za. sep 24th, 2022

Vind hier een gratis patroon voor een babymutsje. Dit lieve kleine babymutsje voor een newborn is snel te breien. Je bent er in een paar uurtjes mee klaar. Ik heb het expres gebreid omdat ik de normale mutsjes voor baby’s niet warm genoeg vind. Beanies zien er leuk uit, maar blijven niet goed zitten, want ze schuiven makkelijk omhoog. Dit babymutsje voor een newborn zit goed over de oortjes en blijft goed zitten (mits je de juiste maat hebt). Vroeger, in De Kinderkleding Winkel, de winkel waar ik eigenaar van was en waar we veel babymutsjes verkochten, was dit mijn favoriete mutsje. Het lijkt een beetje op een helmpje. Voor baby’s tot 6 maanden wordt afgeraden om een touwtje onder hun kin vast te maken. Ze kunnen zich er makkelijk in verstrikken. Hieronder vind je het gratis breipatroon voor dit leuke babymutsje.

Schattig babymutsje breien, gratis breipatroon
babymutsje newborn breien

Babymutsje breien voor de zomer en de winter

Dit babymutsje kun je zoveel in katoen voor de zomer breien, als in acryl of wol voor de winter. Mijn ervaring is dat veel baby’s en kinderen niet tegen wol kunnen, dus ik heb dit babymutsje in acryl gebreid. Je kunt er prima je restjes mee opbreien, want je hebt niet veel nodig.

Twee maten

Het babymutsje kun je in twee maten breien, newborn (ongeveer maat 38, 1-3 maanden) en voor ongeveer 3 – 6 maanden (maat 44). En dan staat 38 en 44 voor de omvang van het hoofdje. Newborn staat vet in de tekst, 3-6 maanden staat tussen haakjes. De downloads van het patroon van het babymutsje zijn wel apart per maat.

Babymutsje (voor een newborn) breien | gratis breipatroon

Benodigdheden

Acryl: totaal 25 gram. Geschikt voor breipennen 4. Mocht je (net als ik) de zijpandjes van een andere kleur willen maken, reken dan hiervoor 12-15 gram.

Werkwijze babymutsje newborn breien

Zijpand rechts: zet op 14 (18) steken en brei in gerstekorrelsteek*). Na 4 (8) pennen meerder je aan één kant 1 steek. In pen 8 (12) meerder je aan dezelfde kant weer 1 steek. In pen 18 (22) minder je één steek aan dezelfde kant. Pen 22 (26) één steek minderen, pen 24 (28) één steek minderen, pen 26 (30) één steek minderen, allemaal aan dezelfde kant. Bij pen 28 (32) minder je drie steken aan dezelfde kant en pen 30 (34) hecht je alle 9 (13) steken af, vanaf de kant waar je minderde.

Zijpand links: hetzelfde als zijpand rechts, maar je meerdert in pen 3 (7) en in pen 7 (11) en mindert in 17 (21), 21 (25), 23 (27), 25 (29) , 27 (31) en je laatste pen is pen 29 (33).

Voor de binnenbaan zet je 15 (16) steken op en brei je in gerstekorrelsteek tot 16,5 (19,5) cm totaal. Hecht de loszittende draden af.

Naai de binnenbaan tussen de beide zijkanten. Neem dan verspreid 50 (52) steken op langs de kant, waar het gezichtje komt. Brei daar 4 pennen boordsteek op. Hecht af en hecht de draden af. Neem dan langs de halskant 48 (50) steken op en brei daar 4 pennen boordsteek op. Eventueel haak je nog met een andere kleur een randje vasten langs de hele rand.

Met dit babymutsje voor een newborn te breien ben je slechts een avondje bezig.

*) gerstekorrelsteek: pen 1: 1 recht, 1 averecht, 1 recht, 1 averecht, enz., pen 2: 1 averecht, 1 recht, 1 averecht, 1 recht, enz., pen 3: 1 recht, 1 averecht, 1 recht, 1 averecht, enz. zo dat de rechte steken boven de averechte steken komen te zitten.

Babymutsje newborn breien maat 38 en 44
babymutsje newborn breien

Vind je het leuk om zelf kleren voor je baby te maken? Dan is het boek Schattige babykleertjes van Deborah van de Leijgraaf iets voor je. Laat je niet door deze suffe titel misleiden: het is echt een leuk boek. Bedoeld voor kinderen vanaf maat 44 tot en met maat 86. (De kinderen die ze gebruikt hebben voor de fotografie zijn over het algemeen ouder, maar dat mag de pret niet drukken.)

Babymutsje newborn haken ipv breien

Ik heb dit mutsje expres gebreid, omdat ik de haaktechniek niet geschikt vind voor zo’n klein mutsje. Een gehaakt mutsje wordt altijd wat stijver en dat wil je niet. Toch zijn dit soort mutsjes wel in de handel. Ik zag er eentje bij Bol te koop, die handgemaakt is. Misschien heb je er wat aan, als voorbeeld, mocht je toch willen haken. Ik heb geen patroon van dit babymutsje helaas. Let wel op: dit mutsje heeft bandjes en ik ben daar geen voorstander van. De baby’s kunnen in de bandjes verstrikt raken. Just saying!

Nog meer babydingetjes maken?

In de eerste alinea had ik het over mijn winkel in Amsterdam Zuid. Wat we daar ook goed verkochten waren gehaakte babyballen. Die maakte ik zelf. Eenmaal een keer gekocht als cadeautje, kwamen mensen er voor terug, want het cadeautje was altijd een schot in de roos. Baby’s vanaf ongeveer 6 maanden vinden dit namelijk een heel leuk speelgoedje. Naast dit gratis breipatroon voor een babymutsje, heb ik ook een artikeltje geschreven over deze babyballen. Een babybal haken is helemaal niet moeilijk, dus kies één van die vijf leuke patronen.


Lees ook:

By Jeannet