vr. jul 1st, 2022

“Ik word gehoord!” roept ze, terwijl ze van haar fiets af stapt. In het voorbijgaan had ik haar gedag gezegd, want ik ken haar van gezicht. Ze was me al voorbij gereden, dus ik keer me om. “Wat zeg je?” “Ik word gehoord”, herhaalt ze haar zin. Ik ben aan het bedenken, wat ze daarmee bedoelt, met die zin. Ze moet naar de rechtbank, want ze wordt gehoord, en nu komt het hele verhaal, waarom ze gehoord wordt. Want zo’n type is het. Het is er eentje die aandacht wilt. Ze heeft henna-rood geverfd krullend haar, dat zich uitspreid rond haar best wel aantrekkelijke gezicht. Ze draagt wat make-up. Rode lippenstift zou haar niet misstaan, maar die zal er op dit tijdstip van de dag al af zijn.

Jarig

Soms ben ik spontaan. Dus ik vertel haar, dat ik haar ken. Dat zij mij een paar jaar geleden eens op een brug heeft aangehouden en mij gevraagd heeft een foto van haar te nemen. Want ze was jarig! Ik vertel haar, dat ik dat zo’n goede actie van haar gevonden had toen der tijd. Omdat ik me zo kon voorstellen, dat je soms zo eenzaam kunt zijn in de stad. Je bent jarig, en niemand die het weet!
“Sterker nog”, zeg ik, “laatst was mijn jongste jarig, en wij waren op vakantie. Toen ik hem aan de telefoon had en hem vroeg, of hij zich een beetje jarig voelde, toen antwoordde hij wat negatief. Het was een doordeweekse dag, midden in de voorjaarsvakantie, hij moest gewoon werken, zo’n dag. Ik zei toen tegen hem, weet je wat je moet doen? Je moet naar buiten gaan en iemand aanhouden en vragen of hij een foto van je wilt maken, omdat je jarig bent! Dat is leuk!”

“O, echt? Heb ik dat gedaan? Wat grappig!” Ze reageert wel op mijn verhaal, maar ik voel, dat dit niet helemaal is wat ze wil. Ze wil mij een verhaal vertellen, niet andersom. En dan komt het (ik zat er helemaal naast met mijn rechtbank-gedachte):

Missie

“Ik ben op een missie”, zegt ze. “Ik ben op een missie om iemand te vinden met compassie”. Ik lach en zeg: “missie geslaagd!”, want hoe vaak gebeurt het nou, dat een voor jou volslagen vreemde je een verhaal vertelt, waarin jij de hoofdrol speelt? Dat mag toch best compassie heten! Ik heb nog totaal geen idee, waar ze naartoe wil met haar verhaal. Ze gaat verder:

“Gisteren heb ik een man wat geleend en ik zou het vandaag terug krijgen”. Ik denk in mijn onschuld, dat ze hem een apparaat heeft geleend en ze hem niet meer kan bereiken. “Nou kom ik tien euro tekort om mijn huur te betalen, ja, tien euro, pff”. Ze kijkt me theatraal en vol verwachting aan.

Voelsprieten

Opeens gaan mijn voelsprieten overeind staan. Want het gaat over geld. Ze vraagt me om geld! Ze gaat nog even door, zodat het nu echt duidelijk wordt: “ik zoek dus iemand met compassie die mij tien euro kan geven”. Shit! Het voelt alsof ik er ingestonken ben. Ik zoek naar een antwoord, want ze kijkt me nu recht in mijn ogen.
“Als ik het zou hebben, zou ik het je geven, maar ik heb het niet.” Ze reageert met: “ook geen 6 euro, 5 euro?” “Nee, zeg ik, ik heb letterlijk geen sou! Van de week al mijn geld aan de Jantje Beton-collecte gegeven, voor de scouting.” Ik lieg niet, het is echt zo, ik heb helemaal niets in mijn portemonnee.

Ze stapt weer op de fiets en zegt: “nou, er is vast wel iemand, die mij een tientje kan geven, toch? Het is maar een tientje!”.

Truc of echt?

Ik loop ook weer verder en vraag me af hoe ik me nu voel. Waarom ga ik niet met haar gewoon naar een PIN-automaat en trek een tientje uit de muur? Wat zou ik doen, als ik geen geld had? Was dit nu een truc of was het echt? Ben ik een slecht mens, of was zij het?

Uiteindelijk ben ik dus best wel achterdochtig, en een stuk minder spontaan dan ik dacht.


Ik vind het leuk om af en toe wat meer verhalend te schrijven. Het zwembad en het nijlpaard is ook een verhaal, geschreven ter vermaak, niet ter informatie 😉

By Jeannet