do. jun 30th, 2022

Het is woensdagochtend en ik lig nog in bed. Mijn lief is al wakker en roept me: Jeannet, Heintje (11 jaar) doet zo raar! Ik sta ook op en zie hoe Heintje zijn evenwicht niet kan houden. Hij lijkt wel dronken en ook heeft hij moeite om de trap op te komen. Hij ziet er aangeslagen uit en het lijkt wel alsof hij ook niet begrijpt, wat er in vredesnaam met hem aan de hand is. Eenmaal boven gaat hij onder een tafeltje zitten en rolt zich op. Hij slaapt de hele dag en wil geen contact. Hij is echt anders dan normaal. Deze kat is ziek en heeft rare symptomen. Help, wat moet ik nu doen?

Geschatte leestijd: 10 minuten

Een maand geleden

Een maand geleden waren we bij de dierenarts. Toen dachten we ook dat onze kat Heintje ziek was, maar op een hele andere manier. We ontdekten dat hij nauwelijks at of dronk. Online had ik gevonden, dat bij een kat zo’n situatie niet te lang moet duren. Een kat moet elke dag eten. Als een kat niet eet, dan gebeuren er twee dingen: 1) zijn lever wordt beschadigd en 2) hij wordt misselijk. Hierdoor wil hij niet meer eten en is het cirkeltje rond. De kans op spontaan herstel neemt snel af.

De dierenarts kon niets vinden. In overleg heeft ze zijn bloed onderzocht en het enige wat daaruit kwam, is dat een lage schildklierwaarde misschien de oorzaak was. Dat is eigenlijk niets voor katten, maar komt veel vaker voor bij honden. Maar Heintje verzette zich flink in de behandelkamer, dat wilde ze ons nog wel even meegeven. Het was een heftige kat, vond ze. We kregen allerlei medicijnen voor hem mee naar huis, maar de dierenarts gaf het gewoon toe: ze wist niet wat er met hem aan de hand is. En of deze medicijnen zouden gaan helpen was ook maar de vraag. Het was een beetje natte vingerwerk.
Omdat onze kat zich altijd verzet, hoe ziek hij ook is, kregen wij de medicijnen er met geen mogelijkheid in. Lukte het toevallig wel, dan spoog hij het meteen weer uit. We hebben echt ons best gedaan. Uiteindelijk heeft hij een week nauwelijks gegeten en gedronken. Maar opeens was hij weer beter en deed hij alles wat katten doen. Hij at en dronk weer, zelfs beter dan de periode ervoor. We waren opgelucht!

Onze kat Heintje was ziek, maar nu niet meer. Wat hebben we gedaan?

De kat is ziek

Tot dus deze woensdagochtend.

‘s Middags gaan we snel naar de dierenarts. En wederom kan ze niet ontdekken, wat er met hem aan de hand is. Geen koorts, niet uitgedroogd, Maar wat ze wel opmerkt is, dat dit een hele andere kat is dan de kat die ze een maand geleden behandelde. Heintje is nu namelijk ontzettend timide en laat zich alles aanleunen wat zij met hem doet. Dit is een zieke kat met andere symptomen.

De dierenarts heeft wel een vermoeden en die spreekt ze ook uit: Heintje kan een hersenbloeding hebben gehad óf hij heeft een hersentumor. En ze benadrukt dat ze ernstig denkt aan het laatste, vanwege ons vorige bezoek, waar ze ook geen oorzaak kon vinden voor zijn gebrek aan eetlust. Hij krijgt een “prednison-achtige” injectie, voor het geval het een tia is geweest. Dit schijnt binnen 24 uur gedaan te moeten worden. Heintje kan er opeens eetlust van krijgen! Kijk, dat willen we, dus dat zou mooi zijn!

Wat de dierenarts daarna zegt, drukt me weer op de feiten: “Deze kat is erg ziek en hij heeft duidelijke symptomen dat het niet goed gaat met hem. Als hij morgen niet een stuk beter is, moet je er rekening mee gaan houden, dat dit het einde is. Als je wilt kan ik langskomen om hem euthanasie te geven”.

De volgende dagen

De volgende dag is Heintje niet beter. Hij zit de hele dag onder zijn tafeltje (ik noem het zijn bedje). Hij trekt zich in zijn schulp terug. Ik vergelijk het met mijn bevallingen: je wilt niemand in je omgeving hebben, je wilt geen eten en geen drinken, van de geur van eten ga je walgen, je bent helemaal alleen met jezelf en je lijf om te zorgen dat het proces goed gaat.
Als ik een bakje met eten naast hem neerzet, gaat hij er met zijn rug naartoe zitten. Ostentatief, duidelijk. Ik probeer hem wat vocht te geven, door af een toe wat water op zijn snuit te vegen, zodat hij het er af moet likken.

