za. okt 1st, 2022

Wat is het nut van muggen? Ik vroeg het me vannacht af. En je begrijpt, waarom ik het me vannacht afvroeg: ik was weer behoorlijk de sigaar. Hoe komt het toch, dat ik helemaal lek gestoken (of beter gebeten) word en mijn lief, die naast mij heerlijk ligt te ronken, totaal nergens last van heeft? En wat kun je doen om je te beschermen, wat werkt er wel en wat werkt er niet.
Helemaal als je houdt van kamperen zoals ik, dan moet je dit soort dingen eigenlijk wel weten.

Het nut van muggen is in een caravan niet te vinden

Wat is het nut van muggen of eigenlijk van muggenlarven?

Dat is eigenlijk de vraag, die je je moet stellen. Je weet waarschijnlijk wel, dat alleen de vrouwelijke muggen bijten. Muggen zijn dan wel vegetariër, maar de vrouwtjesmuggen hebben bloed nodig. Het eiwit wat in bloed zit is nodig voor de ontwikkeling van hun eitjes. Op één portie bloed (bij voorkeur van een mens) kunnen ze elke 3 dagen een paar honderd larven maken. En als jij nou toevallig bij een plas stilstaand water slaapt, of bij een sloot, dan ben je het perfecte slachtoffer. Mamamug hoeft dan niet zo ver om haar eitjes te leggen.

De meeste muggenlarven dienen als voedsel voor andere insecten, voor kikkers en libellen en voor vissen. En daar heb je je antwoord op de vraag, wat is het nut van muggen. Want het gaat niet om de mug zelf, maar over het algemeen om haar larven. En die zijn een belangrijk onderdeel van ons ecosysteem. Elk levend wezen eet en wordt gegeten.

Het nut van muggen: daar weet Bart Knols, entomoloog, alles van

Waarom heb ik er meer last van dan mijn lief?

Een heel interessant filmpje daarover staat op YouTube. Entomoloog Bart Knols vertelt voor de Universiteit van Amsterdam waarom de ene persoon aantrekkelijker is voor muggen dan de ander.

Het komt hierop neer: ik ben gewoon te lekker. Mijn zweet en de lucht die ik uitadem vinden ze veel aantrekkelijker dan die van manlief naast me. Op de een of andere manier vind ik dit een troostende gedachte. Een ook het feit dat het de vrouwtjesmug is, die mij nodig heeft: vrouwen helpen elkaar, dat idee.

Maar dat neemt niet weg, dat ik al 5 nachten niet kan slapen, omdat er een stroom van bijtende vrouwtjesmuggen op mij afkomt. Ik dacht vannacht te horen, dat ze omstebeurt gingen. Had ik er net één te pakken, kwam de volgende eraan.

Het nut van muggen weet ik nu, maar ik wil wel slapen!

Want ik doe wel alsof ze me mogen hebben, maar ik ben niet roomser dan de Paus. Ik wil slapen! Dus zodra ik het gezoem hoor en het komt heel dichtbij, dan weet ik dat ze ongeveer op oorhoogte is. Ik sla dan met mijn vlakke hand op mijn oor en hoop haar zo te treffen. Negen op de tien keer gaat dat natuurlijk mis, maar ik heb vannacht zo’n 8 muggen weten dood te slaan. Ik word er behoorlijk bedreven in. Dus dat helpt, maar je slaapt niet.

Middeltjes en apparaatjes

Hoewel een muggenlamp wordt aangeraden als zijnde effectief voor de bestrijding van muggen, had het bij ons totaal geen nut vannacht. Er zat geen één mug in. De muggenlamp schijnt blauw UV-licht, dat muggen zou moeten aantrekken. Niet dus.

Je kunt een app kopen voor op je telefoon. Die app produceert hetzelfde geluid als mannetjesmuggen. Dit zou de vrouwtjesmuggen weerhouden de kant van de telefoon op te komen. Is onzin, werkt niet.

Ik vroeg het aan een medekampeerster. Zij zweerde bij gif, maar ik heb daar een sterke aversie tegen. En ook van het gebruik van DEET ben ik geen voorstander. DEET wordt namelijk voor 20% opgenomen in je bloed, het dringt door je huid. Citronella is officieel ook een gif, maar werkt slechts een heel klein beetje.

