za. okt 1st, 2022
koude voeten, de remedie

Last hebben van koude voeten is een kriem, ik weet er alles van. Mijn hele leven heb ik er al mee te maken. Veel vrouwen hebben er last van. En naar bed gaan met koude voeten is dus echt vreselijk. Met koude voeten val je niet in slaap. Dus als iemand met een oplossing voor koude voeten komt, dan ben ik er meteen voor te porren. Zelden ben ik dan ook zo enthousiast over een product als nu. Janneke’s Warmtesjaal is in eerste instantie bedoeld voor om je nek en over je schouder, maar past dus ook heel goed om je voeten. Lees hieronder verder over het hoe en wat.

Waarom hebben veel vrouwen koude voeten?

Veel vrouwen hebben last van koude voeten. Waarom is dat?

 • Vrouwen hebben een wat hogere lichaamstemperatuur dan mannen. Zij hebben een andere vetverdeling. Het vrouwenlichaam houdt zo meer warmte vast rond de eierstokken en baarmoeder, vitale organen die belangrijk zijn voor de voortplanting. Maar dat zorgt er ook voor dat bijv. de neus, de handen en de voeten minder warmte krijgen en koud worden.
 • Vrouwen hebben andere hormonen dan mannen. Oestrogeen, het vrouwelijke hormoon, beïnvloedt de lichaamstemperatuur. Het zorgt ervoor dat bloedvaatjes zich vernauwen, waardoor juist in de uiterste delen van het lichaam er via het bloed minder warmte komt. Een koude neus, koude oren, koude handen en koude voeten is het resultaat.
 • Vrouwen hebben een kleiner hart dan mannen, waardoor de doorbloeding van het lichaam wat minder sterk is.
 • Naarmate we ouder worden, krijgen we te maken met een verminderde bloeddoorstroming. Leeftijd is daarmee ook een belangrijke oorzaak van koude voeten. Vrouwen van 60plus zijn daarmee vierdubbeldwars de dupe!

5 Oplossingen voor koude voeten:

Als je last hebt van koude voeten, kun je een aantal dingen doen.

 • Je kunt gaan bewegen. Vaak is het zo, dat doordat je een tijdje stil zit, je voeten koud worden. Een wandeling maken is dan de beste remedie. En dan ook het liefste met goed zittende schoenen, want als je schoenen enigszins knellen, kan dat ook weer een oorzaak zijn van koude voeten. Dan wordt de bloedsomloop beperkt. Maar je hebt niet altijd zin en tijd in een wandeling.
 • Een voetmassage kan ook helpen. Doordat je alle delen van je voet masseert komt de bloedsomloop weer goed op gang. Je kunt daarvoor knikkers gebruiken of een voetmassageroller, maar je kunt het ook gewoon met je eigen vingers doen. Of kijk je partner lief aan. Maar ook hier heb je niet altijd tijd voor, en helemaal niet als je eigenlijk naar je bed wilt.
 • Veel vrouwen zweren bij warme sokken. Zelf heb ik daar nauwelijks baat bij als ik al last van koude voeten heb. Ik trek wel eens sokken aan in bed. Dat helpt niet persé om warme voeten te krijgen, maar wel om die ijsvoeten niet te voelen als ze tegen mijn onderbenen liggen. Met koude voeten slapen lukt niet, je valt gewoon niet in slaap, althans ik niet. En zelfs het feit, dat er een heel warm lief lijf naast me ligt, helpt niet. En niet slapen is gewoon niet goed voor je gezondheid.
 • Je kunt een warme kruik gebruiken, maar eerlijk gezegd ben ik daar niet zo happig op. Ik vind kruiken altijd een beetje enge dingen: je weet nooit of ze niet gaan lekken.
 • Als vijfde optie, de oplossing voor koude voeten waar ik zelf dus het meest enthousiast over ben, is er het gebruik van een warmtesjaal. Het is een ouderwetse pittenzak, maar dan gestoken in een nieuw jasje. Niet alleen is hij lekker lang (70 cm) (en daarmee past hij lekker rondom je koude voeten), maar de warmtesjaal heeft ook een mooie hoes eromheen. Als hij over je schouder ligt, loop je er dus niet voor gek mee. De pitten zijn vervangen door zacht biologisch lijnzaad, dat beter en langer warmte vasthoudt. Dus even twee minuten in de magnetron en je hebt een warme sjaal.
  En wat ik dan helemaal geweldig vind, is dat de warmtesjaals gemaakt worden in een atelier in Nederland, waar mensen met een beperking werken. Dat maakt het ook nog eens een sociaal en lokaal product.

Niet alleen fijn als je last hebt van koude voeten, maar ook om je nek en schouders of op je buik heerlijk warm.
De warmtesjaal is ook fijn om je nek of tegen je buik aan, als je bijv. last van buikkrampen hebt.

