Dit gratis haakpatroon van een pannenlap heb ik nagemaakt van een oud voorbeeld, te zien op het onderste plaatje. Dat oude voorbeeld komt van de oma van mijn schoondochter, Opoe Urk. Het zou dus zomaar een echt Urks ontwerp kunnen zijn. Als je deze gehaakte retro pannenlap dan ook van de juiste retrokleuren maakt, zoals bruin en oranje, dan kan ie zo in je retro interieur. Ik schat, dat het origineel uit 1965 komt. Je bent wel twee keer zoveel tijd kwijt met het haken van deze dubbele pannenlap van katoen. Je haakt niet twee, maar vier delen voor een paar van deze stoere pannenlappen. Maar je hebt er echt wat aan, vooral bij gerechten uit de oven.

Dubbele pannenlap haken, gratis haakpatroon

Benodigdheden:

Werkbeschrijving:

Haak een lossenketting van 47 lossen plus 3 lossen voor de omkeer = 50 steken.

1e toer: keer om en begin met stokjes, steek in de 4e losse je haaknaald. Haak dan 7 stokjes en dan een losse. Sla voor het eerstvolgende stokje een losse over en haak er dan weer 7 naast elkaar en dan een losse. Losse overslaan met insteken en herhaal dit nog 4 keer. 3 lossen voor de omkeer.

2e toer: keer om, insteken in de 4e steek vanaf de haaknaald, als volgt verder gaan: 3 stokjes, 1 losse (1 steek overslaan met het insteken), 3 stokjes, 1 losse (1 st oversl met het inst), 7 stokjes, 1 losse (1 st oversl met het inst), 3 stokjes, 1 losse (1 st oversl met het inst) 3 stokjes, 1 losse (1 st oversl met het inst), 3 stokjes, 1 losse (1 st oversl met het inst), 3 stokjes, 1 losse (1 st oversl met het inst), 7 stokjes, 1 losse (1 st oversl met het inst), 3 stokjes, 1 losse (1 st oversl met het inst), 3 stokjes. 3 lossen voor de omkeer.

3e toer: keer om, insteken in de 4e steek vanaf de haakhaald, volgens toer 1.

4e toer: keer om, insteken in 4e steek vanaf de haaknaald en haak dan halve stokjes. Dan wordt het: half stokje, losse (bij het insteken een steek overslaan), half stokje, losse, enzovoort, de hele toer. 3 lossen voor de omkeer.

Vervolgens is het veel herhalen om deze dubbele pannenlap te haken:

toer 5 tot en met 7: allemaal volgens toer 1

toer 8, volgens toer 4

toer 9 tot en met 11: volgens toer 1 tot en met 3

toer 12, volgens toer 4

toer 13 tot en met 15: volgens toer 1 tot en met 3

toer 16, volgens toer 4

toer 17 tot en met 19, allemaal volgens toer 1

toer 20, volgens toer 4

toer 21 tot en met 23, volgens toer 1 tot en met 3.

Let op: Ik heb een handig youtube-filmpje gemaakt, zodat je kunt zien hoe je goed moet insteken. De steken moeten namelijk mooi boven elkaar zitten. Je kunt namelijk bij de toeren 5, 9, 13, 17 en 21 de tussenliggende stokjes in het gaatje van de toer eronder steken, is makkelijker

Je bent een dubbele pannenlap aan het haken, dus haak er nog precies zo eentje. En helaas, dan heb je er nog maar eentje. Dus als je twee van deze pannenlappen wilt hebben, moet je er nog twee maken.

Je moet deze dubbele pannenlap dus twee keer haken

Afwerking van de gehaakte dubbele pannenlap

Leg de 2 pannenlappen in dezelfde richting op elkaar en naai ze dan met de borduurnaald volgens de foto aan elkaar volgens het sterrenmotief met oranje. Je kunt aanhechten tussen de 2 lapjes in, dat is mooi meegenomen. Begin met borduren in het midden, dan de 4 x 2 sterren aan de rand in het midden en als laatste de 4 sterren op de hoeken.

Haak op het laatst nog een randje vasten met bruin langs de pannenlap, Als je om de hoeken haakt, steek daar dan 3 steken in 1 steek, dan gaat het niet zo trekken. In het bovenste voorbeeld heb ik in bruin een lus gemaakt, omdat ik denk, dat zo’n randje anders zo gaat uitlubberen. Maar het origineel heeft een lusje in de steunkleur, in oranje dus. Het kan dus allebei, doe wat je het mooiste vindt.

Als laatste haak je nog een randje in oranje erlangs. Maak op een van de hoeken een lusje van 12 lossen (of meer of minder al naar gelang waar je het wil hangen natuurlijk). De andere hoeken kun je dan afronden met 2 x 2 steken in 1 steek. Dat is mooier.

Retro pannenlap, het origineel waar dit haakpatroon vanaf is gemaakt. Origineel ws van rond 1965
Het origineel van de gehaakte retro pannenlap. Waarschijnlijk gemaakt rond 1965.

Nog meer gratis haakpatronen van pannenlappen?

Klaar met deze dubbele pannenlap haken? Ik heb wel vaker een gratis patroon geschreven voor pannenlappen. Lees leuke pannenlappen haken, een verzamelblog. Daar vind je, naast deze gehaakte pannenlappen, nog wat andere haakpatronen voor gehaakte stoere pannenlappen. Een simpele basisvorm, die iedereen, die een beetje kan haken, kan maken, een meerkleurige in de driekleurige moesjessteek en een pannenlap in weefsteek, met YouTube filmpje. Voor als je nog meer inspiratie nodig hebt! En allemaal in het Nederlands!

Door Jeannet