za. okt 1st, 2022
Netflix

Netflix heeft voor elk land een ander aanbod. Hier vind je Netflix Series voor Nederland in een lijst van 12 tips, die weinig geweld hebben en komisch en/of dramatisch zijn. Psychologische dramaseries die dit allemaal tegelijk hebben met uitstekende acteerprestaties vind je hieronder. De volgorde *) is niet bepalend, ze hebben allemaal iets interessants. Dit zijn de series tips:

Lijst van Netflix series in Nederland

Dix Pour Cent
Dix Pour Cent

*) Dix Pour Cent

Dit is een Franse serie met tot dusver 4 seizoenen en recent (door mij althans) ontdekt. De serie gaat over een agentschap voor acteurs, gevestigd in Parijs. De vier hoofdpersonen hebben hun eigen verhaal: Mathias, met een op zijn eind lopend huwelijk en een niet erkende dochter. Andréa, een lesbische charmeuse, totdat ze verliefd wordt en haar leven totaal verandert. Arlette, de grumpy maar loyale oude mater familias van het bedrijf en Gabriël, de aardigste agent van Frankrijk, waardoor hij continu in de zakelijke problemen komt. Maar de acteurs hebben ook hun verhaal. Dat is een leuk gegeven van deze serie: de Franse acteurs spelen allemaal zichzelf, soms wat dikker aangezet. Een heleboel namen kennen wij als Nederlanders niet, maar er zijn gelukkig ook Franse acteurs die we wel kennen en dat is extra leuk. Isabelle Ardjani bijvoorbeeld, of Charlotte Gainsbourg. Isabelle Huppert is heel leuk en zelfs onze eigen Paul Verhoeven wordt als regisseur genoemd. Het is een beetje een hysterisch sfeertje en dat maakt deze serie heel vermakelijk. Zoals gezegd: 4 seizoenen, 6 afleveringen per seizoen, elke aflevering duurt een klein uur. Eén van de leukste series van de laatste tijd, die zeker op dit lijstje van tips hoort te staan.

Op Amazon Prime kun je de Engelse versie vinden van deze serie. Daar is pas net 1 seizoen van gemaakt. Ook heel leuk en geestig. In het Engels heet de serie Ten Percent. En dan zijn de acteurs, die acte de presence geven, dus Engelse acteurs. O.a. de hoofdrolspeelster uit de eerste Bridgerton-serie, Phoebe Dynevor. Zie verderop in dit lijstje.

Een tip van het lijstje met Netflix Tips 2020
The Letdown

*) The Letdown

The Letdown is een komische Australische serie over het leven van een jonge moeder en hoe zij zich min of meer staande weet te houden in haar nieuwe leven. Deze serie is niet alleen leuk voor jonge ouders, maar ook voor mensen, die het al allemaal achter de rug hebben. Tot nu toe 2 seizoenen. Topcast met acteurs, die wij niet kennen, wat betekent dat je niet meteen een vooroordeel hebt. Wel een typische vrouwenserie, denk ik. Kijk op mijn lijstje van Australische series voor nog meer down under lol.

Netflix Tips 2020 Kijk bijv. naar The Kominsky Method met Michael Douglas
The Kominsky Method

*) The Kominsky Method

Een al wat oudere serie op Netflix, maar zeer de moeite waard. In The Kominsky Method speelt Michael Douglas een gewezen acteur, die nu acteerlessen geeft op zijn eigen academie. Je wist het niet, maar Michael Douglas kan ook komische rollen aan, zoals hij bewijst in deze serie. Drie seizoenen met geweldige grappen over ouderdom en mannelijkheid.

After Life, geniaal
After Life

*) After Life

In After Life speelt Ricky Gervais een cynische droevige man, die net weduwnaar is geworden. Het liefst stapt hij er ook uit, maar iets belet hem: de video-opnames van zijn overleden vrouw. Prachtige serie over leven en dood, gemis en liefde, met een glansrol van Ricky Gervais, die nu eens niet persé grappig hoeft te zijn. Maar zijn cynische houding is zo hard, dat dat weer heel erg grappig is. Drie seizoenen met 6 afleveringen van ieder een half uur. Hoort bij deze Netflix Tips.

the Queen's Gambit
he Queen’s Gambit

*) Queen’s Gambit

Een buitengewoon succesvolle miniserie, die sinds het najaar van 2020 bij deze Netflix Tips staat, is The Queen’s Gambit. Het verhaal gaat over een wonderkind, een meisje, dat op 8-jarige leeftijd het schaakspel ontdekt en door de conciërge van het weeshuis, waar ze opgroeit, wordt ingewijd in het spel. In dat weeshuis worden de meisjes met kalmerende middelen rustig gehouden. We hebben het hier over de jaren 1955-1960. Het meisje Beth Harmon raakt verslaafd aan deze middelen, maar door het gebruik van deze drugs ontdekt ze haar talent in schaken. Mooie sfeerbeelden van de jaren zestig, de meeste opgenomen in Berlijn, hoewel het speelt in andere steden. Het verhaal volgt het wonderkind, dat uiteindelijk een vrouw wordt aan de top van de door mannen gedomineerde schaakwereld.

