do. jun 30th, 2022

Zelf een vrolijke slinger voor de babykamer haken is makkelijk en het gaat lekker snel. Het is een gezellige vlaggetjes slinger, die het kamertje vrolijker zal maken. Deze slinger is gemaakt van allerlei restjes katoengaren en bestaat uit verschillend gekleurde beertjes. Gebruik wel hetzelfde garen, want anders wordt het echt minder mooi. Ik gebruik al jaren hetzelfde haakkatoen (de Ricorumi, slechts € 1,39 per 25 gram en in zo’n 60 kleuren!) om te haken en vandaar dat ik daar veel restjes van heb. Dat is het voordeel van altijd hetzelfde garen gebruiken.

Zo haak je een slinger voor de babykamer
Zo kun je onderzetters haken
Zelf een slinger maken met gehaakte beertjes

Werkbeschrijving slinger babykamer haken

Algemene instructie: insteken in de hele onderste steek, dus niet alleen in de voorste lus, want dan wordt het haakwerk te los. Het lijkt alsof de onderzetter niet plat wordt, terwijl je aan het haken bent. Maar uiteindelijk komt het goed. Als het rondje af is, druk je er met je hand op en wordt het haakwerk plat.

Benodigdheden:

Per beertje

  • 11 gram dikke katoen
  • haaknaald maat 3
  • borduurnaald

Voor de gehaakte slinger:

  • 10 tot 12 (of meer al naar gelang) platte beertjes zoals hieronder beschreven
  • 6 gram haakkatoen voor de streng (hoe meer beertjes hoe langer de streng hoe meer haakkatoen je nodig hebt natuurlijk)

Toer 1: haak in een magische ring 6 vasten.
Toer 2: haak 3 lossen (dit is zeg maar je eerste stokje). Haak er vlak naast een stokje en haak vervolgens verder door in elke vaste 2 stokjes te haken = 12 steken. Maak de ring rond door hem met een halve vaste aan je eerste stokje (dat zijn de 3 lossen) vast te maken. Steek in de voorste lus van de steek van de 3e losse van onderen.
Toer 3: wederom 3 lossen en er vlak naast een stokje en verder in elke steek 2 stokjes te haken= 24 steken, (zie toer 2: ring maken met halve vaste)
Toer 4: 3 lossen, in steek ernaast 2 stokjes haken en verder in elke 2e steek 2 stokjes = 36 steken (zie toer 2: ring maken met halve vaste)
Toer 5: 3 lossen, in steek ernaast 1 stokje, volgende steek 2 stokjes, en verder in elke 3e steek 2 stokjes = 48 steken. (ring maken met halve vaste)

Nu heb je een plat rondje gehaakt. Natuurlijk kun je hem zo houden, maar als je er berenoortjes aan vast wilt haken voor de slinger in de babykamer, dan ga je zo verder:

Berenoortjes

Toer 6: haak in de eerste steek van de toer een half stokje en een stokje. In de tweede steek haak je een half dubbel stokje en een dubbel stokje. Vervolgens in de derde steek haak je drie dubbele stokjes. In steek nummer 4 haak je een dubbel stokje en een half dubbel stokje. Als vijfde steek van het oor haak je een stokje en een half stokje.
Haak dan 7 halve vasten en maak dan het tweede oor op dezelfde manier als hierboven.
Daarna haak je verder met halve vasten totdat je weer bij het eerste oor komt en dan hecht je af. De draden werk je aan de achterkant van het werk weg.

De werkbeschrijving voor het haken van de slinger voor een babykamer gaat onder de foto verder.

onderzetters haken of er zelf een slinger voor de babykamer van maken, dat kan allebei

Afwerking slinger babykamer haken

Haak de beertjes aan elkaar door eerst een streng van 30 lossen te haken. Pak dan aan de achterkant van het oortje de middelste steek (vandaar dat je drie dubbele stokjes in die steek moet haken) op. Deze steek haak je vast aan de streng, dan weer 15 lossen. En wederom de middelste steek van het tweede oortje oppakken en vasthaken aan de streng. Op die manier haak je alle beertjes vast aan de babyslinger. Zorg dat je tussen de twee beertjes een streng lossen hebt van 8 stuks. Een babyslinger hoeft niet zo lang te zijn, want het is leuk om het langs de muur te hangen. Een slinger van 10 beertjes is ongeveer 1.75 meter lang. Voor elk beertje erbij reken je 15 cm.

Slinger voor de babykamer haken

Waarschuwing

Zorg dat de baby niet de gehaakte slinger in de babykamer kan pakken, als je er niet bij bent. De kans dat de slinger om het nekje terecht komt is aanwezig en je kunt je voorstellen wat er dan kan gebeuren. De baby hierboven op de foto werd continu in de gaten gehouden. Natuurlijk pakte ze het rode beertje als eerste: rood is de eerste kleur die baby’s goed kunnen onderscheiden.

Geen gehaakte slinger maar onderzetters haken

Met vrijwel hetzelfde haakpatroon kun je ook onderzetters haken, dat had je natuurlijk al wel in de smiezen. Het scheelt één stokje 😉 Lees dit blog zodat je weet waar dat stokje niet moet.

Vrolijk kraamcadeautje

Zo’n slinger haken voor de babykamer is een vrolijk en makkelijk te maken kraamcadeautje. Zelfgemaakte kraamcadeautjes zijn leuk om te geven én om te krijgen. Als ontvanger is het leuk om te zien dat er echt moeite voor gedaan is en dat wordt meestal enorm gewaardeerd. Hieronder heb ik nog een lijstje met andere kleine kraamcadeautjes, voor volgende baby’s misschien?

  1. Babybal haken: 5 gratis haakpatronen, een kraamcadeau waar ook veel lol aan wordt beleefd
  2. Kraamcadeautje zelf maken: babyhangertje bekleden met granny’s
  3. Babymutsje breien voor een newborn, een erg leuk cadeau en het komt altijd van pas
  4. Tasje haken met een granny square-patroon
  5. Vlaggetjes haken met naam, één van de andere slingers die ik haakte.

In dit artikeltje wordt een affiliatelink gebruikt. Kijk bij samenwerking wat dat betekent.

By Jeannet