Waarom is zelf mooie pannenlappen haken zo leuk om te doen? Ik weet het wel: je hebt niet veel garen nodig, je hebt niet veel tijd nodig en pannenlappen kunnen we altijd gebruiken, dus je kunt er iemand blij ermee maken. Hieronder vier leuke pannenlappen om te haken, in volgorde van moeilijkheid. De bovenste is de makkelijkste, de onderste de moeilijkste. Kies wat past bij jouw skills, dan kun je later altijd nog een wat moeilijkere pannenlap maken.

Leuke pannenlappen haken? Dit is een basispatroon, waar iedereen mee uit de voeten kan
Eenvoudige ouderwetse pannenlappen haken

Eenvoudige ouderwetse pannenlappen haken

Eén van mijn best gelezen artikeltjes is Ouderwetse Pannenlappen Haken of Kopen. Naar aanleiding van dit artikel zijn heel veel mensen deze leuke pannenlappen gaan haken, dat weet ik zeker. Dit is namelijk een hele makkelijke basisbeschrijving van lekkere soepele pannenlappen. Bestemd voor beginners, die weten wat een losse is, een vaste is en een stokje, want dat zijn de steken, die zijn gebruikt bij dit gratis haakpatroon. Probeer het gewoon. Je kunt het patroon gewoon downloaden op de betreffende pagina, dan kun je het nog eens makkelijk allemaal nalezen. Muziekje erbij en gaan met die banaan!

Leuke pannenlappen haken is niet moeilijk
Meerkleurige pannenlap van driekleurige moesjes

Meerkleurige pannenlap

Leuke pannenlappen haken met meerdere kleuren is een prima manier om restjes haakkatoen op te gebruiken. Dit is de pannenlap gemaakt met een steek die driekleurige moesjes heet. Hele gekke naam, maar ik heb hem niet verzonnen. Deze steek is ook wel bekend als de puff stitch en is op zich niet heel erg moeilijk. Sterker nog: de enkelvoudige puff stitch is makkelijk. Deze driekleurige moesjessteek is een beetje moeilijker, maar nog steeds niet echt moeilijk. Eigenlijk past hij heel goed als tweede, qua moeilijkheidsgraad.

Om deze mooie pannenlappen te haken heb je nodig:
drie kleuren dik katoen, van elke kleur ongeveer 25 gram. Kijk eens bij Pipoos. Daar hebben ze bolletjes van 25 gram, helemaal perfect hiervoor bestemd, en in 51 kleuren! Kies kleuren die leuk bij elkaar passen. Ik koos voor dit voorbeeld bruin, oker en beige. Het verrast mij altijd, hoe leuk deze steek is met knalkleuren tegen elkaar aan. Je kunt hem ook goed gebruiken voor dassen en sjaals, omdat de steek aan beide kanten er hetzelfde uitziet, een voorwaarde voor gehaakte pannenlappen.

Haak een ketting van 42 lossen, dan 2 losse (in feite je eerste stokje van de volgende toer) en steek in in de derde steek vanaf je haaknaald met bruin. Dus dat ziet er zo uit:
1e toer: bruin: 2 lossen *) 2 stokjes, 2 lossen, 2 steken overslaan *) 2 stokjes
2e toer: oker: *) 2 lossen, 2 stokjes op de 2 overgeslagen steken over de lossen heen *) 2 lossen, 1 vaste
3e toer: beige: 2 lossen *)2 stokjes op de 2 sokjes van de eerste toer, 2 lossen *) 2 stokjes
4e toer en verder: herhalen vanaf toer 1, de stokjes maak je op die van de tweede toer.
Eindig met toer 32 in bruin, of totdat je pannenlap vierkant is.

Haak aan het eind aan beide zijkanten nog 34 vasten langs de randen in bruin. Ik heb bij de mijne oker gekozen, omdat bruin op was. Dat kan natuurlijk ook. Haak tot slot nog een haakje in één van de hoeken van 20 lossen, sluit hem met een halve vaste en haak er dan nog 20 vasten omheen. Hecht dan alle draden mooi in het haakwerk weg. Klaar!

Dubbele pannenlap om te haken
Dubbele pannenlappen haken

Dubbele pannenlappen haken

De pannenlap in retrostijl is ook een gratis haakpatroon. Ik heb het geschreven naar aanleiding van een oude pannenlap, die ik zag bij mijn schoondochter thuis. Hij bleek nog van haar oma te zijn geweest, dus we schatten dat dit ontwerp uit 1965 komt. Dat mag retro heten! Bij dit patroon dien je twee pannenlappen te haken, die vervolgens aan elkaar worden geborduurd. Het is dus een dubbele pannenlap, die wel wat kan hebben, qua hitte. De lastigheid van deze pannenlap zit hem in het feit, dat je goed moet kunnen tellen. De gaatjes moeten goed boven elkaar komen. Dus qua moeilijkheidsgraad komt deze op plek nummer 3.

Pannenlap haken in reliëfsteek
Pannenlap haken in reliëfsteek

Pannenlap haken in reliëfsteek

Een ander populair artikeltje gaat over het maken van een pannenlap in weefsteek. De weefsteek is, net als de wafelsteek, een reliëfsteek en daardoor een hele geschikte steek om mooie pannenlappen van te haken. Hij wordt lekker dik en hij ziet er geweldig uit. Deze steek is geschikt voor mensen, die al wat langer met haken bezig zijn, vandaar dat hij onderaan deze pagina staat. Van alle vier leuke pannenlappen is dit de moeilijkste om te haken. Maar wat de één moeilijk vindt, vindt de ander “piece of cake”. Het is dus mijn inschatting.

mrsdejong

mrsdejong is de naam van mijn eigen kleine webshopje van zelfgemaakte artikelen. Een aantal van deze leuke pannenlappen kun je ook daar kopen. Als je die dan weggeeft als cadeautje, dan zeg je gewoon dat je het zelf gemaakt hebt, kan mij het schelen!

Als je nog op zoek bent naar andere patronen, onderstaand haakpakket kun je kopen bij Bol. Je koopt dan alle benodigdheden in één keer, inclusief het gratis haakpatroon om deze leuke pannenlappen te haken. De haaknaald zit er niet bij trouwens. Dit zijn totaal andere pannenlappen en daardoor wel weer heel leuk. Hiermee maak je wel de blits natuurlijk, als deze in je keuken hangen.


In dit artikeltje staan affiliates. Kijk wat het zijn bij Samenwerking.