di. aug 16th, 2022

Of het nu om een sudoku, kruiswoordpuzzel of cryptogram gaat of om een legpuzzel, puzzelen is goed voor je, en helemaal voor ouderen! Puzzelen is verslavend, maar in dit geval is dat een goed ding! Als het om legpuzzels gaat, dan hebben die een aantal voordelen. Je staat er misschien niet bij stil, maar je blijft de motoriek van je handen trainen. Toch iets waarvan je als oudere profijt van hebt. Puzzelen is dus goed voor ouderen, op die manier.
Je gebruikt bovendien beide hersenhelften: de rechter om het plaatje te herkennen en te plaatsen en het linker om de vormen logisch te sorteren. Puzzelen is dus goed voor de hersenen. Verder kom je in een soort van trance. Als je een legpuzzel aan het leggen bent, denk je even nergens anders aan. Mijn lief is een slimme man, die veel moet nadenken voor zijn werk, maar zich volledig ontspant als hij met een legpuzzel bezig is.

Waarom is puzzelen goed voor de hersenen?

Concentratie en geheugen komen ook aan bod tijdens het puzzelen. Het zou zelfs je brein fitter en gezonder maken en je beschermen tegen geheugenverlies en dat soort problemen. Dat geldt ook voor woordpuzzels trouwens. Als je een kruiswoordpuzzel maakt onthoud je, als het goed is, woorden die vaker worden gevraagd. En met cryptogrammen word je helemaal uitgedaagd om verbanden te leggen en creatief te zijn in associaties. Ik las laatst ook dat als je een puzzel tot een goed einde brengt, en wederom geldt dat voor beide soorten puzzels, dat je hersens dan een stofje aanmaken, waar je blij van wordt. En wederom geldt, dat puzzelen dus goed is voor je hersenen. Als iets af is en je hebt het goed gedaan, dan word je in feite beloond. Daarom is het zo ontzettend frustrerend als er een stukje van een legpuzzel kwijt is: je hebt het idee, dat je helemaal voor niets aan die puzzel hebt gewerkt!

Mijn lief is dol op dit soort legpuzzels van oude landkaarten. Deze kun je kopen bij Bol, maar soms is Spellenrijk goedkoper.

Sudoku-puzzel

Zelf maakte ik elke dag een Sudoku, die in Het Parool stond. Ik werd zelfs een beetje narrig, als de krant te laat was of als hij helemaal niet bezorgd werd. Nu hebben we Het Parool opgezegd, omdat we al 2 andere ochtendkranten hadden; er moesten keuzes gemaakt worden. Mijn (bijna) enige echte reden om Het Parool aan te houden was omdat ik een Sudoko moet maken! Puzzelen is verslavend, ik zei het al eerder, en het heeft dus ook deze uitwerking op mij. Ik MOET elke dag een sudoku doen. Vandaar dat ik nu maar wat puzzelboekjes (niveau 5-6 sterren) heb gekocht met Sudoko’s erin.

Het is misschien raar om te zeggen, maar ik heb echt het gevoel, dat doordat ik elke dag een Sudoku-puzzel doe, ik meer in staat ben om problemen op te lossen. Met Sudoku is het zo, dat als je er op de ene manier niet achter komt, je het op een andere manier moet proberen. Of zelfs op een derde of vierde manier. Opgeven is eigenlijk geen optie en het lukt me dan ook bijna altijd om ze op te lossen. Volgens mij heb ik geleerd van Sudoku, dat er niet maar één manier is, maar meer manieren om dingen op te lossen en dat je moet doorgaan tot je klaar bent, tot je het probleem hebt ontcijferd. Zo blijkt maar weer dat puzzelen goed is voor de hersenen!

Wist je trouwens, dat er 34 soorten puzzels bestaan?

Vakantie en puzzelen

Sinds ik geen winkel meer heb en mijn lief ietsjes minder is gaan werken, gaan we vaker weg. Een weekendje weg of een weekje en natuurlijk ook lekker 5 of 6 weken op vakantie, zoals vorig jaar onze roadtrip door Europa. En dan heb ik dus geen krant, maar wel veel vrije tijd om te puzzelen. Ik los dat op door een puzzelboekje te kopen, of twee, of drie, ligt aan de lengte van de vakantie en die mee te nemen op vakantie.

Puzzelen is niet alleen goed voor de hersenen

Wij 60-plussers hebben best wel wat tijd. Tijd om leuke dingen te doen als reizen, boeken lezen, films bezoeken, musea bezoeken en ga zo maar door. Maar soms is het ook gewoon lekker om even 10 minuten een puzzeltje te maken. Kopje thee erbij, niets meer aan doen. Puzzelen is verslavend, puzzelen is goed voor je hersenen en puzzelen is goed voor ons ouderen als tijdverdrijf. Wat wil je nog meer?

Weet je wat, net als puzzelen, ook goed is voor de hersenen en voor de hersen van ouderen? Wandelen! Ik heb een lijstje gemaakt van 17 wandelgebieden in Noord Holland (onder het Noordzeekanaal) in wandelen rondom Haarlem.


Lees ook:

In dit artikeltje wordt gebruik gemaakt van een affiliate.

By Jeannet