do. jun 30th, 2022

Microben? Dat zijn toch de allerallerallerkleinste organismen die er bestaan? Kun je daar een heel museum mee vullen? Ja, dat kan. Want hoewel je misschien denkt best wel wat te weten over deze onzichtbare micro-organismen, toch is het museum over microben een hele leuke manier om je kennis uit te breiden.

Micropia, het enige museum ter wereld over microben

Het enige museum ter wereld dat microben als onderwerp heeft heet Micropia en staat in Amsterdam. Het museum hoort bij dierentuin Artis en is sinds 2014 gevestigd in een gebouw op het terrein. Het is best een groot gebouw, dus chapeau voor de tentoonstellingsbouwers, die al die 100miljoenenmiljardentriljarden microben laten zien op een manier, die voor iedereen leuk is.

Micropia is los van Artis te bezoeken via de hoofdingang van Artis. Aan de rechterkant vind je bordjes die je naar het museum leiden.

Je bezoek

Na de kassa loop je door naar de lift. Die brengt je naar de bovenste verdieping van het gebouw, maar niet voordat je het vrolijke onderstaande filmpje hebt gezien.

Het filmpje vertelt je heel in het kort dat microben overal zitten, op je telefoon, op je neus, op en in je lijf en onder de grond.

Microben zijn levende wezens die je eten verteren; mocht je denken dat je het alleen deed. Zonder microben hadden we niet bestaan. En kúnnen we niet bestaan. Zonder microben zouden we geen eten hebben, en geen zuurstof. Maar gelukkig zijn ze er dus wel.

Als je daarna de lift instapt begint het avontuur naar microbenland. Want op het plafond van de liftschacht zie je al het eerste filmpje over deze onmisbare micro-organismen.

De tentoonstelling over microben zelf

Wist je dat tweederde van al het leven op aarde bestaat uit microben en dus niet te zien is zonder microscoop?

Daarom is het lastig voor een museum om microben te laten zien. Er zijn dan ook een groot aantal microscopen, waar je doorheen mag kijken en waar je het beeld mee kunt vergroten en verschuiven. Bij een aantal van die opstellingen kunnen mensen ernaast zien wat jij ziet door de microscoop.

Vooral voor kinderen vanaf een jaar of 8 is er een leuke manier om in contact te kopen met microben. Bij de kassa krijgen ze namelijk een boekje mee, waar ze stempels in kunnen verzamelen. Deze stempels zijn door de hele tentoonstelling te vinden. Als ze een aantal stempels verzameld hebben, kunnen ze bij de uitgang hun kaart scannen en kunnen ze hun verzameling tot “leven” laten komen op de enorme microbenmuur, die tot het plafond reikt. Heel bijzonder om te zien hoe de verzameling van het kind even onderdeel wordt van de tentoonstelling.

Microben en je lijf

Omdat iedereen het leuk vindt om dingen te ontdekken over zichzelf zijn er een aantal opstellingen in Micropia gerelateerd aan de microben in en op je lijf. Je kunt je lichaam scannen en daarbij ontdek je waar welke micro organismen zitten en wat ze doen voor je.

Ook is er een bijzondere opstelling van een “patiënt”, die iets mankeert en waar je als bezoeker je oordeel over kunt geven. Wat is er aan de hand en wat zou je eraan kunnen doen? Een hele bijzondere manier om eens “doktertje te spelen”.

Het belang van microben voor de toekomst

Microben zijn de kleinste en machtigste organismen op onze planeet.
We weten nog maar weinig van ze af, maar kunnen veel van ze leren.
Over onze gezondheid, alternatieve energiebronnen en wie weet wat nog meer.

Eén van de doelstellingen van Micropia is om mensen te laten kennismaken met deze bijzondere microwereld en hen enthousiast te laten worden over het nut en het belang van microben, voor nu, maar ook voor de toekomst. Want hoe kunnen micro organismen ons helpen in de strijd tegen voedseltekorten, klimaatverandering, milieuverontreiniging en schaarste aan grondstoffen?

Zelf vind ik het een heel interessant museum en dat is niet alleen omdat ik in een ver verleden nog eens een opleiding heb gevolgd voor medisch analiste. (Het was voor het eerst in jaren dat ik weer eens door een microscoop keek ;))

Een bezoekje aan dit bijzondere museum is leuk voor iedereen die geïnteresseerd is in zichzelf. En voor iedereen die zich zorgen maakt over de toekomst van de aarde (wie doet dat niet?). Want dan ben je benieuwd naar de toepassingen van micro-organismen die al bestaan om onze wereld te hervormen naar een bewoonbaar en duurzaam ecosysteem.

De Lactobacillus is een heel nuttige microbe

Lactobacillus

Zoals bijvoorbeeld de Lactobacillus, de melkzuurbacterie die voorkomt in het menselijk lichaam. Je zou dus zeggen, dat dit een doodgewone microbe is. Maar met behulp van deze bacterie kan ook bioplastic PLA worden gemaakt, bijzonder hè?

De toepassingen van verschillende PLA zijn talrijk: van drinkbekers tot chirurgische hechtdraad en schroeven voor het herstellen van fracturen. Ook laat de opstelling zien, dat bij  het vervaardigen van het plantaardige bioplastic PLA, vier keer minder energie gebruikt wordt dan bij regulier plastic. De productie van PLA is nagenoeg CO2-neutraal omdat organisch materiaal de grondstof is. Andere eigenschappen die bijdragen aan een circulaire economie zijn dat plantaardig plastic recyclebaar, composteerbaar en her te gebruiken is, mits op een juiste manier ingezameld en verwerkt.

Poep

Waar mijn hart ook sneller van gaat kloppen is dat er in de museumwinkel allemaal kinderboeken liggen over poep, toch wel één van de meest favoriete onderwerpen van een kind. Wist je dat er in 100 ml poep ongeveer 10.000 miljard microben (ic darmbacteriën) zitten? Het perfecte onderwerp om je kind uit te leggen wat hygiëne is.

Je kunt bijvoorbeeld de klassieker Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn hoofd gepoept heeft voorlezen, maar ook Is dat jouw poep, Kangoeroe? Maar mijn alltime favorite is toch wel Evert-Jan, een poepvlieg met smetvrees van Pépé Smit. Met haar had ik niet zo lang geleden een interview. Je kunt dat lezen in het blog met de titel Kinderboeken 5 jaar.

Toen ik Micropia verliet had ik enorm de behoefte om mijn handen te wassen. Dat krijg je ervan. Een bezoekje aan dit spannende museum over het onzichtbare leven van de microben geeft je direct inzichten.

Praktische informatie:


Adres: Artisplein, Plantage Kerklaan 38-40, Amsterdam

Openingstijden: Zondag-woensdag 9.00 – 18.00 uur, Donderdag-zaterdag 9.00 – 20.00 uur

Prijzen: Dagkaarten, 0-2 jaar gratis, 3-9 jaar *) 13 euro, vanaf 10 jaar **) 15 euro, Studenten 7,50 (op vertoon van een geldige collegekaart) Museumkaart gratis
*) Micropia is geschikt vanaf 8 jaar. Voor scholen gelden speciale tarieven.
**) Voor het online kopen van een toegangskaart geldt een reductie van 1 euro


Lees ook:

By Jeannet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.