di. aug 16th, 2022

Ben je betrokken bij een conflict? Dan probeer je waarschijnlijk eerst om er met de tegenpartij uit te komen. Als je van alles geprobeerd hebt maar de situatie nog niet veranderd is, kun je een stap verder gaan en een rechtszaak starten. Dit is vaak de laatste strohalm om een einde te maken aan een (slepend) conflict. Het nadeel van een procedure starten is dat dit kosten met zich meebrengt. Deze kosten moet je vaak zelf betalen. Om te overwegen of een rechtszaak de moeite waard is, wil je mogelijk weten welke juridische kosten je maakt tijdens een proces. In deze tekst zetten wij de belangrijkste kostenposten voor je op een rijtje.

Griffiekosten

Wie een rechtszaak wil starten, richt zich hiervoor tot een rechtbank. Aan het starten van een procedure zijn kosten verbonden. Deze kosten worden ook wel griffierechten genoemd. Het is op voorhand niet te zeggen hoeveel griffierechten je betaalt. De kosten zijn namelijk afhankelijk van een aantal factoren. Er wordt onder meer gekeken naar de zaak zelf, maar ook naar jouw inkomen. Bovendien speelt het mee of je een particulier of organisatie (rechtspersoon) bent.

Advocaatkosten

Voor een rechtszaak heb je vaak een advocaat nodig. Er zijn uitzonderingen, maar in veel gevallen kun je niet zonder zo’n jurist. Schakel je een specialist in om jou te begeleiden tijdens een proces? Dan krijg je te maken met advocaatkosten. Wij kunnen ons voorstellen dat je benieuwd bent wat je betaalt voor een advocaat. Ook dit is op voorhand lastig in te schatten, want de kosten verschillen per advocaat. Dit komt vooral doordat iedere advocaat een ander uurtarief hanteert. Als je wilt voorkomen dat je veel geld neer moet tellen voor een jurist, raden wij je aan van tevoren te informeren naar zijn uurtarief. Zodoende voorkom je dat je na het proces een torenhoge rekening gepresenteerd krijgt zonder dat je hiervan op de hoogte was.

Bij een arbeidsconflict kunnen veel juridische kosten ontstaan

Proceskosten

Een derde en laatste kostenpost waar je bij een proces mee te maken krijgt zijn de proceskosten. Wie deze kosten moet betalen, hangt vaak af van het verloop van de rechtszaak. Als jij als winnaar uit de bus komt, kan de rechter de tegenpartij veroordelen tot het betalen van de kosten die je voor het proces gemaakt hebt. Je moet deze kosten zelf van de tegenpartij terugeisen. Verlies je de rechtszaak? Dan betekent dit niet automatisch dat jij opdraait voor de kosten van de tegenpartij. Een rechter bekijkt per proces of de verliezende partij deze juridische kosten (deels) moet betalen.

Rechtsbijstandverzekering kan uitkomst bieden

Het is je inmiddels duidelijk dat de kosten van een proces behoorlijk hoog op kunnen lopen. Als je wilt voorkomen dat je deze juridische kosten uit eigen zak moet betalen, kun jij je verzekeren voor rechtsbijstand. Maar wat is rechtsbijstand eigenlijk? Kort gezegd betekent dit dat je verzekerd bent voor juridische hulp bij een conflict. De kosten die het inschakelen van een jurist met zich meebrengt, worden dan vergoed door de verzekeraar waarbij je een rechtsbijstandverzekering hebt afgesloten. Juridische hulp is overigens niet altijd verzekerd. Zo vallen conflicten die gaan over echtscheiding of uit elkaar gaan bijvoorbeeld buiten de dekking van een rechtsbijstandverzekering.


Lees ook:

By Jeannet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.