za. okt 1st, 2022

Tuinieren was nog nooit zo populair als nu. Toen de wereld bijna twee jaar gebukt ging onder de last van lockdowns en social distancing, werd de tuin een baken van licht. In de storm van de pandemie is Gardeners’ World, een Brits tuinprogramma op tv, wereldwijd uitgegroeid tot toevluchtsoord. Miljoenen mensen ontsnapten en ontsnappen nog steeds elke week, samen met Monty Don, de presentator van dit programma, even aan de eenzaamheid en onzekerheid. Gardeners’ World is een tv-programma dat lak heeft aan alle wetten van de hedendaagse televisie. Het tuinprogramma wordt al meer dan 51 jaar op tv uitgezonden door de BBC en is populairder dan ooit! Een ook het ervan afgeleide tijdschrift voor tuinieren met dezelfde naam is een goed naslagwerk voor alle werkjes, die in de tuin moeten gebeuren.

Geschatte leestijd: 4 minuten

Het succes van Gardeners’ World

Gardeners’ World lijkt in weinig opzichten op een Nederlands tuinprogramma op tv. Het Britse programma draait niet om commerciële samenwerkingen of snelle metamorfoses, maar om de puurheid van het tuinieren. Een oase van rust, waarin de 65-jarige presentator Monty Don, vergezeld door zijn honden, de kijker elke week meeneemt in zijn eigen tuin. De vingers in de grond, modder onder de laarzen, tuinkloffie aan en kijken hoe de natuur zijn werk doet. Er is weinig achtergrondmuziek. Lange shots van de wind die over de tulpenbedden blaast. Het geluid van vogels op de achtergrond is niet gemonteerd, maar live. Als het regent wordt de presentator nat. Langzaam, puur en zonder enige glamour. Alle tv-wetten worden gebroken.

“De basis is dat we je weg willen halen van de stress en zorgen van het dagelijks leven”, legt presentator Monty Don van dit Brits tuinprogramma uit aan de NY Times. “Tegelijkertijd moet het eerlijk zijn. Niets is in scène gezet.” De tjilpende vogels van de begintune werken als vaccin tegen de slechtnieuwstsunami. De rustgevende stem van Don als de geruststellende vader die vertelt dat alles goed komt.

Tijdschrift voor Tuinieren Gardeners World met Monty Don op de voorplaat

Corona-uitdagingen tijdens het filmen van het televisieprogramma

Toen in 2020 het 53e seizoen van Gardeners’ World begon, leek Covid-19 nog ver weg. Bij aflevering 3 zat Engeland in een strenge lockdown en moest Monty Don zelf filmen, met cameratips van zijn regisseur via Zoom. Het team besloot nagenoeg geen aandacht te besteden aan de pandemie, sprak slechts over “uitdagende tijden” en focuste op de therapeutische kracht van het tuinieren. In plaats van items over tuinshows en -reizen, werden lezers opgeroepen om video’s in te zenden hoe zij tuinierden tijdens quarantaine. Zo werden tuiniers over de hele wereld verbonden, in tijden van sociale isolatie.

Tijdschrift voor tuinieren in het Nederlands

Het succes was overduidelijk. In 2020 noteerde dit Britse tuinprogramma de hoogste kijkcijfers sinds jaren, in een landschap waarin reguliere tv het steeds moeilijker krijgt tegen streamingsdiensten. Naast de groei in aantallen, groeide ook de internationale fanschare. En dat Nederlanders niet meer worden afgeschrikt door de taalbarrière en gewoon naar een Brits tuinprogramma kijken is eigenlijk geen wonder. De presentator is goed te verstaan en het is ook min of meer een vorm van reizen. Je bent toch even in het buitenland. Tekenend voor het succes is het bijbehorende en gelijknamige tijdschrift voor tuinieren Gardeners’ World Magazine, de overstap in 2017 maakte naar Nederland. In vijf jaar tijd groeide het Nederlandstalige tijdschrift uit tot een van de grootste tuintijdschriften van het land. (Een jaarabonnement kost maar 50 euro voor 12 nummers, maar € 4,16 per nummer!)

Tuinprogramma op TV: gardeners world

Brits tuinprogramma op tv

Elke vrijdagavond (Maart tot en met oktober, BBC Two om 22.00 uur Nederlandse tijd) is het tuinprogramma te zien op tv. Corona speelt gelukkig geen rol meer. Kijk hier de uitzending van 23 april j.l. met “flowers that smell of honey, irresistible” ;).

En ook al heb ik alleen een bloembak op het dakterras, toch vind ik dit soort tuinprogramma ‘s op tv heerlijk om naar te kijken. Het is een verademing om naar Monty Don te luisteren, wat een heerlijke man. En ook fijn om te weten wat er nu weer moet gebeuren in de tuin, maar dus ook in mindere mate op het dakterras.


Lees ook:

By Jeannet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.