Het beste wat helpt

 1. Zoek de bron van de ellende: waar ligt die plas stilstaand water? Het kan zomaar de goot naast je slaapkamerraam zijn, waar nog wat water in staat. Het heeft dus nut om al die plasjes water (denk ook aan schoteltjes!) leeg te kiepen, zodat muggen er geen larven in kunnen maken.
 2. Gebruik horren! Daarmee houd je 80% van de insecten buiten. Kijk wel of er geen gaatjes in zitten, anders heeft het geen nut natuurlijk en muggen zijn niet groot.
 3. Gebruik lemon-eucaliptusolie met als werkzame stof citriodiol (Anti-insect Natural lijn van Care Plus). Dit is een natuurlijk middel, waar je jezelf mee insmeert. Dus geen stukjes huid overslaan, want dat ruiken ze, die duivelse meiden.
 4. En last but not least: gebruik een klamboe. Ook weer, kijk goed of er geen gaatjes in zitten. Is een mug er eenmaal in, dan komt ie er niet meer uit. En koop er eentje, waar zo weinig mogelijk polyester in zit, want anders is het best warm in je klamboetentje.
Deze voedselkap helpt het best als je last hebt van muggen 's nachts :)

Wat ik heb gedaan vannacht

Ten einde raad ben ik de nacht doorgekomen door een voedselkap over mijn hoofd te zetten. De rest van mijn lijf lag helemaal onder de dekens. Ondanks dat het gezoem gewoon doorging, wist ik wel zeker dat de muggen niet door de voedselkap heen konden komen. Het nut van muggen is soms moeilijk te aanvaarden, het nut van een voedselkap echter is makkelijk!
Grinnikend over deze vindingrijke oplossing viel ik uiteindelijk in slaap. (en nee, ik heb er geen foto van …)


Lees ook:


In dit artikeltje staan affiliatelinks. Wat dat zijn kun je lezen onder samenwerking.

By Jeannet

11 thoughts on “Wat is het nut van muggen eigenlijk?”
 1. Haha, jammer dat er geen foto van is. Muggen zijn gewoon rotbeesten. Mijn zoon heeft er ook altijd mega veel last van, de rest van ons gezin niet. Dus ik ben ook al jaren met allerlei producten tegen muggen in de weer..

 2. het enig nut van muggen voor mij is voedsel voor andere dieren zijn. Ik heb echt een muggen fobie. Als ik er 1 hoor kan ik nauwelijks meer slapen. En ze zoemen altijd rond mijn hoofd en als ik wakker word kan ik ze niet meer terug vinden.

 3. Hier komen ze gewoon door de horren heen, enige wat hier helpt is de slaapkamer langs met wierrook (wel goed ventileren uiteraard) Daar houden ze niet van en ik stuur m’n kat op de af, eet ze op.

  Middeltjes als eucalyptus, citroen/citronella helpen overigens niet hier schrikken ze niet van af. Tea tree en lavendel wél.

  1. Hoi Sabine, iedereen heeft weer zo zijn eigen middeltjes en methodes, lijkt wel. Bedankt voor je adviezen, gr. Jeannet

 4. Nut of niet, ik hoef ze niet haha. Ik ben er lichtelijk allergisch voor en moet mezelf volledig beschermen, hele huis dicht met horren en op vakantie non stop airco aan.

  1. Hoi Engelina, haha, zie je het voor je? Ik had er behoorlijke lol in, toch, zo midden in de nacht, gek genoeg. Ik was een soort slapende imker … Dank voor je reactie, gr. Jeannet

 5. Ik heb wel eens gelezen dat extra B-vitamine nemen ook helpt!
  De B vindt je veel in de kopjes van de asperge, nog super lekker ook!

  1. Hoi Renée, die kende ik nog niet. Eigenlijk met die middeltjes, die ik opnoemde, citeer ik de entomoloog Bart Knols, die er jaren studie naar gedaan heeft. Dus ik geloof hem. Eén van de dingen, die niet helpen is bijv. knoflook eten, dat denken ook veel mensen, dat dat helpt. Dank voor je reactie!

 6. Fijn dat ze toch nut hebben. Hier is het trouwens andersom, mijn man wordt vaak gestoken en ik bijna nooit.

Comments are closed.