do. jun 30th, 2022

Bij toeval kwamen we in een volledig origineel dorp met vakwerkhuizen in Duitsland. Rijdende door Duitsland zie je veel van dit soort huizen, maar je ziet er meestal maar enkele, of een aantal naast elkaar. Maar dit dorp, Hann. Münden, is vrijwel helemaal nog in oorspronkelijke staat. In het begin had ik het nog helemaal niet in de gaten en begon ik enthousiast het eerste straatje te fotograferen. Maar ik bleef fotograferen, want straat na straat stonden de vakwerkhuizen gekleurd, fier en prachtig te wezen. Duitse vakwerkhuizen stonden nooit hoog op mijn “te zien”-lijstje, maar ik ben na een bezoek aan Hann. Münden er verzot op geworden.

Wat zijn vakwerkhuizen?

Overal in Duitsland kom je ze tegen, vakwerkhuizen. En ook al ken je de term niet, je begrijpt waarschijnlijk wel meteen wat ik bedoel. Het zijn die huizen, waar je de bruine balken aan de buitenkant van het huis ziet lopen. Ze lopen recht, maar ook schuin en het stucwerk ertussenin is meestal wit, maar kan ook gekleurd zijn, vaak pastelkleurig. Ik vind ze prachtig om te zien en tijdens onze reis door Duitsland, die een maand heeft geduurd, zijn wij menig vakwerkhuis tegen gekomen. En elke keer weer moest ik ze fotograferen, ik kreeg er geen genoeg van.

Het zijn van oorsprong boerenhuizen, die door de manier van bouwen makkelijk op- en ook weer af- te bouwen waren. Zo konden de boeren, als ze de erfpacht van het huis niet konden betalen, het vakwerkhuis weer snel afbouwen en verhuizen. De materialen waren redelijk makkelijk voorhanden en het was een goedkope manier van bouwen.

Omdat de Duitse grotere steden veel geleden hebben van bombardementen in de Tweede Wereldoorlog zie je juist in de grotere steden nog maar weinig van dit soort vakwerkhuizen. Met een beetje geluk staat er nog eentje overeind. De rest heeft de oorlog niet overleefd en zijn derhalve heropgebouwd of totaal naar beneden gehaald en vervangen door dezelfde grondvorm huizen, maar het originele vakwerk is volledig weggelaten, zoals bijvoorbeeld in Frankfurt of in Mainz.

Dus als je vakwerkhuizen in Duitsland zoekt, dan moet je juist in kleine stadjes zijn, die meestal niet gebombardeerd zijn en daardoor geen schade hebben ondervonden van de oorlog.

Hann. Münden heeft meer dan 700 vakwerkhuizen en is daarmee een van de meest originele stadjes van Duitsland
Hann. Münden

Hann. Münden, Nedersaksen

Bij toeval, toen we op weg naar Kassel waren en alle wegen “gesperrt”, kwamen we terecht in Hann. Münden. En dat bleek nou zo’n stadje te zijn, dat niet geleden heeft van de oorlogen. Het stadje ligt midden in Duitsland, vlakbij Kassel dus, in het zuiden van de deelstaat Nedersaksen. Het heeft een prachtig middeleeuws centrum met heel veel van dit soort Duitse vakwerkhuizen, oftewel “Hans und Gretchen”- huisjes. En dat is geen toeval, aangezien de gebroeders Grimm uit dit gebied komen. De stad wordt ook omgeven door bosgebieden, die de gebroeders Grimm zouden hebben geïnspireerd bij het schrijven van hun wereldberoemde sprookjes.

De stad ligt aan de “Deutsche Märchenstrasse”, de sprookjesroute. De Märchenstrasse is een van de oudste en populairste routes in Duitsland. De route loopt over een afstand van 600 km van Hanau naar Bremen en verbindt cultureel en landschappelijk interessante plekken die te maken hebben met het leven van de gebroeders Grimm, vooral met hun sprookjes.
Hann. Münden ligt ook aan de “Deutsche Fachwerkstrasse”, de vakwerkroute. Onder het motto “Fachwerk verbindt” zijn meer dan 100 vakwerksteden samengekomen om zich samen te presenteren. De Duitse vakwerkroute verbindt unieke landschappen, historische locaties en liefdevol gerestaureerde monumenten.

De imposante deur van het Rathaus van Hann. Münden
Rathaus Hann. Münden

700 Vakwerkhuizen

De historische binnenstad van Hann. Münden (1183) telt tegenwoordig nog meer dan 700 originele Duitse vakwerkhuizen uit zes verschillende eeuwen. Het historische Rathaus aan de Markt heeft rijke versieringen en een imposante deur. Er zijn terrasjes en de Tourist Information zit daar. En als je daar dan toch bent om een uur of twaalf, drie of vijf, dan kun je het klokkenspel van het Rathaus bewonderen. Bovenin openen zich twee luikjes waar houten figuren uit tevoorschijn komen. Het is een tafereel van een tandarts, die een kies trekt bij een patiënt. De tandarts in kwestie is een lokale beroemdheid, doktor Johann Andreas Eisenbart, . Hij stierf in 1727 in Hann. Münden.

Het oudste vakwerkhuis dateert uit het jaar 1381. Veel vakwerkhuizen zijn versierd met inscripties, erkers, historische deuren en portalen. De decoratieve motieven hebben daarbij vaak het thema Water. Niet verwonderlijk, aangezien Hann. Münden gelegen is op de plek waar drie rivieren samenkomen, de Werra, de Fulda en de Weser. De oude binnenstad is thans een monument en het verwonderde me, dat er nog auto’s in mogen rondrijden. Al met al heeft het iets van een openluchtmuseum.

Nog meer dorpen met vakwerkhuizen in Duitsland

Er zijn dus nog veel meer dorpen met vakwerkhuizen in Duitsland, want de Duitse vakwerkroute bestaat eigenlijk uit 7 verschillende kleinere routes. Je kunt ze allemaal vinden op de site van de Deutsche Fachwerkstrasse. In de omgeving van Hann. Münden, het “gouden centrum van Duitsland” liggen 18 stadjes met vakwerkhuizen, die allemaal een associatie hebben met de sprookjes van de Gebroeders Grimm.

De mooiste vakwerkhuizen in Duitsland staan in Hann. Münden
Hann. Münden

Toen wij in 2019 onze roadtrip door Europa maakten, zijn wij ook via Duitsland gereden. Bij Burg, vlakbij Maagdenburg, ligt ook een route, maar dan om te wandelen. Het is de Strasse der Romantik. Je kunt erover lezen in route naar Wit-Rusland. Ik hou wel van dit soort routes en Duitsers ook. Daar hebben we elkaar gevonden dus. Voor meer informatie over Hann. Münden verwijs ik je naar www.hann.muenden-erlebnisregion.de.


TIjdens onze vakantie gingen wij ook naar het Museum van Karl May in Radebuel, vlakbij Dresden. Als je de boeken van Karl May hebt verslonden, zoals menig 60-plusser dat gedaan heeft, dan is een bezoekje aan het museum bijna verplicht! Je krijgt een leuk beeld van het leven van de man achter de bedenker van Winnetou en Old Shatterhand.

Verder werd ik helemaal verliefd op een gebouw dat ontworpen is door Architect Hundertwasser. Het staat in Darmstadt en is zeker de moeite waard om voor om te rijden. Een fantasievol speels organisch vrolijk kinderlijk enorm flatgebouw met bomen op het dak, Russische koepeltjes en 1000 verschillende ramen en deuren!

By Jeannet