do. jun 30th, 2022

Pech in de liefde, is dat erg? Hoe ga je om met pech in de liefde op latere leeftijd? Ik ontdekte een mooie metafoor met een sketch van Bert en Ernie. Want “is pech erg”? Kun je het ook gebruiken in real life?

Bruidspaar van 50-plus

Gisteren was ik op weg naar de Amsterdamstraat in Haarlem. Ik liep door de Amsterdamse Poort en zag daar een bruidspaar staan. Ze werden onder de poort gefotografeerd. Het was eigenlijk een bijzonder tafereel, omdat er op dit moment weinig bruidsparen zijn vanwege het Corona-virus. En het bruidspaar was ook bijzonder: ze waren duidelijk 50-plus, maar ook duidelijk enorm blij. En dat was heerlijk om te zien. De zon scheen, de liefde was gekomen en het was daarom een prachtige dag.

De Amsterdamse Poort in Haarlem

Geluk in de liefde

In mijn eigen vrienden-en kennissenkring ken ik eigenlijk geen mensen die gescheiden zijn. Althans niet veel, een enkeling. De meeste van ons zijn nog met hun jeugdliefde en zijn ondertussen al meer dan 40 jaar bij elkaar. Wij zijn nog de jonkies, want wij zijn pas 38 jaar bij elkaar. Ik weet niet hoe dat komt. Het kan gewoon geluk zijn, het kan acceptatie zijn of gewoon lafheid, omdat je geen moed hebt om op te breken, ondanks alle ellende.

Ik houd het op geluk. Als je iemand treft waar je goede vrienden mee bent, waar je van houdt en ook nog een goed huwelijk mee kunt hebben, dan heb je gewoon geluk in de liefde. Dat er veel jeugdliefdes zijn is ook best logisch, want daar gebeuren de meeste verliefdheden. En omdat je een gedeeld verleden hebt, is het fijn om bij die ander te blijven: hij of zij kent je behoorlijk lang en goed.

Pech in de liefde, als scheiden de beste keuze is

Pech in de liefde

Maar stel, dat je toch de verkeerde keuze hebt gemaakt, dat je gewoon pech in de liefde hebt? Dat scheiden dan toch de beste keuze is, dan zit je daar toch maar opeens in je eentje, met minder geld waarschijnlijk en een deuk in je zelfvertrouwen. En als er kinderen in het spel zijn, is het helemaal goed waardeloos. Je voelt je aan alle kanten schuldig .

Bert & Ernie

Over kinderen gesproken: ken je de sketch van Bert & Ernie: “is pech erg”?

Wij, ouders van 3 kleine kinderen toendertijd, hebben deze sketch heel veel gehoord als we met zijn allen in de auto zaten. Het gaat over pech onderweg, als je met je auto bijvoorbeeld een lekke band krijgt of een steentje tegen je voorruit.

Als je goed naar Bert & Ernie luistert, kun je dit verhaaltje vertalen naar je eigen pech, je pech in de liefde, want het is een prima metafoor. Is pech erg?

 • “Als je nooit pech hebt, heb je nooit de gelegenheid om al die boterhammen op te eten, die je meegenomen hebt.”, zegt Ernie. Dat heet omdenken: van de negatieve dingen die gebeuren, de positieve kanten bekijken.
 • Of “als je nooit pech hebt, heb je nooit verhalen over spannende autoreizen, waar het helemaal verkeerd ging. Hoe erger de pech was, hoe leuker het is om dat te vertellen”, wederom Ernie aan het woord. Oftewel je verhaal vertellen aan je vriendinnen, wat je man je nu weer heeft geflikt en zo, op die manier, medeleven, aandacht en troost ontvangen. Pech in de liefde vertaald naar vriendinnenhulp.
 • Maar aan het eind zegt Bert de verstandige woorden: “maar het is toch ook wel fijn om weer verder te rijden”. Ernie reageert daarop met: “je wordt geholpen als je de Internationale Reis- en Kredietbrief hebt”. Waarna de sketch verder gaat met een opsomming van gekke woorden, want Bert heeft nog nooit van zo’n “in-de-rare-rijst-met-patat-friet-fiets” gehoord.
Pech in de liefde; is pech erg?

Pech in de liefde: op naar de Zingende Bossen

Stel: je hebt pech in de liefde. Zou het dan niet mooi zijn als je geholpen kunt worden met een soort “Internationale Reis- en Krediet Brief” op het vlak van de liefde?

Want natuurlijk is die er, je moet je er alleen voor open stellen. En dat is makkelijker gezegd dan gedaan, dat weet ik ook wel, helemaal als je al wat ouder bent. Maar als je nooit verder rijdt, dan kom je nooit bij “de wintersport, of het zomerkamp, of de bergen of de zee of bij de Zingende Bossen” om maar weer even Bert aan te halen.

Vrij vertaald:

Als je blijft hangen in je pech in de liefde en nooit verder geholpen wilt worden, dan onttrek je jezelf aan leuke dingen om samen te doen, dan mis je een levensmaatje en mis je gedeelde herinneringen en momenten.

Ik heb geluk, dat ik met mijn beste vriend getrouwd ben. Helemaal in de afgelopen Corona-tijd merkte ik, dat wij het prima samen konden volhouden. “Jij bent de enige met wie ik in quarantaine wil zitten”, zei hij tegen me. Ik heb geen dating nodig, maar ik gun iedereen zo’n geluk.


In dit artikel wordt gebruik gemaakt van affiliates.

By Jeannet

2 thoughts on “Pech in de liefde; is pech erg?”
 1. Zo leuk om weer een waar gebeurd verhaaltje van je te lezen , Jeannet.
  Al was het maar kort, die blijven meestal het best hangen, en het mooiste om te bewaren, lijkt mij.
  Ik ben in 1990 ook met mijn allerbeste en eerste echte LIEFDE getrouwd….na eerst 12,5 jaar samenzijn.
  In deze Corona tijd merk je pas echt hoe veel of hoe weinig je van elkaar houdt…bij ons is dat Heeeel Veeeel!
  Des te meer voel je ook de 65+ leeftijd opspelen, maar het Samenzijn en Gelukkig blijven, houdt alles positief en bij elkaar.
  Liefs, voor jullie, van Sylvia.

  1. Hoi Syl, wat een leuke en lieve reactie, dank je wel. En ja, van jullie weet ik het ook, wat een gelukkige mensen zijn we toch! gr. Jeannet

Comments are closed.