Het weekend daarna gaat het iets beter met hem. Ik heb op de suggestie van een vriendin kattensoep gekocht, ik wist niet dat het bestond, maar kattensoep dus. Die kattensoep is een soort bouillon met wat kleine stukjes tonijn erdoor. Het is een zakje van 40 gram met nauwelijks inhoud en ze kosten zo’n 80 cent per zakje. Heintje heeft nu al van 3 zakjes het vocht opgedronken. De grote stukken laat ie staan. Het is een dure hobby, zo’n kat. Maar ik ben al lang blij, dat er wat vocht naar binnen gaat. Ik blijf ongerust. Poes Heintje is nog steeds behoorlijk ziek.

Een hele zieke kat

De dood uitstellen

Nu heb ik het idee, dat ik zijn leven alleen maar een beetje aan het rekken ben, dat het niet de truc doet, waar ik op hoopte, namelijk dat ie meer zou gaan eten. Ik moet het nog even aanzien, het zijn pas 3 dagen, maar voel me nu al schuldig. Of eigenlijk is dat niet het goede woord, schuldig. Ben ik zijn dood aan het uitstellen? Dat is wat ik wil, maar als de natuur vindt dat het tijd is voor Heintje, heeft het dan nog wel zin? Beetje rare gedachte misschien, want die dood wil je uitstellen, maar er moet wel kwaliteit voor terug komen. Wat moet je doen als je kat ziek is? Je hebt geen idee!

Kwaliteit van leven

De kwaliteit is er geloof ik wel enigszins: hij ligt in de dakgoot te genieten van de zon, en springt zelfs net bij me op schoot. Hij ligt niet meer onder zijn tafeltje. En hij wil vaak aangehaald worden. Zijn vacht is zachter, hij is echt beter dan een paar dagen geleden. Maar het feit, dat hij de grote stukjes in de soep niet opeet, vind ik wel weer alarmerend. Op soep/vocht alleen kan je niet leven. Maar ik ga natuurlijk wel weer een nieuwe verpakking kattensoep voor hem kopen.

Naar buiten

De eerste keer, dat hij weer naar buiten wil, denk ik, o, jee, daar gaat ie. Onze vorige kat, die oud en ziek was, ging namelijk in de tuin onder een struik liggen, waar we hem niet konden vinden en bleef daar liggen totdat hij stierf. Ik dacht, dat Heintje dat ook ging doen.
Maar nee, gelukkig “klopt” hij gewoon weer aan het raam, dat ie binnen gelaten wilde worden. Ik ben opgelucht. Het zou kunnen, dat ie ergens een adresje heeft om te eten, maar dat geloof ik eigenlijk niet. Hij vermagert wel, hij lijkt niet zwakker daarentegen. Misschien dat hij toch nog wel ergens water drinkt buiten.

Onze kat Heintje op het dak

Ongerust in een droom

Ik droomde vannacht dat mijn lief en nog iemand (waarschijnlijk één van de kinderen) Heintje omhoog lieten drijven aan een ballon. Dat zou een mooie dood zijn. Maar ik riep, nee! Dan wordt ie aangevallen door een buizerd en sterft hij een gruwelijke dood. Of hij valt op een gegeven moment naar beneden en sterft ook een gruwelijke dood. Maar het was al te laat, hij hing al aan zijn ballon in de lucht.
Het zal wel betekenen, dat ik me verantwoordelijk voel voor de manier waarop hij sterft? Aangezien hij het zelf niet kan zeggen, moet ik de verantwoordelijkheid nemen. Mijn zorgen variëren per dag, soms is het minder, dan weer meer.

Andere gedachten zijn wat zakelijker: wat doe je met een dode kat? Hoe handel je dat af? Ik heb gelezen over een destructiebedrijf, die je dan kunt bellen. Zou de gemeente dat doen? Of bel je de dierenarts, ook al is hij al gestorven? Ik dacht, we gaan hem gewoon in de duinen begraven. Let nature have its course. Net zoals we denken, dat hij zelf moet sterven, en we dus geen dierenarts gaan inschakelen om hem een spuitje te geven. Tenzij hij lijdt, maar dat doet ie niet. Maar die kat is nog gewoon ziek, het is niet anders.

Bijzondere kat

Het is een bijzondere kat, en dat is het. Vandaag heeft de kat ineens geen symptomen meer. Hij doet alles weer normaal. Gaat weer normaal naar buiten, vraagt weer normaal om eten, komt weer normaal op schoot zitten. Alhoewel: hij vraagt wel om eten, maar hij eet het niet op! En drinken doet hij ook niet, dus we maken ons nog steeds zorgen.

Boos en ongerust

Ik betrap mezelf er ook op, dat ik boos op Heintje word. Verdorie, alles wat ik doe, lijkt wel tevergeefs. Waar ik ook mee aankom, wat eten/drinken betreft, daar haalt hij zijn neus voor op. Althans, zo lijkt het. Af en toe verrast hij me dan opeens: vanochtend had hij, voor het eerst in weken, het hele schaaltje met kattensoep leeggegeten, dus niet alleen het vocht, maar ook de grote stukjes erin. Ik was zo blij, ik dacht, nu hebben we het gehad. Vanaf nu gaat hij weer alles eten. Om dan vervolgens weer van alles achter hem aan te lopen en hij er geen blik waardig op gunt. Het is om uit je vel te springen. Het gedrag van zo’n kat kan ineens veranderen.

