Tuinieren was nog nooit zo populair als nu. Waar de wereld nu al een jaar gebukt gaat onder de last van lockdowns en social distancing, is de tuin een baken van licht. In de storm van de pandemie is Gardeners’ World, een Brits tuinprogramma op tv, wereldwijd uitgegroeid tot toevluchtsoord. Miljoenen mensen ontsnappen elke week, samen met Monty Don, de presentator van dit programma, even aan de eenzaamheid en onzekerheid. Gardeners’ World is een tv-programma dat lak heeft aan alle wetten van de hedendaagse televisie. Het tuinprogramma wordt al meer dan 50 jaar op tv uitgezonden door de BBC en is populairder dan ooit! Een ook het ervan afgeleide magazine voor tuinieren met dezelfde naam is een goed naslagwerk voor alle werkjes, die in de tuin moeten gebeuren.

Geschatte leestijd: 4 minuten

Het succes van Gardeners’ World

Gardeners’ World lijkt in weinig opzichten op een Nederlands tuinprogramma op tv. Het Britse programma draait niet om commerciële samenwerkingen of snelle metamorfoses, maar om de puurheid van het tuinieren. Een oase van rust, waarin de 65-jarige presentator Monty Don, vergezeld door zijn honden, de kijker elke week meeneemt in zijn eigen tuin. De vingers in de grond, modder onder de laarzen, tuinkloffie aan en kijken hoe de natuur zijn werk doet. Er is weinig achtergrondmuziek. Lange shots van de wind die over de tulpenbedden blaast. Het geluid van vogels op de achtergrond is niet gemonteerd, maar live. Als het regent wordt de presentator nat. Langzaam, puur en zonder enige glamour. Alle tv-wetten worden gebroken.

“De basis is dat we je weg willen halen van de stress en zorgen van het dagelijks leven”, legt presentator Monty Don van dit Brits tuinprogramma uit aan de NY Times. “Tegelijkertijd moet het eerlijk zijn. Niets is in scène gezet.” De tjilpende vogels van de begintune werken als vaccin tegen de slechtnieuwstsunami. De rustgevende stem van Don als de geruststellende vader die vertelt dat alles goed komt.

Corona-uitdagingen tijdens het filmen van het televisieprogramma

Toen in 2020 het 53e seizoen van Gardeners’ World begon, leek Covid-19 nog ver weg. Bij aflevering 3 zat Engeland in een strenge lockdown en moest Monty Don zelf filmen, met cameratips van zijn regisseur via Zoom. Het team besloot nagenoeg geen aandacht te besteden aan de pandemie, sprak slechts over “uitdagende tijden” en focuste op de therapeutische kracht van het tuinieren. In plaats van items over tuinshows en -reizen, werden lezers opgeroepen om video’s in te zenden hoe zij tuinierden tijdens quarantaine. Zo werden tuiniers over de hele wereld verbonden, in tijden van sociale isolatie.

Brits tuinprogramma op tv met Monty Don heeft ook zijn eigen tuinieren magazine, Gardeners' World

Brits tuinprogramma als magazine

Het succes was overduidelijk. In 2020 noteerde dit Britse tuinprogramma de hoogste kijkcijfers sinds jaren, in een landschap waarin reguliere tv het steeds moeilijker krijgt tegen streamingsdiensten. Naast de groei in aantallen, groeide ook de internationale fanschare. En dat Nederlanders niet meer worden afgeschrikt door de taalbarrière en gewoon naar een Brits tuinprogramma kijken is eigenlijk geen wonder. De presentator is goed te verstaan en het is ook min of meer een vorm van reizen. Je bent toch even in het buitenland. Tekenend voor het succes is dat het bijbehorende en gelijknamige magazine voor tuinieren in 2017, Gardeners’ World Magazine, de overstap maakte naar Nederland. In vier jaar tijd groeide het Nederlandstalige tuinieren magazine uit tot een van de grootste tuinmagazines van het land.

Brits tuinprogramma op tv

Elke vrijdagavond is het tuinprogramma te zien op tv. Corona speelt nog steeds een grote rol, al is de lockdown minder streng dan vorig jaar. De crew werkt vanuit zeecontainers op het landgoed van Monty Don en de camera’s worden op afstand bestuurd. De presentator kijkt reikhalzend uit naar de start, én de lente. “Het was een lange, zware winter. Mensen zijn behoorlijk gedeprimeerd en zijn klaar met deze situatie. Ze willen weer kunnen ademen, weer naar buiten. Ze willen weer hoop.” Het zijn dezelfde gevoelens waar de meeste Nederlanders naar snakken. De snelste remedie? Vrijdagavond kijken naar Gardeners’ World op BBC Two om 22.00 uur Nederlandse tijd. (Maart tot en met oktober)

En ook al heb ik alleen een bloembak op het dakterras, toch vind ik dit soort tuinprogramma ’s op tv heerlijk om naar te kijken. Het is een verademing om naar Monty Don te luisteren, wat een heerlijke man. En ook fijn om te weten wat er nu weer moet gebeuren in de tuin, maar dus ook in mindere mate op het dakterras.