Deze grijze gehaakte pannenlap in weefsteek is lekker dik en mooi om te zien en het is altijd lekker om pannenlappen te haken. De weefsteek is een leuke variant op alle andere steken, die vaak voor pannenlappen gebruikt worden. De weefsteek kun je in verschillende diktes uitvoeren. Ik heb gekozen voor een steek van 2 stokjes breed. Maar natuurlijk kun je ook kiezen voor 1 stokje breed of meerdere stokjes breed, wat je zelf leuk vindt. Dit haakpatroon voor een gehaakte pannenlap in weefsteek gaat uit van een steek van 2 stokjes breed. Als je meerdere stokjes breed neemt, moet je wel zelf even het aantal steken uitrekenen, dat je goed uitkomt.

Gehaakte pannenlap in weefsteek, het gratis haakpatroon

En dit is het haakpatroon. Als je de weefsteek niet snapt, ik heb er een YouTube-filmpje bij gemaakt. Af en toe een beetje klunzig, maar de camera staat dan tussen je ogen en je werk, en dat geeft af en toe wat hilariteit.

Haak met haaknaald 4 een ketting van 40 + 4 lossen. Keer om en steek dan bij de 5e steek in. Haak dubbele stokjes. De laatste steek is een half dubbel stokje (dat is: eerst gewoon door de eerste twee lussen halen en dan de laatste lussen in een keer haken). Vervolg dan met 3 losse, keren

Insteken onder het 2e stokje: haak de eerste 2 dubbele stokjes door aan de voorkant onder het onderliggende stokje in te steken, haak dan de volgende 2 dubbele stokjes door aan de achterkant in het onderliggende stokje in te steken. Kijk bij het YouTube-filmpje over deze gehaakte pannenlap in weefsteek, als je het niet snapt. De laatste steek van de rij is een half dubbel stokje, zie hierboven voor de uitleg. Vervolg dan met 3 losse, keren.

Wederom insteken onder het 2e stokje vanaf je naald. Hetzelfde als de vorige rij. Maar kijk dan goed: Als je 2 stokjes aan de voorkant liggen, steek je achterin (het moet “weven”), en dus ook als je 2 stokjes aan de achterkant liggen, steek je voorin. Wederom, kijk naar het filmpje, dan snap je het.

Haak door totdat je pannenlap bijna vierkant is. Je laatste rij moet namelijk in patroon iets anders zijn. Kijk naar het plaatje, je houdt hier op met weven, maar steekt, als de stokjes aan de voorkant zijn, ook aan de voorkant in, en zijn de stokjes aan de achterkant, dan dus aan de achterkant.

Afwerking van de pannenlap

De afwerking van deze gehaakte pannenlap in weefsteek is heel eenvoudig: hecht niet af, maar ga meteen het hoekje om en haak verdeeld een rand van ongeveer 40 vaste. In mijn voorbeeld was het 2 vasten per “stokje”. Hoekje om, haak hier 2 steken extra, en ga verder met vasten, totdat je helemaal rond bent. Haak daar dan een lus van 18 losse, en sluit de lus met een halve vaste. Steek in de ruimte van de lus en haak nog 18 vasten, voor een steviger lus. Hecht alle draden nu af. Klaar!

Het is altijd leuk om meerdere pannenlappen te haken als je eenmaal bezig bent en de steek nog in je handen zit. In andere kleuren, met een ander kleurtje als rand, voor de verjaardag van je vriendin volgende maand, you name it.

gehaakte pannenlap in weefsteek, hier met zijn 2-en naast elkaar hangend aan het fornuis
Gehaakte pannenlap in weefsteek


Op verzoek kan ik ze ook voor je haken. Deze zijn van katoen.
Gehaakte pannenlap in weefsteek in 2 kleuren

Wil je nog meer haakpatronen weten en kunnen maken? Misschien is dit dat wel een goed boek voor je: “Haken, alle steken verzameld” van Betty Barnden. Het boek is een soort “haakbijbel” en de schrijfster heeft 200 eigentijdse en klassieke haaksteken verzameld. Een van oorsprong Engels boek, maar vertaald in het Nederlands. Ik kan in dit soort boeken uren kijken en er inspiratie uit vinden. Misschien jij ook wel?

Hieronder nog wat andere haakideeën:


In dit artikel wordt een affiliate gebruikt. Lees hier wat daarmee bedoeld wordt.