Vannacht warme voeten!

Dus vannacht geen last van koude voeten meer, ik verkneukel me al bij de gedachte. Eerst even een half uurtje lekker warm worden op de bank met mijn warmtesjaal over mijn voeten en een boek. En dan, als de sjaal begint uit te werken, snel onder mijn dekbed kruipen. Zal mijn lief opkijken!

Winnaar WINACTIE

In januari 2022 hield All Kinds of Things in samenwerking met Janneke’s warmtesjaal een WINACTIE. De chocoladebruine warmtesjaal is gewonnen door Marjolein.

All Kinds of Things houdt vaker winacties. Houdt het blog in de gaten of onze Facebookpagina, zodat je niets mist.


Lees ook:

By Jeannet

16 thoughts on “Last van koude voeten? Dit helpt!”
 1. Hoi Jeannet,

  Ik kan inderdaad ook niet slapen als ik koude voeten heb.
  Vaak is dan alles koud, de zak klinkt goed, zou hem graag winnen 🙂
  Groetjes,
  Marjolein

  1. Hoi Marjolein, o, zo herkenbaar, dat alles dan koud is. Eigenlijk zou die fabrikant een pittenzak moeten maken, waar je in kunt stappen, dat je hele lijf verwarmd wordt, haha. Past alleen niet in de magnetron helaas. Je doet mee met de verloting! Je hoort het begin februari. gr. Jeannet

  1. Hoi Karin, leuk dat je reageert. En ja, hij is gewoon ook heerlijk om in je nek te leggen. Ik gebruik hem zelf altijd voor mijn ijskoude voeten, daar heb ik het meeste last van. Maar nek, schouders, buik, alles wat een beetje warmte nodig heeft, daar is de warmtesjaal lekker voor. Je doet mee met de verloting en je hoort het begin februari. gr. Jeannet

  1. Hoi Mieke, leuk dat je reageert. Maar nee, volgens mij kun je hem niet opwarmen in de oven. De gebruiksaanwijzing heeft het alleen over de magnetron. Heb je die niet? gr. Jeannet

 2. Hi Jeannet, Ik doe eigenlijk nooit mee aan win acties maar nu toch wel! Na jouw advies voor dit pittenkussen in een vorig blog heb ik er direct 2 besteld als cadeautje onder de kerstboom. Eentje voor m’n dochter die veel last van haar nek heeft en een voor m’n schoondochter die net een last had van een overbelast kaakgewricht (wist niet dat dat bestond maar ze had erg veel pijn). Het punt is nu dat die kussentjes zo goed bevallen dat ik er eigenlijk ook wel eentje zou kunnen gebruiken. Maar voor mij gewoon voor m’n eeuwige koude voeten.
  Veel liefs en geniet van Spanje!

  1. Hoi Harriët, wat leuk om te lezen. En ik snap de aversie tegen dit soort winacties, maar ach, ik ben het maar, hoor ;)! Je doet mee met de verloting en je hoort het begin februari. Duimen!! kus, Jeannet

 3. Hoi Jeannet, wat een ontzettend goed idee. Ook om voor je nek of buik of zo te gebruiken zonder lek gevaar. Lees je blog met veel plezier en ken je winkel nog van vroeger erlangs lopen in de Beethovenstraat. Groeten, Esperanza

  1. Hoi Esperanza, ik heb even gekeken of ik kon zien hoe je eruit ziet, en je zit op FB, dus nu herken ik je! Leuk dat je reageert en leuk dat je me nog steeds volgt. Jammer, he, dat de winkel er niet meer is. Ik mis het nog steeds, maar goed, niets aan te doen. Maar je doet mee met de verloting. Je hoort het de eerste week van februari. gr. Jeannet.

  1. Hoi Janneke, ja, dat is waar, wat grappig. En hij (of misschien wel zij, je weet het niet, he, met zo’n naam) is heerlijk warm. But what’s in a name? niet. That which we call a Janneke would be as warm by any other name, haha! Dank voor je reactie, je doet mee met de verloting. Je hoort het de eerste week van februari. gr. Jeannet.

  1. Hoi Marian, helaas is dat niet helemaal waar, wat je zegt. De pittenzak moet je vooraf opwarmen in de magnetron, maar dat duurt slechts een paar minuten. Daarna blijft de zak tot wel een half uur warm, dus op die manier is het wel duurzaam. Dank voor je reactie, je doet mee met de verloting. Je hoort het de eerste week van februari. gr. Jeannet.

  1. Hoi Berendina, en dat is ook precies het moment dat ik die warmtesjaal/pittenzak gebruik, want die koude voeten, die tot ver in de nacht koud blijven, wil ik gewoon niet. Je kunt niet goed in slaap komen, he? Dank voor je reactie, je doet mee met de verloting! Je hoort het de eerste week van februari. Gr. Jeannet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.