Kat Heintje

Eind goed, al goed?

En dan opeens eet meneer weer alles. Bij het ruiken van de brokjes begint hij weer te eten. We zijn zo trots op hem! Joepie, we hebben de bedreiging weerstaan. Hij leeft! Dankzij de kattensoep!

Als ik nu dit verslagje teruglees, denk ik: wat ben ik blij, dat we hebben doorgezet. Dat we elke keer toch weer hebben geprobeerd hem iets te eten of te drinken aan te bieden, ook al wisten we het op het laatst niet meer en werd ik er zelfs boos om.
Nu ligt hij nog steeds hele dagen te slapen, maar hij is duidelijk beter. Deze kat is niet ziek meer en heeft geen rare symptomen meer. Want hij laat zich aanhalen, geeft kopjes terug, geniet van het leven met andere woorden. En wij genieten van hem!


Naschriften, wat we nu doen als de kat weer ziek is:

1e Naschrift: Heintje leeft nog steeds en is zijn oude zelf. Ik schrijf dit nu 3 maanden na zijn ziekteperiode en hij is nog steeds lief en aanhankelijk en soms ronduit heel erg vervelend, als hij op mijn toetsenbord gaat zitten, als ik moet schrijven. Maar dat is wat katten doen, dus eigenlijk ben ik daar ontzettend blij om. We hebben hem voor de poorten van de poezenhemel weggerukt gelukkig. Ooit komt hij daar wel terecht, maar nu mag hij nog even bij ons blijven.

2e Naschrift: Net weer een periode gehad, dat we dachten dat hij dood zou gaan. Weer is onze kat ziek met de aloude symptomen: niet eten, niet drinken, alleen maar op dezelfde plek liggen te slapen, bijna niet aangehaald willen worden. Potjandorie! Maar ik heb nu een soort geheim wapen: de kattensoep! Telkens als hij niet wil eten en ik weer een vermoeden heb, dat kat Heintje ziek is (dezelfde symptomen), dan geef ik hem dat. En elke keer trek ik hem er weer mee uit de impasse.

Superblij dat ik dit gevonden heb en dat ik nu weet wat ik moet doen, als mijn kat ziek is!

By Jeannet

10 thoughts on “Kat is ziek! Help, wat moet ik nu doen?”
 1. Alsof ik het verhaal van een vriendin las. Zij had bijna hetzelfde verhaal! Afspraak gemaakt ook om in te slapen en ineens had ie een opleving en hij leeft nu nog. Was ook een paar weken geleden.

 2. Een huisdies is een deel van de familie en bij ieder gezinslid maak je je zorgen als het even niet goed gaat. Blij te lezen dat Heintje terug de oude is.

 3. wij hebben altijd katten gehad, en elke keer dat afscheid nemen werd mij teveel anders had ik zo weer een paar katten gehad

 4. Hoi Jeannet , hier nog een kattevriend we hebben veel katten gehad en er van genoten maar dit is toch wel het nare gedeelte die zorgen en dan misschien nog een afscheid de oudste Tikous is 22 jaar geworden en de jongste Bouma 5 maanden dus je weet het nooit .Biba onze laatste kat was bijna 18 en is 2 jaar geleden ingeslapen die missen we nog steeds ,maar voorlopig geen nieuwe kat voor ons Heel veel sterkte met Heintje en ik hoop dat ze nog heel lang bij jullie mag blijven en als het zover is dan voel je dat . Lieve groet Liesbeth

  1. Hoi Liesbeth, jemig, dat was wel heel erg jong, 5 maanden. Die was niet goed uit het ei gekomen, denk ik. Dank voor het meeleven. Het bijzondere is (en dat zeg ik elke keer over katten), dan denk je, dit is het, en dan leven ze weer op. Zo ook Heintje dus. We zijn niet ongerust meer, althans lang niet meer zo erg als toen ik het artikeltje schreef. Liefs, Jeannet

 5. Tja, een mooi beschreven en ook droevig verhaal natuurlijk, over arme Heintje….van 11 jaar…zo zielig klonk het allemaal!
  Gelukkig maar dat de dierenarts niet zo idioot snel bij jullie thuis hoefde te komen…jullie zijn allebei de doorzetters geweest.
  Ik zal voor je duimen dat Heintje het weer helemaal goed gaat doen, en na de vakantie nog steeds de oude blijft!!

  1. Hoi Syl, wat leuk, dat je toch elke keer weer reageert. Maar ja, dit is natuurlijk een onderwerp dat na aan je hart ligt. Katten zijn onze beider liefde. Gelukkig gaat het nog steeds goed, het is een bijzondere kat. gr. Jeannet

Comments are closed.