di. aug 16th, 2022

Het is een lekker tussendoor karweitje om onderzetters te haken. Onderzetters zijn handig voor als je bijvoorbeeld een glazen of een marmeren tafel hebt en je niet wilt dat er krassen in komen of erger nog, dat hij breekt. Zachte (en dus ook gehaakte) onderzetters zijn daarom heel geschikt om hiervoor in te zetten. Ikzelf ben een beetje onhandig in die dingen en ik schat dus wel eens verkeerd in waar ik mijn glas neer zet. (Mijn ogen zijn wat minder.) Vandaar dat ik het heel prettig vind om 1) te zien waar ik mijn beker of glas moet neerzetten en 2) ik zeker weet dat dat niet met een klap gebeurt.

Onderzetters haken | gratis patroon

Ik gebruik al jaren hetzelfde haakkatoen (de Ricorumi, slechts € 1,39 per 25 gram en in zo’n 60 kleuren!) om te haken en vandaar dat ik daar veel restjes van heb. Dat is het voordeel van altijd hetzelfde garen gebruiken.
Voor één beertje heb je maar 11 gram nodig. Je kunt ze bijvoorbeeld allemaal van dezelfde kleur maken óf van kleuren die dicht bij elkaar liggen. Kies dan kleuren die bij je bank passen of bij je gordijnen.

Algemene instructie: insteken doe je in de hele onderste steek, dus niet alleen in de voorste lus. Zo voorkom je dat je gehaakte onderzetters te los worden. Tijdens het haken van deze onderzetters wordt het haakwerk wat bollig. Wanneer je klaar bent kun je er een zwaar object op zetten, zo worden ze mooi plat.

Het begin van onderzetters haken met berenoren
Deel 2 van onderzetters haken met berenoren
Laatste deel van onderzetters haken met berenorgen

Om een onderzetter met berenoortjes te haken, ga je als volgt te werk.

Benodigdheden:

11 gram dikke katoen, haaknaald maat 3, borduurnaald

 • Toer 1: haak in een magische ring 6 vasten.
 • Toer 2: haak 3 l. (reken dit als je eerste stokje). Meteen ernaast haak je een echt stokje en verder door in elke vaste 2 stokjes haken = 12 steken. Als je rond bent, haak je met een halve vaste het haakwerk vast aan je eerste stokje (dat zijn de 3 lossen). Steek daarvoor in de 3e losse van onderen.
 • Toer 3: 3 l. en er vlak naast een stokje. Ga door met in elke steek 2 stokjes te haken = 24 steken, maak je ring weer vast met een halve vaste.
 • Toer 4: 3 l. en in de steek ernaast 2 stokjes. Haak zo verder: in elke 2e steek 2 stokjes. Maak je haakwerk weer aan het eind van de toer vast met een halve vaste
 • Toer 5: 3 l. en dan in steek ernaast 1 stokje, volgende steek 2 stokjes, en verder in elke 3e steek 2 stokjes = 48 steken. Maak aan het eind de ring weer vast met een halve vaste.

Dit is de basisvorm van het onderzetters haken. Als je er genoeg van hebt, dan laat je het zo, maar met berenoortjes eraan gehaakt is ook leuk. Ga alsvolgt verder:

 • Toer 6: het oor haak je door in de eerste steek van de toer een half stokje en een stokje te maken.
  In de tweede steek haak je een half dubbel stokje en een dubbel stokje.
  Daarna in de derde steek haak je twee dubbele stokjes.
  In steek 4 haak je een dubbel stokje en een half dubbel stokje.
  En in steek 5 (de laatste steek van het oor) haak je een stokje en een half stokje.
 • Ga door met 7 halve vasten en haak het tweede oor zoals het eerste oor.
 • Ga dan verder met je onderzetter haken met halve vasten langs de rand. Hecht af als je helemaal rond bent. De begin- en de einddraad werkt je aan de achterkant van het werk weg.
Gehaakte onderzetters kopen kun je in de webshop van Mrsdejong

Gehaakte onderzetters kopen

Als je deze gehaakte onderzetters nou niet zelf wilt maken maar wel wilt kopen, dan kan dat! In ons kleine webshopje staan verschillend gekleurde sets van 4 stuks. Ze kosten € 9,95 per 4 stuks.


Lees ook:

By Jeannet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.