weten wat een losse is, een vaste is en een stokje, want dat zijn de steken, die zijn gebruikt bij dit haakpatroon. Probeer het gewoon. Je kunt het patroon gewoon downloaden op de betreffende pagina, dan kun je het nog eens makkelijk allemaal nalezen. Muziekje erbij en gaan met die banaan!

Als je geen zin hebt om ze zelf te haken, dan kun je deze pannenlappen ook in onze webshop kopen.

gehaakte pannenlappen zelf maken
Meerkleurige pannenlap van driekleurige moesjes

Gehaakte pannenlappen om zelf te maken met de puff stitch

Gehaakte pannenlappen maken met meerdere kleuren is een prima manier om restjes haakkatoen op te gebruiken. Dit is de pannenlap gemaakt met een steek die driekleurige moesjes heet. Hele gekke naam, maar ik heb hem niet verzonnen. Deze steek is ook wel bekend als de puff stitch en is op zich niet heel erg moeilijk. Sterker nog: de enkelvoudige puff stitch is makkelijk. Deze driekleurige moesjessteek is een beetje moeilijker, maar nog steeds niet echt moeilijk. Eigenlijk past hij heel goed als tweede, qua moeilijkheidsgraad.

Haakpatroon pannenlap puff stick; wat heb je nodig:

  • Drie kleuren dik katoen, van elke kleur ongeveer 20 – 25 gram. Bijvoorbeeld Ricorumi, dit zijn bolletjes haakkatoen die per 25 gram verkrijgbaar zijn.
  • Haaknaald 3.

Haak een ketting van 44 lossen,
1e toer: bruin: , steek in in de 4e losse vanaf je haaknaald en haak vervolgens *) 2 stokjes, 2 lossen, 2 steken overslaan *), eindig met 1 stokje,
2e toer: oker: 2 lossen *) 2 stokjes op de 2 overgeslagen steken over de lossen heen, 2 lossen *) 1 stokje,
3e toer: beige: 2 lossen *) 2 stokjes op de 2 stokjes van de eerste toer, 2 lossen *) 1 stokje
4e toer en verder: herhalen vanaf toer 1, de stokjes maak je op die van de tweede toer.
Eindig met toer 32 in bruin, of totdat je pannenlap vierkant is.

Haak aan het eind aan beide zijkanten nog 34 vasten langs de randen in bruin. Ik heb bij de mijne oker gekozen, omdat bruin op was. Dat kan natuurlijk ook. Haak tot slot nog een haakje in één van de hoeken van 20 lossen, sluit hem met een halve vaste en haak er dan nog 20 vasten omheen. Hecht dan alle draden mooi in het haakwerk weg. Maak er twee dezelfde en je hebt een paar leuke bijzondere gehaakte pannenlappen. En zelf gemaakt!

gehaakte pannenlappen zelf maken
Dubbele pannenlappen haken

Dubbele gehaakte pannenlappen

Je kunt ook deze dubbele pannenlap haken. Het is een gratis haakpatroon. Ik heb het geschreven naar aanleiding van een oude pannenlap, die ik zag bij mijn schoondochter thuis. Hij bleek nog van haar oma te zijn geweest, dus we schatten dat dit ontwerp uit 1965 komt. Dat mag retro heten! Bij dit patroon dien je twee pannenlappen te haken, die vervolgens aan elkaar worden geborduurd. Het is dus een dubbele pannenlap, die wel wat kan hebben, qua hitte. De lastigheid van deze pannenlap zit hem in het feit, dat je goed moet tellen. De gaatjes moeten goed boven elkaar komen. Dus qua moeilijkheidsgraad komt deze op plek nummer 3. Maar natuurlijk zijn ook deze gehaakte pannenlappen heel leuk om zelf te maken.

Pannenlap haken in weefsteek of in reliëfsteek
Pannenlap haken in reliëfsteek

Gehaakte pannenlappen om zelf te maken in de weefsteek

Een ander populair artikeltje gaat over het maken van een pannenlap in weefsteek. De weefsteek is, net als de wafelsteek, een reliëfsteek en daardoor een hele geschikte steek om zelf gehaakte pannenlappen van te maken. Hij wordt lekker dik en hij ziet er geweldig uit. Deze steek is geschikt voor mensen, die al wat langer met haken bezig zijn, vandaar dat hij onderaan deze pagina staat. Van alle vier mooie pannenlappen is dit de moeilijkste om te haken. Maar wat de één moeilijk vindt, vindt de ander “piece of cake”. Het is dus mijn inschatting.

Mrsdejong

Mrsdejong is de naam van mijn eigen kleine webshop van zelfgemaakte artikelen. Een aantal van deze leuke gehaakte pannenlappen kun je ook daar kopen. Als je die dan weggeeft als cadeautje, dan zeg je gewoon dat je het zelf gemaakt hebt, kan mij het schelen!

Als je nog op zoek bent naar andere patronen, via Bol kun je dit haakpakket kopen om deze leuke pannenlappen te haken. Je koopt dan alle benodigdheden in één keer, inclusief het haakpatroon. De haaknaald zit er niet bij trouwens. Dit zijn totaal andere gehaakte pannenlappen om zelf te maken en daardoor wel weer heel leuk. En ook leuk om te geven aan je Nederlandse nicht die in Canada woont ;).


Nog meer haakideeën:

In dit artikeltje staan affiliates. Kijk wat het zijn bij Samenwerking.

By Jeannet