do. jun 30th, 2022
borden in het russisch zijn niet te lezen

Vervolg Letland en Estland. We rijden richting de grens Estland Rusland, nadat we een paar dagen wat rustig aan hebben gedaan in Letland en Estland. Het plan is om via Narva, helemaal in het Noorden van Estland de grens over te gaan naar Rusland. Het is de grensovergang, die het meest dichtbij St. Petersburg is.

Drie grensovergangen grens Estland Rusland

Omdat er een groot meer ligt als grens tussen Estland en Rusland zijn er maar drie grensovergangen, Narva, Koidula en Luhamaa. Narva is daarvan de bekendste.

Het gaat er bij deze grensovergangen heel anders aan toe, dan bij onze eerder overgestoken grenzen.

Via Estonianborder.eu moet je namelijk een timeslot afspreken. Online moet je vooraf je aankomst registreren en vervolgens word je op dat uur verwacht. Dat klinkt als een systeem, dat zou kunnen werken en voor minder wachttijden zorgt. We zijn benieuwd!

Vanuit de caravan kijken we of we de grens Estland Rusland via Narva kunnen oversteken

We zijn zo slim om even van te voren te kijken of Narva wel plaats heeft de volgende dag. Maar wat blijkt: de eerste 4 dagen zitten ze helemaal vol. Alle timeslots zijn al vergeven, alleen die van midden in de nacht zijn nog beschikbaar.

Omdat we dichtbij de grensovergang Koidulaa zitten, kijken we of daar nog timeslots open zijn voor de volgende dag. Yes! We willen om 11 uur de grens Estland Rusland overgaan en reserveren dus voor die tijd.

Grens Estland Rusland

Doordat je je online registreert, ben je bekend en krijg je een paar mailtjes van de grensbewaking. Het eerste mailtje 7 uur van tevoren, het tweede mailtje 2 uur van tevoren en het derde mailtje komt als je staat te wachten op het aparte wachtparkeerterrein.

Wij zijn er ruim een uur van tevoren en melden ons bij het hokje van dit parkeerterrein. Maar ze hebben zo weinig te doen, dat we gewoon door mogen rijden! De Estlandkant gaat normaal en rustig. Natuurlijk willen ze weer in de caravan kijken, maar dat snappen we! Hij is gewoon te leuk om niet te bekijken. De douaniere glimlacht zelfs als ze hem bekijkt.

Vervolgens mogen we al snel doorrijden naar de Russische kant van de grens Estland Rusland. Maar ook daar gaat het gemakkelijk. Er wordt iets intensiever gekeken, de spullen moeten weer uit de kofferbak en er wordt voor het eerst onder de auto en caravan gekeken. Maar het invoeren van de auto en de caravan doen we nu voor de tweede keer (de eerste keer was bij de grens Polen en Wit Rusland) en het gaat onverwacht rustig en makkelijk. Al met al zijn we slechts anderhalf uur bezig. We staan versteld. Dus zo kan het ook gaan.

Groene kaart voor Rusland

Wat vervolgens nog een beetje voor oponthoud zorgt is het in orde maken van de WA-verzekering voor Rusland. Omdat we thuis niet goed genoeg hadden gekeken, ontdekken we onderweg, dat de auto niet in Rusland is verzekerd. Maar in Rusland, nadat je de grens over bent, kun je deze verzekering kopen. Het kantoortje staat duidelijk aangegeven, ook in het Engels. Het minimum aantal dagen is 15 en het kost 33 euro.

Het gekke is natuurlijk, dat je al die papieren ondertekent, maar je hebt geen idee wat je allemaal ondertekent, want alles is in het Russisch. Op goed vertrouwen dus maar.

In Rusland doet onze TomTom het niet

Voor de zekerheid koopt mijn lief nog een ouderwetse wegenkaart, omdat de TomTom het hier in Rusland niet doet. Maar nadat hij die kaart heeft gekocht, zien we dat alle plaatsnamen in het cyrillisch Russisch vermeld staan: er is voor ons geen touw aan vast te knopen.

Gelukkig doet de Ipad het wel, dus we rijden met Google Rusland binnen.

In Rusland

Eindelijk zijn we er, in Rusland. Mijn eigen schoenen kan ik nog niet aan en dus heb ik een sandaal van mijn lief aan, maat 46, met een zacht lapje bovenop mijn grote teen, zodat het iets minder schuurt. En slapen gaat ook nog steeds niet van harte vanwege de pijn in mijn ribben, maar we zijn er! We zijn opgetogen!

Richting St. Petersburg is de weg een keurige tweebaansweg en alles wordt goed aangegeven, althans voor zover we dat kunnen lezen. Zo in het begin staan veel borden zowel in het cyrillische schrift als in het latijnse en ook al is het Russisch, je begrijpt het een beetje. Wat ons allebei enigszins verrast is dat alles er zo gewoon uit ziet. Het zijn gewone auto’s, gewone wegen met zelfs hele moderne verkeerslichten: het zijn LED-lichten en ze laten in seconden zien hoelang het licht op groen staat en hoelang op rood, heel handig. Het enige, wat misschien wat ongewoon aanvoelt, is dat Russen wel een snelle manier van rijden hebben, maar mijn lief kan dat ook gelukkig, dus hij voelt zich al snel Rus onder de Russen.

Even later vinden we een camping onderweg, bij Pskov, die net is aangelegd. Het nadeel hiervan is dat er nog weinig bomen staan, maar het voordeel is natuurlijk, dat de toiletgebouwen heel schoon en mooi en super-de-luxe zijn. Er is echt geïnvesteerd voor de toekomst. Ik hoop voor de Russen, dat ze binnenkort ook het kamperen ontdekken, want voor ons is het de leukste vorm van vakantie houden.

Morgen trekken we verder, naar St. Petersburg!

Op weg naar St. Petersburg gaan we over de grens Estland Rusland

Lees ook:

By Jeannet