za. sep 24th, 2022

Kattenliefhebbers en katteneigenaars weten al langer dan vandaag dat het vaak lastig is om deze kleine viervoetige tijgertjes aan het drinken te krijgen. In de loop der jaren zijn er dan ook heel wat hulpmiddeltjes op de markt gebracht die katten makkelijker aan het drinken moesten krijgen. Indien je zelf van plan bent om binnenkort een katje te adopteren of al één of meerdere katten in huis hebt rondlopen, dan is het een goed idee om even verder te lezen en wie weet leer je nog wel wat nieuws?

Verschil tussen honden en katten

Diverse enquêtes hebben ondertussen al meermaals aangetoond dat niet alleen honden maar ook katten bijzonder hoog aangeschreven staan in het lijstje van favoriete huisdieren. En hoewel er vaak gewezen wordt op het onderscheid tussen zogenaamde “hondenmensen” dan wel “kattenmensen” combineren heel wat eigenaars de beide werelden. Katten en honden zijn bijgevolg wel degelijk in staat om in “harmonie” met elkaar samen te leven op voorwaarde dat je natuurlijk rekening gaat houden met de eigenschappen en karaktertrekken van de beide, toch aanzienlijk verschillende, diersoorten.

Zo zijn katten een stuk zelfstandiger dan honden. Ze zijn in staat om enkele dagen op zichzelf te overleven indien je bijvoorbeeld even een weekendje weg gaat, wat met een hond absoluut onmogelijk is. Katten zijn zelfvoorzienende dieren en zullen dus zelf op zoek gaan naar de best mogelijke leefomstandigheden, als ze tenminste naar buiten mogen. In tegenstelling tot honden, en misschien nog wel andere huisdieren, zullen katten overigens ook helemaal zelf bepalen of ze toenadering willen zoeken of niet. Loop dus niet zomaar even op het schattige snoetje af maar houdt rekening met de signalen die door het dier worden uitgestuurd.

Een kat aan het drinken krijgen is soms geen sinecure

Een kat als huisdier

Ben je 100% overtuigd en van plan om binnenkort de kattenfamilie verder uit te breiden? Of misschien wil je voor het eerst een katje bij je thuis laten wonen? Dan komt het er dus op neer, net als bij elk ander huisdier, om rekening te houden met de leefwereld, eigenschappen en karaktertrekken van het dier. Dat katten zelfstandiger zijn dan honden hoeft alvast niet langer in twijfel getrokken te worden. Toch kunnen ook deze dieren bijzonder aanhankelijk zijn naar hun baasje(s) toe en dit, aan de hand van bepaalde signalen, ook effectief duidelijk maken.

Gaat je kat regelmatig spinnen wanneer hij/zij bij jou in de buurt komt? Gaat je kat lekker languit op de grond of bank liggen en krijg je, indien je bij de gelukkigen behoort, de mogelijkheid om ook zijn/haar buikje te strelen dan mag je er zeker van zijn dat je huisdier oprecht gelukkig is dat jij zijn/haar baasje bent.

Uiteraard dien je als baasje ook in de gunst te komen van je huisdier wat logisch lijkt. Daarbij komt het er vooral op neer dat je het dier respecteert en de nodige basisbehoeften zoals drinken, voedsel en een slaapplek aanbiedt. Echter het drinken kan, tot vervelens toe, wel eens een probleem vormen bij heel wat katten(eigenaars).

Een drinkfontein kan helpen als katten niet willen drinken

Wat als katten niet drinken?

In tegenstelling tot honden vergeten katten wel eens dat ze regelmatig een slokje water moeten drinken. Het is daarom belangrijk om te kiezen voor een gemixt voedingspatroon waarbij droogvoer en natvoer worden gecombineerd. Indien je kat van nature weinig water drinkt, krijgt het aan de hand van het natte kattenvoer toch een bepaalde hoeveelheid vocht binnen waardoor hij niet meteen zal uitdrogen. Je wilt toch niet dat je kat ziek wordt!

Maar natvoer alleen is niet voldoende en je moet er dus op letten dat je kat alsnog water drinkt. Doordat katten van nature echte jagers zijn en bijgevolg altijd “onderweg” zijn, zijn ze vaker geneigd om van stromend water te drinken. De keuze voor één van de vele leuke drinkfonteinen voor katten is dan ook sneller gemaakt dan je denkt. Je zult er alvast hun aandacht mee trekken en de kans dat ze regelmatiger hun toevlucht tot het water zullen zoeken is ook groter.


Lees ook:

By Jeannet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.