zo. okt 2nd, 2022
natuurgebied noord holland wildrijk

In het voorjaar kun je er echt geen ander woord voor vinden, Wildrijk is sprookjesachtig. Het is een bijzonder natuurgebied in Sint Maartensvlotbrug in Noord Holland, dat ooit als buitenplaats was aangelegd door rijke kooplieden uit Amsterdam. Want wat gebeurt er in het voorjaar? Dan komen overal paarse wilde hyacintjes te voorschijn! Zover het oog reikt, zie je een paarse gloed op de bosgrond en vooral met een beetje zon erbij, zorgt dat voor een feeëriek gebeuren. Je kunt je goed voorstellen, dat hier hele mooie bruidsfoto’s kunnen worden gemaakt!

Geschatte leestijd: 5 minuten

Natuurgebied Noord Holland Wildrijk
Natuurgebied Noord Holland Wildrijk

Wildrijk, klein maar fijn

Als je het van bovenaf zou kunnen bekijken is dit natuurgebied een klein langgerekt postzegeltje bos in het verder vlakke Noord Holland. Wildrijk is klein en een wandeling van 1 uur is de limiet, tenzij je natuurlijk het parcours twee keer zou willen lopen. Maar met dat uur wandelen heb je een fijne indruk en als het goed is hele mooie foto’s gemaakt van dit prachtige natuurgebiedje.

Wildrijk heeft zijn geschiedenis als buitenplaats (daar zie je trouwens niets van terug verder) en doordat er vrijwel uitsluitend paarse hyacintjes staan, is het duidelijk dat deze stinzenplant is geïmporteerd uit Zuid Europa naar Noord Holland. Als je nog nooit gehoord hebt van het woord stinzenplant, dan ben je niet de enige. Ik kende het ook niet, maar ik vond dat “de naam Stinzenplant afgeleid is van het friese woord Stins voor stenen huis. Het zijn verzamelingen van planten die waren aangeplant rondom verdedigingsburchten of bijvoorbeeld in kloostertuinen. Later kwamen hier de buitenplaatsen bij.” Dit soort planten heeft baat bij veel zonlicht in het voorjaar, dus moeten er niet al te veel bomen omheen staan, die zonlicht wegnemen.

Precies dat ontdek je in Natuurgebied Noord Holland Wildrijk. De vegetatie is redelijk simpel en weinig verscheidend, de bomen lijken allemaal jong, op een paar uitzonderingen, ze zijn niet hoog en er komt dus veel warmte op deze bodembedekker. Het “Spaanse klokje” heeft zijn werk ondergronds lekker kunnen voortzetten en uitbreiden en het resultaat is een lust voor het oog. En ook de vele varens zijn vooral in het voorjaar nog zo mooi jong groen. Ik vind ze buitengewoon intrigerend, als ze nog zo mooi zijn opgerold. Maar dit natuurgebied voelt eerder als een park en niet als een bos en dat heeft alles te maken met de grootte van slechts 17 ha.

Bloembollenvelden in Noord Holland
bloembollenvelden naast Wildrijk

St. Maartensvlotbrug

Naast dit kleine natuurgebied liggen een aantal van de in Noord Holland bekend staande bollenvelden en ook die zijn natuurlijk een lust voor het oog. Zorg wel dat je niet tussen de tulpen en narcissen door loopt, want daar zijn de telers niet blij mee. Het is tenslotte hun handel en wandelaars vertrappen de aarde en de bollen en de telers moeten ervan leven. Maar elke keer zie ik nog Instagrammers foto’s maken tussen de bloembollen op de velden. Terwijl er toch behoorlijk duidelijke borden bij staan: “Verboden Toegang” en “er wordt met honden gesurveilleerd”.

Trouwens, dit geldt ook voor de paarse hyacintjes. Door het vertrappen van de aarde wordt de groei van de paarse hyacintjes verhinderd. Je zult daarom ook overal bordjes zien met “blijf op de paden”.

Het Natuurgebied Noord Holland Wildrijk is toegankelijk vanaf de Zeeweg en is gratis te bezoeken. Honden mogen mee, maar moeten zijn aangelijnd. Parkeren doe je tegenover het gebied, het eerste parkeerterreintje links als je St. Maartensvlotbrug binnen rijdt, vanaf de vlotbrug. In het voorjaar staan er ook diverse stalletjes met bloembollen te koop. Heel fijn om mee naar huis te nemen en thuis nog even van na te genieten. De hyacintjes moet je natuurlijk niet plukken; het nagenieten daarvan zul je met de foto’s moeten doen!

Op zoek naar nog een ander natuurgebied in Noord Holland?

Deze oude buitenplaats in St. Maartensvlotbrug ligt vrij hoog in Noord Holland. De meeste randstedelingen zullen lager in de provincie op zoek gaan naar een bijzonder natuurgebied. Misschien helpt Wandelen in Haarlem en omgeving je bij die zoektocht; wijzelf wandelen met name in één van deze 17 natuurgebieden.

Dit leuke Wildrijk was even een uitstapje, maar omdat het er zo mooi en sprookjesachtig is, vond ik het een goede tip. Geniet ervan!

Opgerolde varens in Wildrijk
opgerolde varens

Lees ook:

By Jeannet