Bridgerton
Bridgerton

*) Bridgerton

Deze Engelse kostuumserie Bridgerton is gebaseerd op de populaire en achtdelige boekenreeks van schrijfster Julia Queen. Het eerste en het tweede deel zijn thans verfilmd. Elk boek heeft een andere hoofdpersoon, één van de kinderen van de Bridgertonfamilie. In dit eerste seizoen is dat Daphne, de oudste dochter, degene die een geschikte huwelijkskandidaat moet vinden. En natuurlijk vindt het meisje haar aantrekkelijke jongen, maar niet zonder dat ze elkaar afstoten en dan weer aantrekken. Niets nieuws onder de zon. Het verhaal is mager, het is gewoon een ouderwets kasteelromannetje met een sprookjessausje. In het tweede seizoen is dat haar oudste broer Anthony, die voor een erfgenaam moet zorgen, maar daar dus wel eerst een goede vrouw voor moet zoeken. Hij vindt dit zo’n verantwoordelijke taak, dat hij er een halszaak van maakt. Maar natuurlijk komt het ook hier goed.

Het leuke van de serie is wel dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen rassen. De koningin bijvoorbeeld is donker, maar getrouwd met een blanke koning. En verder zijn de kostuums en de pruiken werkelijk prachtig! Enorm kleurrijk en totaal niet kloppend met het kleurgebruik in die tijd, maar fijn om naar te kijken (dit plaatje doet daar geen eer aan). Dat geldt trouwens ook voor de muziek, popsongs van vandaag, uitgevoerd in een klassiek jasje. Beide seizoenen hebben 8 afleveringen van ruim een uur. De andere seizoenen zijn al ingekocht, vanwege het enorme succes. Ik twijfelde om deze serie op dit lijstje te zetten. Maar het is zo’n mega-succes in Nederland (en daarbuiten), deze Netflix serie, dat ik hem niet kan negeren op deze lijst.

Netflix Series Nederland tips: unorthodox
Unorthodox

*) Unorthodox

Deze miniserie van slechts 4 afleveringen maakte een diepe indruk op me. Hoewel het verhaal niet zo bijzonder is, meisje ontvlucht verstikkend leven, wordt de chassidische gemeenschap in de wijk Williamsburg in New York heel mooi en respectvol gefilmd. Je komt heel wat te weten over de manier waarop deze Joden hun traditionele wetten en regels naleven. Het is een soort antropologische kijk, langzaam en zorgvuldig, op deze Satmargemeenschap, een uitzonderlijk strenge stroming binnen het jodendom die de Holocaust als straf van God ziet voor het afdwalen van het rechte pad. Het is geen lichtvoetig verhaal, maar mooi verfilmd en ook na een paar dagen staan de beelden nog op mijn netvlies. En dat zegt wel wat.

Goede series op Netflix? The Crown natuurlijk!
The Crown

*) The Crown

The Crown staat al een tijdje op Netflix. De serie gaat over de regering van Koningin Elizabeth II en is een op de geschiedenis gebaseerde gedramatiseerde bewerking over het leven van deze koningin. De eerste twee seizoenen zijn met Claire Foy in de hoofdrol als Koningin Elizabeth. Het derde en vierde seizoen is met Olivia Colman in de hoofdrol. Het derde seizoen is nu te zien bij Netflix. Er zijn maar weinig series, die zo goed bedacht en uitgevoerd zijn en waarin zo realistisch wordt geacteerd. Hulde voor Olivia Colman, die een koningin neerzet, die zowel menselijk als koninklijk is. The Crown 4e seizoen is het laatste seizoen dat online staat. Vanaf november 2022 zou het 5e seizoen te bekijken zijn.

Grote verrassing is, dat er voor het vijfde tevens laatste seizoen weer een nieuwe Queen wordt gekozen. Het is Imelda Staunton, die Koningin Elizabeth speelt vanaf het jaar 2001. Behoort bij de Top 3 van deze Netflix tips series!

Bonusfamiljen: grappig en heel herkenbaar
Bonusfamiljen

*) Bonusfamiljen

Bonusfamiljen is een Zweedse dramaserie met een komisch tintje. Ik schoot er vaak bij in de lach. Het verhaal gaat over wat er gebeurt, als een stel met kinderen gaat scheiden en weer nieuwe liefdes krijgt, die ook weer kinderen mee nemen. De serie is goed geacteerd en heel goed getypecast en geschreven. De karakters zijn echte mensen, die allemaal hun eigen domme fouten maken. Ik ben fan van Eddie en van het psychologen echtpaar, perfect beschreven en getypeerd! Er zijn vier seizoenen, maar het zou eindeloos door kunnen gaan, zoals het leven doorgaat. Problemen komen en gaan. Eén van de grappigste Netflix series van Nederland in deze lijst en deze scoort hoog op mijn lijstje met tips.

