Connect with us

All Kinds of Things BLOG

Gehaakte pannenlap in weefsteek

2 grijze pannenlap gehaakt in weefsteek

Haken

Gehaakte pannenlap in weefsteek

Deze grijze gehaakte pannenlap in weefsteek is lekker dik en mooi om te zien. De weefsteek is een leuke variant op alle andere steken, die vaak voor pannenlappen gebruikt worden. De weefsteek kun je in verschillende diktes uitvoeren. Ik heb gekozen voor een steek van 2 stokjes breed. Maar natuurlijk kun je ook kiezen voor 1 stokje breed of meerdere stokjes breed, wat je zelf leuk vindt. Dit haakpatroon voor een gehaakte pannenlap in weefsteek gaat uit van een steek van 2 stokjes breed. Als je meerdere stokjes breed neemt, moet je wel zelf even het aantal steken uitrekenen, dat je goed uitkomt.

Gehaakte pannenlap in weefsteek, het gratis haakpatroon

En dit is het haakpatroon. Als je de weefsteek niet snapt, ik heb er een YouTube-filmpje bij gemaakt. Af en toe een beetje klunzig, maar de camera staat dan tussen je ogen en je werk, en dat geeft af en toe wat hilariteit.

Haak met haaknaald 4 een ketting van 40 + 4 lossen. Keer om en steek dan bij de 5e steek in. Haak dubbele stokjes. De laatste steek is een half dubbel stokje (dat is: eerst gewoon door de eerste twee lussen halen en dan de laatste lussen in een keer haken). Vervolg dan met 3 losse, keren

Insteken onder het 2e stokje: haak de eerste 2 dubbele stokjes door aan de voorkant onder het onderliggende stokje in te steken, haak dan de volgende 2 dubbele stokjes door aan de achterkant in het onderliggende stokje in te steken. Kijk bij het YouTube-filmpje, als je het niet snapt. De laatste steek van de rij is een half dubbel stokje, zie hierboven voor de uitleg. Vervolg dan met 3 losse, keren.

Wederom insteken onder het 2e stokje vanaf je naald. Hetzelfde als de vorige rij. Maar kijk dan goed: Als je 2 stokjes aan de voorkant liggen, steek je achterin (het moet “weven”), en dus ook als je 2 stokjes aan de achterkant liggen, steek je voorin. Wederom, kijk naar het filmpje, dan snap je het.

Haak door totdat je pannenlap bijna vierkant is. Je laatste rij moet namelijk in patroon iets anders zijn. Kijk naar het plaatje, je houdt hier op met weven, maar steekt, als de stokjes aan de voorkant zijn, ook aan de voorkant in, en zijn de stokjes aan de achterkant, dan dus aan de achterkant.

Afwerking van de gehaakte pannenlap in weefsteek

De afwerking is heel eenvoudig: hecht niet af, maar ga meteen het hoekje om en haak verdeeld een rand van ongeveer 40 vaste. In mijn voorbeeld was het 2 vasten per “stokje”. Hoekje om, haak hier 2 steken extra, en ga verder met vasten, totdat je helemaal rond bent. Haak daar dan een lus van 18 losse, en sluit de lus met een halve vaste. Steek in de ruimte van de lus en haak nog 18 vasten, voor een steviger lus. Hecht alle draden nu af. Klaar!

gehaakte pannenlap in weefsteek, hier met zijn 2-en naast elkaar hangend aan het fornuis


Op verzoek kan ik ze ook voor je haken. Deze zijn van katoen.

Op verzoek kan ik ze ook voor je haken. Het voorbeeld is van acryl, maar lekkerder is om ze van katoen te maken. Zoek dan contact met me via deze link. De acryl-variant kost € 9,95, de katoenen variant kost € 19,95.

Voor nog meer haakideeën, klik hier.

More in Haken

All Kinds of Mail

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

mrsdejong #ad

mrsdejong

Pagina’s

To Top