do. jun 30th, 2022

Heb je een naaimachine, dan is deze pennenetui of toilettas heel makkelijk zelf te maken. En met de hand kan het ook, maar dan ben je wel iets langer bezig! Een beetje handig kind kan dit ook maken. (Mijn inschatting vanaf een jaar of 10 met behulp van een ouder).

Etui gemaakt van bouwplastic

Stuk bouwplastic met schaar, pen, rits en lineaal om pennenetui van te maken

Naast mij zijn ze een huis aan het verbouwen. Er staat dus een grote afvalcontainer voor dat huis. Ik viste er een stuk bouwplastic uit, dat er nog goed uit zag. Thuis gekomen knipte ik er een stuk van 32 x 38 cm uit. Goed gekeken of er nergens gaten of gaatjes in dat stuk terecht kwamen. Ik haalde er een lapje over, want een beetje stoffig was het wel. In mijn rommelnaaikoffertje vond ik nog een ritssluiting, weliswaar te lang, maar dat geeft niet. Vervolgens maakte ik er zelf een grappig pennenetui van. En natuurlijk kan je hem ook gebruiken als toilettas.

Pennenetui zelf maken

Knip een rechthoekig stuk van 32 x 38 cm van een stuk (bouw)plastic. Je kunt het bijv. ook maken van een oude IKEA-tas, je weet wel zo’n grote blauwe. Of van een boodschappentas van Albert Heijn, waar een gat in zit.

Gebruik een ritssluiting van minstens 32 cm. Mocht je die niet hebben, maar wel een langere, dan hindert dat niet. Knip hem af op 32 cm en naai met de hand 1 cm van de onderkant van de rits de zg. tandjes goed aan elkaar vast, zodat ze goed in elkaar blijven. Als zij los raken, heb je niets meer aan je zelfgemaakte pennenetui natuurlijk.

rits met stuk bouwplastic naast een naaimachine om een pennenetui van te maken

Stik de ritssluiting met de verkeerde kant tegen de verkeerde kant van het plastic aan de korte zijde. Stik dan aan de goede kant een siersteek langs de rits. Dat is op zich ook wel een leuk gezicht bij dit pennenetui. En dan bedoel ik met siersteek, gewoon de steekbreedte op 4, dan krijg je een mooie stoere afwerking.

Stik vervolgens de ritssluiting aan de andere korte zijde, ook weer verkeerde kant tegen de verkeerde kant. En ook weer daar een siersteek langs de rits stikken aan de goede kant.

Vouw het plastic dan zo dat de ritssluiting ongeveer 3 cm onder de bovenkant zit. Stik dan de twee zijnaden vast en verstevig bij de rits nog even extra de zijnaad door heen en terug te stikken.

Het maken van de toilettas of het pennenetui is zo goed als klaar. Alleen nog binnenstebuiten keren.

Keer nu het etui buitenstebinnen en je hebt zelf een stoer pennenetui (of een toilettas) gemaakt van afvalmateriaal; duurzaam en handig.

Mocht je iets niet begrijpen, zoek contact met me en ik help je.

Ik heb van dit bouwplastic ook een portemonneetje voor bankpasjes gemaakt. Is ook leuk om te maken.


Lees ook:

By Jeannet