vr. jul 1st, 2022

Wat is Big Art?

Big Art is een term, die door kunstkenners gehanteerd wordt bij bovenmaatse kunst of grote schilderijen of plastieken. Christine Bittremieux is een van oorsprong Belgische beeldend kunstenaar. Zij maakt grote schilderijen, die je poëtisch abstract kunt noemen. Zijn het landschappen? Zijn het droomwerkelijkheden? Het lijkt figuratief, maar is het het ook?

Wanneer gebruik je Big Art?

Deze zin voelt als raar Nederlands, want gebruik je kunst? Is kunst een gebruiksartikel? Toch vind ik het werkwoord hier wel op zijn plaats, want kunst kun je gebruiken om even ergens anders naartoe te gaan, even een kleine dagdroom van een paar seconden te hebben.

De grote schilderijen van Christine Bittremieux geven je die sensatie. Je zweeft even door de wolken, je gaat even terug naar die berg met dat uitzicht, je voelt je herinneringen naar boven komen. Haar dromerige landschappelijke schilderijen geven je ook een gevoel van weemoed, een gevoel van verlangen. Er is veel leegte in haar voorstellingen, dat versterkt wordt door de grootte van Big Art.

Een Big Art schilderij van Christine Bittremieux

Heb je liever kleine of grote kunst?

Hoe groter het schilderij is, hoe meer je in het schilderij, in die herinnering, in die sensatie zit. Vergelijk het maar met een film op je computer of een film in de bioscoop: de film komt echt op een andere manier bij je binnen. Big Art geeft de kijker een ander gevoel.

Om even een zijpaadje te betreden: ik ben nog steeds heel blij dat ik de film ROMA gezien heb op het grote scherm, alhoewel hij ook op Netflix is te bekijken. Ik beleefde de film intenser doordat ik door de grootte van het scherm veel meer in het verhaal getrokken werd.

Zo is het ook met kunst. Grote schilderijen trekken je meer het beeld in, doen meer voor je beleving en betekenen daarom meer voor jou, als kijker.

Kunst koop je voor je leven

Tenzij je een kunsthandelaar bent, koop je kunst voor je leven. Als een kunstwerk je pakt, dan doe je het nooit meer weg. Het kan even op zolder staan, als je even geen plek hebt, even uit het zicht, maar er komt altijd een moment dat het weer ergens hangt of staat. Daarom is het ook zo moeilijk om kunst, en helemaal Big Art, te kopen. Maar als je het ziet en het doet iets met je, dan weet je dat je goed zit.

Christine Bittremieux schildert grote schilderijen

Christine Bittremieux

Beeldend kunstenaar Christine Bittremieux ( Brussel, 1951) is lid van Arti en Amicitiae in Amsterdam, van Pulchri en de Haagse Kunstkring, beiden in Den Haag. Zij exposeert regelmatig in binnen- en buitenland en ze wordt vertegenwoordigd door galerie Agnes Raben in Vorden.

Haar werk is tevens te zien op haar website Bittremieux, maar is in het echt natuurlijk een heel andere ervaring. Spreekt het landschappelijke geheimzinnige karakter van haar werk je aan, maak dan een afspraak met haar op haar atelier in Amsterdam. Ze laat je het werk graag in real life zien. Wie weet, val jij wel voor haar Big Art.


Lees ook:

By Jeannet