vr. jul 1st, 2022

Traplopen met krukken is niet zo moeilijk, maar je moet even weten hoe je dat doet. In feite moet je elke keer nadenken, welke voet je het eerste naar voren doet. Je krukken gebruik je als ondersteuning voor je gewonde voet/been, dus telkens als je een stap maakt, zet je tegelijkertijd de krukken naast je gewonde voet/been. Je goede been heeft geen ondersteuning nodig, die kan het al! Dit artikeltje gaat over het traplopen met krukken, als je je gewonde voet/been mag belasten. Als je je voet/been niet kunt belasten, dan zit er niets anders op dan op de benedenverdieping te slapen. Of een traplift huren of kopen. Maar daarover later meer.

Waarom ik dit allemaal weet? Ik heb een half jaar met krukken gelopen, je kunt mij een ervaringsdeskundige noemen!

Traplopen met 2 krukken, de trap omhoog

Als je omhoog de trap oploopt met twee krukken, dan laat je de krukken in eerste instantie naast je gewonde voet/been staan en lift je goede been naar de volgende tree. Je gewicht verplaatst zich naar je goede voet/been en je duwt jezelf omhoog middels de krukken, terwijl je je gewonde voet/been meeneemt. Als je het zo omschreven ziet staan, klinkt het ingewikkeld, maar hieronder staat het filmpje, dat ik, ter illustratie, heb gemaakt.

In het filmpje is het been met de roze gestreepte kniekous mijn “gewonde” been!

Traplopen met 2 krukken, de trap omlaag

Het traplopen met 2 krukken omlaag is net andersom als omhoog. Met het lopen naar beneden zet je eerst je 2 krukken op de tree eronder, daarna volgt je gewonde voet/been. Vervolgens stapt je goede been erbij. Kijk hieronder voor het filmpje:

1 Kruk in gebruik en 1 kruk meenemen

Mocht je nou een goede leuning hebben, dan kun je beter de leuning gebruiken en slechts 1 kruk. Het meenemen van je andere kruk doe je dan alsvolgt: je pakt hem loodrecht op de andere kruk mee. Zo kun je toch nog de kruk die je gebruikt goed benutten. En éénmaal boven (of beneden) heb je dan toch beide krukken tot je beschikking. Kijk hier dan snap je het:

Met 1 kruk, de trap omhoog

Als je al met 1 kruk mag lopen, dan ben je al een stuk verder in het proces. Voor de volledigheid heb ik hier ook filmpjes van gemaakt, maar als je, net als ik, begonnen bent met 2 krukken, dan zit de gewoonte er al in. Dus eerst met je goede voet naar voren, kruk laten staan op de tree waar je gewonde voet/been staat, jezelf omhoog duwen middels de leuning en de kruk, en kruk en gewonde voet/been tegelijk op de volgende tree zetten.

Maar stel dat je voor het eerst met 1 kruk loopt, dan is het toch fijn om even naar onderstaand voorbeeld te kijken:

Met 1 kruk, de trap omlaag

En net als met het eerdere traplopen met krukken, doe je het met 1 kruk hetzelfde. Dus eerst kruk neerzetten op de tree, vervolgens je gewonde voet/been en daarna je goede been erbij. Je zult merken, dat traplopen met 1 kruk al vele malen sneller gaat dan met twee krukken.

Kijk als je het niet snapt nog even naar onderstaand filmpje:

Na de krukken komt de traplift

Stel dat je, net als wij, in een heerlijk huis woont, waar je nog lang niet weg wilt. Maar je slaapkamer is op de zolderverdieping en je loopt slecht (artrose!), want trappenlopen met krukken lukt niet meer. Wat doe je dan? Dan kun je een traplift huren of kopen om zo lang mogelijk van je heerlijke huis te blijven genieten.

En helemaal nu, nu duidelijk wordt wat er allemaal in bejaardentehuizen en verpleegtehuizen aan de hand is. Het nieuwe normaal is dat mensen langer thuis willen en moeten blijven wonen. Dan zul je je huis dus levensloopbestendig moeten maken, zoals dat zo mooi heet. Met een traplift kun je weer veilig de trap op en af.

We voelen ons nog lang geen senior (jakkes, ik vind het ook een vreselijk woord eigenlijk), maar zo langzamerhand zullen ook wij ons gaan moeten buigen over de vraag hoe wij ons huis beter kunnen laten aansluiten op onze behoeftes. Ouder worden we allemaal. Dus als we niet meer kunnen traplopen met krukken, maar wel die trap op moeten komen. Want dan heb ik het nog niet eens over onze knieën en heupen gehad!

Langer thuis wonen met een traplift is een oplossing, die we gaan meenemen in onze overpeinzingen.


Dit artikeltje is een samenwerking.

By Jeannet