Lekker retro, deze gehaakte pannenlap, he? Het origineel (helemaal onderaan deze pagina) is dan ook een oude, die ik heb nagemaakt. Die oude komt van de oma van de vriendin van mijn middelste, Opoe Urk. Het zou dus zomaar een echt Urks ontwerp kunnen zijn.
Als je hem dan ook van retrokleuren maakt, dan kan ie zo in je retro interieur. Ik schat, dat het origineel uit 1965 komt.

Gehaakte retro pannenlap uit 1965, gratis haakpatroon

Ik heb een wat dikkere haakkatoen gebruikt, maar het kan ook van de normale dikte, bijv. Durable nr 8. Omdat de pannenlap dubbel gehaakt wordt, wordt hij toch dik genoeg.

Haak een lossenketting van 47 lossen plus 3 lossen voor de omkeer = 50 steken.

1e toer: keer om en begin met stokjes, steek in de 4e losse je haaknaald. Haak dan 7 stokjes en dan een losse. Sla voor het eerstvolgende stokje een losse over en haak er dan weer 7 naast elkaar en dan een losse. Losse overslaan met insteken en herhaal dit nog 4 keer. 3 lossen voor de omkeer.

2e toer: keer om, insteken in de 4e steek vanaf de haaknaald, als volgt verder gaan: 3 stokjes, 1 losse (1 steek overslaan met het insteken), 3 stokjes, 1 losse (1 st oversl met het inst), 7 stokjes, 1 losse (1 st oversl met het inst), 3 stokjes, 1 losse (1 st oversl met het inst) 3 stokjes, 1 losse (1 st oversl met het inst), 3 stokjes, 1 losse (1 st oversl met het inst), 3 stokjes, 1 losse (1 st oversl met het inst), 7 stokjes, 1 losse (1 st oversl met het inst), 3 stokjes, 1 losse (1 st oversl met het inst), 3 stokjes. 3 lossen voor de omkeer.

3e toer: keer om, insteken in de 4e steek vanaf de haakhaald, volgens toer 1.

4e toer: keer om, insteken in 4e steek vanaf de haaknaald en haak dan halve stokjes. Dan wordt het: half stokje, losse (bij het insteken een steek overslaan), half stokje, losse, enzovoort, de hele toer. 3 lossen voor de omkeer.

Vervolgens is het veel herhalen

toer 5 tot en met 7: allemaal volgens toer 1

toer 8, volgens toer 4

toer 9 tot en met 11: volgens toer 1 tot en met 3

toer 12, volgens toer 4

toer 13 tot en met 15: volgens toer 1 tot en met 3

toer 16, volgens toer 4

toer 17 tot en met 19, allemaal volgens toer 1

toer 20, volgens toer 4

toer 21 tot en met 23, volgens toer 1 tot en met 3.

Let op: Ik heb een handig youtube-filmpje gemaakt, zodat je kunt zien hoe je goed moet insteken. De steken moeten namelijk mooi boven elkaar zitten. Je kunt namelijk bij de toeren 5, 9, 13, 17 en 21 de tussenliggende stokjes in het gaatje van de toer eronder steken, is makkelijker

Haak er dan nog precies zo eentje, want de gehaakte retro pannenlap is dubbel. Dan heb je er namelijk iets aan, verbranden je pootjes niet 🙂

gehaakte retro pannenlap, 1 voorbeeld, zodat je de gaatjes goed kan zien

Het aan elkaar naaien van de 2 pannenlappen

Leg de 2 pannenlappen in dezelfde richting op elkaar en naai ze dan volgens de foto aan elkaar volgens het sterrenmotief. Je kunt aanhechten tussen de 2 lapjes in, dat is mooi meegenomen. Begin met naaien in het middenvenster, dan de 4 x 2 sterren aan de rand in het midden en als laatste de 4 sterren op de hoeken. Neem dus een afstekende kleur voor deze sterren, dat is wel zo leuk.

Haak op het laatst nog een randje vasten in de hoofdkleur langs de pannenlap, maak op de hoek een lusje van 12 lossen (of meer of minder al naar gelang waar je het wil hangen natuurlijk). Als je om de hoeken haakt, steek daar dan 3 steken in 1 steek, dan gaat het niet zo trekken.

Als laatste haak je nog een randje in de afstekende kleur erlangs. De hoeken kan je dan afronden met 2 x 2 steken in 1 steek. Dat is mooier.

Als je wilde, kon je dit exemplaar kopen in de webshop van mrsdejong. Helaas is iemand je voor geweest, dus je zult hem zelf moeten maken!

Gehaakte retro pannenlap, het origineel waar dit haakpatroon vanaf is gemaakt. Origineel ws van rond 1965
Het origineel van de gehaakte retro pannenlap. Waarschijnlijk gemaakt rond 1965.

Ik heb recent ook het gratis haakpatroon van de fameuze babyspeelballen van mrsdejong gemaakt. En meteen nadat ik deze pannenlap had gemaakt, heb ik van de restjes hoesjes voor blikjes op mijn bureau gemaakt. Is ook leuk geworden, kijk maar.