vr. jul 1st, 2022

Zweten in bed ook wel bekend als nachtzweten is een vervelende kwaal om mee te moeten leven. Er zijn diverse oorzaken voor aan te wijzen. Op Last van Nachtzweten kun je lezen hoe het komt dat sommige mensen er last van hebben en anderen totaal niet. Het heeft met meerdere factoren te maken. Wat zijn de oorzaken van nachtelijk zweten? Misschien moet je wel elke dag medicijnen slikken? Of eet je veel te heet en te zwaar vlak voor het slapen gaan. Wat zou je aan nachtelijk zweten kunnen doen? Een vochtregulerend matras, een niet-synthetisch dekbed, betere voeding enz.? Als je last hebt van nachtzweten, ga dan naar die site en vind daar een aantal oplossingen.

Helaas kan nachtzweten ook een ernstiger oorzaak hebben. Het kan een voorbode zijn van onderliggend lijden. Bijvoorbeeld dat er in het lichaam een tumor aan het groeien is, bij de lymfeklieren of bij de nier. Ga dus bij herhaaldelijk zweten in bed naar de huisarts.

Geschatte leestijd: 5 minuten

Wat als er niets aan nachtzweten te doen is?

Dat het lichaam warmte af moet voeren en dat doet tijdens het slapen is logisch. Maar overmatig zweten tijdens de nacht is extreem vervelend.

Alle goedbedoelde adviezen ten spijt lukt het namelijk ook wel eens niet om dingen op te lossen. Wij mensen denken wel, dat alles oplosbaar is, maar dat is niet zo. En dan moet je ermee zien om te gaan. Het scheelt wel of je alleen slaapt of dat je met een partner samen in één bed ligt. Door het zweet zal je wakker worden en wil je in actie komen om weer in een droog bed verder te kunnen slapen. Je wilt, dat je partner geen last heeft van jouw nachtzweten, of in ieder geval zo min mogelijk. Bekijk hoe je dat het beste kunt doen.

Woon je alleen?

Als je alleen woont heb je het, wat zweten in bed betreft, het makkelijkst. Het hindert niet als je midden in de nacht je bed wilt verschonen, omdat het beddengoed drijfnat is. Het is het prettigst om je verschoning al klaar te hebben liggen. Dat je niet nog om 3 uur ‘s nachts moet gaan zoeken naar de juiste dekbedhoes of onderlaken.

Je kunt natuurlijk ook je onderlaken eraf halen en gaan slapen op een groot strandlaken. Katoen neemt goed vocht op, dus dat is daar uitstekend geschikt voor. Je dekbed draai je om, met de natte kant naar boven, dus dan lukt het verder slapen wel. Zo kom je het minste uit je slaapritme.

Slaap je met zijn tweeën in één bed?

Als één van de twee partners enorm last heeft van overmatig zweten, dan is dat niet alleen vervelend voor hem of haar, maar dat is het ook voor de partner, die er naast ligt.

Heb je af en toe maar last van zweten in je bed, dan kun je met een groot strandlaken en het dekbed omkeren volstaan. Het fijnste is als beide partners hun eigen dekbed hebben. Dan ligt de niet zwetende partner tenminste niet onder het naar zweet ruikende gedeelte van de partner. Ook al ligt het natte gedeelte naar boven, dan nog is het niet fijn voor hem of haar om eronder te liggen.

Blijkt dat het nachtzweten bij de persoon gaat horen (vanwege bijvoorbeeld medicijnen, die hij of zij altijd moet blijven slikken), dan is het het beste, dat ieder van de partners zijn eigen bed heeft en niet alleen zijn eigen dekbed. Bij het opstaan van een tweepersoons matras voelt de liggende partner altijd die beweging. Als de beide bedden enigszins van elkaar af staan, dan heeft de nog slapende partner, als het goed is, nergens last van.

Zweten in bed of nachtzweten: koop een waterdicht katoenen hoeslaken

Hoeslakens om je matras te beschermen tegen het zweten in bed

Om je matras te beschermen kun je een incontinentie hoeslaken aanschaffen. Het is een laken, dat gemaakt is van katoenen badstof. Hij is voorzien van een waterdichte coating, waardoor het matras goed beschermd wordt tegen het zweten in bed. Katoen heeft als eigenschap dat het veel vocht kan opnemen. Je hebt er twee nodig, één voor op het bed en één voor in de was. Handiger nog is om er drie of vier te hebben.

Er bestaan ook wegwerp incontinentie matjes. Het zijn grote vocht opnemende papieren vellen die je onder je gewone hoeslaken legt, op het matras. Het vervelende van dit soort matjes is, dat ze niet op hun plaats blijven liggen. Als je beweeglijk bent in je slaap, dan zal dit soort matjes met je mee bewegen en eindigen als een soort opgekropte slang van papier in je bed.

Dit zijn wat praktische oplossingen voor midden in de nacht, als je nat van het zweet wakker wordt. Helaas zal je heel veel moeten wassen, het is niet anders. Sterkte!


Lees ook:

By Jeannet