Of het nu om een sudoku, kruiswoordpuzzel of cryptogram gaat of om een legpuzzel, puzzelen is goed voor je, en helemaal voor ouderen! Puzzelen is verslavend, maar in dit geval is dat een goed ding! Als het om legpuzzels gaat, dan hebben die een aantal voordelen. Je staat er misschien niet bij stil, maar je blijft de motoriek van je handen trainen. Toch iets waarvan je als oudere profijt van hebt. Puzzelen is dus goed voor ouderen, op die manier.
Je gebruikt bovendien beide hersenhelften: de rechter om het plaatje te herkennen en te plaatsen en het linker om de vormen logisch te sorteren. Puzzelen is dus goed voor je hersenen. Verder kom je in een soort van trance. Als je een legpuzzel aan het leggen bent, denk je even nergens anders aan. Mijn lief is een slimme man, die veel moet nadenken voor zijn werk, maar zich volledig ontspant als hij met een legpuzzel bezig is.

Waarom is puzzelen goed voor de hersenen?

Concentratie en geheugen komen ook aan bod tijdens het puzzelen. Het zou zelfs je brein fitter en gezonder maken en je beschermen tegen geheugenverlies en dat soort problemen. Dat geldt ook voor woordpuzzels trouwens. Als je een kruiswoordpuzzel maakt onthoud je, als het goed is, woorden die vaker worden gevraagd. En met cryptogrammen word je helemaal uitgedaagd om verbanden te leggen en creatief te zijn in associaties. Ik las laatst ook dat als je een puzzel tot een goed einde brengt, en wederom geldt dat voor beide soorten puzzels, dat je hersens dan een stofje aanmaken, waar je blij van wordt. En wederom geldt, dat puzzelen dus goed is voor je hersenen. Als iets af is en je hebt het goed gedaan, dan word je in feite beloond. Daarom is het zo ontzettend frustrerend als er een stukje van een legpuzzel kwijt is: je hebt het idee, dat je helemaal voor niets aan die puzzel hebt gewerkt!

Sudoku-puzzels maken is goed voor je

Sudoku-puzzel

Zelf maak ik elke dag een Sudoku, die in de krant staat. Ik word zelfs een beetje narrig, als de krant te laat is of zelfs als hij helemaal niet bezorgd wordt. Puzzelen is verslavend, ik zei het al eerder, en het heeft dus ook deze uitwerking op mij. Ik MOET elke dag een sudoku doen.

Het is misschien raar om te zeggen, maar ik heb echt het gevoel, dat doordat ik elke dag een Sudoku-puzzel doe, ik meer in staat ben om problemen op te lossen. Met Sudoku is het zo, dat als je er op de ene manier niet achter komt, je het op een andere manier moet proberen. Of zelfs op een derde of vierde manier. Opgeven is eigenlijk geen optie en het lukt me dan ook bijna altijd om ze op te lossen. Volgens mij heb ik geleerd van Sudoku, dat er niet maar één manier is, maar meer manieren om dingen op te lossen en dat je moet doorgaan tot je klaar bent, tot je het probleem hebt ontcijferd.

Wist je trouwens, dat er 34 soorten puzzels bestaan?

Vakantie en puzzelen

Sinds ik geen winkel meer heb en mijn lief ietsjes minder is gaan werken, gaan we vaker weg. Een weekendje weg of een weekje en natuurlijk ook lekker 5 of 6 weken op vakantie, zoals vorig jaar onze roadtrip door Europa. En dan heb ik dus geen krant, maar wel veel vrije tijd om te puzzelen. Ik los dat op door een Denksportboekje te kopen, of twee, of drie, ligt aan de lengte van de vakantie en die mee te nemen op vakantie.

Waarom is puzzelen goed voor je? Denksport combineert dit jaar een legpuzzel met woordpuzzels, heel grappig!
De legpuzzel van Denksport, die ter gelegenheid van het 90-jarig bestaan is uitgegeven.

Denksport

Ik ben groot geworden met Denksport. Mijn ouders hadden ook altijd wat van die boekjes rondslingeren en bij ons in de caravan liggen ze dus ook altijd klaar. Wist je dat ze dit jaar 90 jaar bestaan? Ter ere van dat heuglijke feit hebben ze een legpuzzel van 1000 stukjes laten maken van oude covers van Denksportboekjes, grappig he? Toen ik hem zag, vond ik hem meteen leuk, want ik herkende wel een aantal omslagboekjes van vroeger bij ons thuis. En zo brengt Denksport dus niet alleen maar woordpuzzels op de markt, maar nu ook een legpuzzel! Ik denk wel, dat dit eenmalig is. Of misschien als ze 100 jaar bestaan, dat ze weer zoiets doen, maar dan moet je dus 10 jaar wachten.

Puzzelen is ook goed voor je als tijdverdrijf

Wij 60-plussers hebben best wel wat tijd. Tijd om leuke dingen te doen als reizen, boeken lezen, films bezoeken, musea bezoeken en ga zo maar door. Maar soms is het ook gewoon lekker om even 10 minuten een puzzeltje te maken. Kopje thee erbij, niets meer aan doen. Puzzelen is verslavend, puzzelen is goed voor je hersenen en puzzelen is goed voor ons ouderen als tijdverdrijf. Wat wil je nog meer?

Weet je wat, net als puzzelen, ook goed is voor je hersenen en voor ouderen? Wandelen! Ik heb een lijstje gemaakt van 15 wandelgebieden in Noord Holland (onder het Noordzeekanaal) in wandelen rondom Haarlem.


In dit artikeltje wordt gebruik gemaakt van een affiliate.

Door Jeannet