Atypical, één van de minst bekende Netflix Tips van 2020
Atypical

*) Atypical

Ook al ben ik niet helemaal de doelgroep waar deze serie Atypical voor is bestemd, toch kan ik hem heel erg waarderen. Deze Amerikaanse serie handelt over een autistische jongen en het gezin waar hij in opgroeit. De typecasting is geweldig. De acteur die Sam speelt, de 18-jarige jongen die autistisch is, maar toch redelijk mee kan komen in de maatschappij, is erg goed. Sterker nog, het zou zomaar iemand kunnen zijn, die zelf enigszins autistisch is en dat nog wat heeft aangedikt. (Dat is trouwens niet zo, dus des te groter is mijn ontzag voor deze acteerprestatie). Maar ook zijn androgyne zus, die twijfelt over haar seksualiteit en de beide ouders zitten goed in hun spel. De moeder in de serie wordt gespeeld door Jennifer Jason Leigh. Vier seizoenen. Eén van de meest onderbelichte serie, dus hoort bij mijn Netflix Tips. Of kijk meer series over mensen met een beperking.

When they see us
When they see us

*) When they see us

In het voorjaar van 1989 worden 5 jonge gekleurde jongens gearresteerd, verhoord en gedwongen de brute aanval en moord op een witte vrouw in Central Park te bekennen. De miniserie van 4 afleveringen van 50 minuten vertelt het waargebeurde en schokkende verhaal en naarmate de serie vordert kruipt het schaamrood op je wangen omhoog. Goed geacteerd en rauw gefilmd, goed gedaan. Met geweld.

Grace & Frankie is één van de goede series op Netflix over de vriendschap tussen twee vrouwen
Grace & Frankie

*) Grace & Frankie

Grace & Frankie is ook een goede serie op Netflix. Ik heb altijd een beetje moeite gehad met Jane Fonda, die het karakter Grace speelt, een typische bekakte Amerikaanse. Maar veel wordt goedgemaakt door Lily Tomlin, die Frankie speelt.

Het gaat over de onverwachte vriendschap tussen twee vrouwen, als ze beiden tegelijkertijd verlaten worden door hun mannelijke echtgenoten, die al 20 jaar verliefd op elkaar blijken te zijn. Het heet officieel een komische serie te zijn, maar er zit gemiddeld maar één grap in per aflevering, waar ik om moet lachen. Toch blijf ik kijken en ben ik benieuwd wat er nu weer gaat gebeuren. Ik zit nu in het derde seizoen en het is toch best een goede serie. In totaal zijn er nu zeven seizoenen te zien op Netflix. De serie is met seizoen 7 aan zijn eind gekomen.

NPOstart tips 2020
Killing Eve op NPOstart

Netflix Tips en NPOstart tips

Bij deze lijst van Netflix Series in Nederland horen toch ook nog een paar NPOstart series tips.

Ken je bijvoorbeeld Killing Eve al? Een thriller met twee vrouwen in de hoofdrol, die zowel grappig als spannend is. In Killing Eve belandt een medewerkster van de Britse geheime dienst, een rol van Sandra Oh, in een kat-en-muisspel met een vrouwelijke sociopatische huurmoordenaar. Dit is één van beste NPOstart tips. Drie seizoenen.

En speciale aandacht voor een 6-delige BBC-serie (= 6 uur kijken), waar je meer van kunt lezen onder de titel serie Years and Years. Typisch BBC kwaliteit: vakkundig gemaakt, goed geacteerd en met een briljant verhaal. Als je hem nog niet gezien heb, kijken! Echt! Zo goed zie je ze niet vaak. Ook op NPOstart nu te zien.

Maar vaak zijn het Nederlandse series die te zien zijn op de NPOstart. KLEM is ook een echte aanrader. Wat ik het leuke ervan vind is dat het in Amsterdam Zuid is opgenomen. Ik herken veel plekken. Acteerprestaties zijn goed en over het verhaal is, doordat het in een voor iedereen herkenbare situatie speelt, heel goed bedacht. Veel vertakkingen, die uiteindelijk weer kloppen. Ricky Gervais is fan, las ik laatst op Twitter.

Kijk ook eens op Vlaams Kijken, een site die Belgische tips geeft. Sommige zijn ook in Nederland te zien.

By Jeannet

2 thoughts on “Netflix series Nederland Lijst: 12 favoriete series van nu [2022]”
  1. Van jouw lijstje heb ik La Casa de Papel en Orange is the New Black gekeken. Allebei goede series vond ik. Bij Kominsky ben ik afgehaakt maar misschien waag ik weer een keer een poging. Ik heb net The Politician gekeken en vond het verrassend.

Comments are closed.