za. okt 1st, 2022

Toen ik nog een baby- en kinderwinkel had, was een veel gestelde vraag: waar speelt een baby van zes maanden eigenlijk mee? Want veel spelen doen ze nog niet op dat moment. Er zijn rammelaars, er zijn knuffels, er zijn knuffeldoekjes, maar echt speelgoed, waarmee gespeeld wordt, dat is lastig. Want wat is spelen? Je kunt spelen zien als zichzelf bezig houden met een voorwerp, maar je kunt spelen ook zien als iets waar meerdere mensen bij zijn betrokken, waar dus samen wordt gespeeld. Een bal is daarvoor perfect. Maar een harde opgeblazen bal is niet geschikt voor een baby: hij of zij kan hem niet vasthouden, kan er nog niet achteraan kruipen en kan hem niet vangen of gooien. Een zachte bal daarentegen, eentje die meegeeft, waar je in kunt knijpen en die niet heel erg wegrolt, is perfect.

Onderstaande gehaakte zachte bal is precies wat een baby van zes maanden leuk vindt. Hij of zij kan de bal goed vast grijpen, hij kan er in happen of op liggen en na een paar maanden begrijpt de baby ook dat het leuk is, als de bal naar hem gegooid wordt. Het is dan ook niet erg als die zachte bal tegen zijn of haar hoofdje aan komt, dat doet geen pijn tenslotte. Sterker nog, de meeste baby’s vinden dit hilarisch, want het is weer een nieuwe sensatie. In de winkel verkocht ik deze ballen aan de lopende band, want mensen kwamen er voor terug. Het was altijd een succes.

Hieronder dus het haakpatroon van een zachte bal, wel enigszins voor gevorderde hakers. Ben je een beginnende haker, klik dan op bal haken voor een baby (download). Ik maakte ook deze gehaakte babybal met 2 kleuren. Als je het principe snapt van het om en om haken van de verschillende kleuren, dan kan je deze bal ook in 3 kleuren maken of in 6 kleuren. Succes!

Zachte bal in 3 kleuren

Benodigdheden:
(voor handwerkspullen kijk eens bij Pipoos een webshop met enorm veel producten voor haken en breien. Daar moet je alles wel kunnen vinden).

  • haaknaald maat 3,
  • 15 gram haakkatoen kleur A, (bij bovenstaande webshop hebben ze bolletjes van 25 gram, heel handig voor dit soort projectjes)
  • 15 gram haakkatoen kleur B,
  • 15 gram haakkatoen kleur C
  • 40 gram opvulsel
  • grote veiligheidsspeld (niet noodzakelijk, wel handig)
  • kattenbelletje voor in de babybal
  • borduurnaald

Te gebruiken haaksteken: lossen en vasten. Let erop: bij de vasten insteken onder de achterste draad, dus niet onder allebei de draden. Ik weet het niet helemaal zeker, maar het lijkt erop, dat als je dit wel doet, dus “gewoon” insteekt, de vorm van de zachte bal er niet goed uit komt. Geen idee hoe dit kan. Dat ga ik nog eens uitzoeken, want het is wel vreemd 😉

Zo begin je met het haken van deze zachte babybal

Het patroon van de zachte bal

De truc van het haken van deze zachte bal in 3 kleuren is, dat je elke keer je haaknaald uit de lus haalt en met de volgende kleur weer verder gaat met haken. Je bent dus veel je naald in en uit het werk aan het halen.

toer 1: haak een ketting van 4 losse in kleur A, maak er een ring van met een halve vaste. Haak dan 2 vasten van kleur A in de ring, maak je lus groter, haal je haaknaald eruit en pak je nieuwe kleur B. Haak daarmee ook 2 vasten in de ring. maak je lus groter, haal je haaknaald eruit en daarna pak je kleur C, daar haak je ook 2 vasten in de ring mee. Totaal 6 v.

toer 2: haak door met kleur C en haak 2 vasten in de eerste 2 vasten (4 v kleur C), haal je haaknaald eruit en haak met kleur A 2 vasten in de volgende 2 vasten (4 v kleur A), en met kleur B 2 vasten in de volgende 2 vasten (4 x kleur B), totaal dus 12 v.

toer 3: haak door met kleur B en meerder in de volgende 4 steken 2 vasten in elke 2e vaste (6 v kleur B), haal je haaknaald uit de lus en pak daar kleur C weer op en haak verder 2 vasten in elke 2e vaste (6 v kleur C). Vervolgens kleur A oppakken. Haak verder 2 vasten in elke 2e vaste (6 v kleur A) totaal dus 18 v.

toer 4: haak door met kleur A en haak 2 vasten in elke 2e vaste tot je 9 v hebt in kleur A, haal je haaknaald uit de lus en pak daar kleur B weer op. Haak verder volgens haakpatroon 2 vasten in elke 2e vaste (9 v kleur B), pak daar weer kleur C en haak ook hier 2 vasten in elke 2e vaste (9 van kleur C), totaal 27 v.

toer 5: haak door met kleur C, in elke vaste 1 vaste, totdat je kleur A tegenkomt. Haaknaald eruit en met kleur A verder haken totdat je kleur B tegenkomt, haaknaald eruit en met kleur B verder tot je toer klaar is, totaal 27 v. Je moet nu toch wel al een aanzienlijke bolvorm in je haakwerk herkennen. Is dat niet zo, dan heb je waarschijnlijk ergens iets verkeerd gedaan. Mijn advies: uithalen en overnieuw beginnen!

Uitleg via YouTube

Snap je hoe het afwisselen van de kleuren in zijn werk gaat? Zo niet, kijk dan naar dit YouTube-filmpje, waar ik dezelfde zachte bal haak, maar dan met 2 kleuren volgens hetzelfde principe.

Vervolg patroon van een zachte bal

Omdat ik denk, dat je nu wel in de gaten hebt, hoe het werkt met die afwisseling van kleur A, B EN C, schrijf ik hieronder alleen de meerderingen per toer op, als je gewoon alleen maar vasten hoeft te haken en als je moet gaan minderen. Af en toe heb ik er een filmpje bij gemaakt, kijk daar dan even naar, het maakt het allemaal zoveel duidelijker. Let op: in het filmpje maak ik een zachte bal met 2 kleuren: het principe is hetzelfde.

Toer 6,7 en 8: 2 vasten in elke 4e vaste (na toer 8 heb je dan 51 vasten in totaal). Let op: kom je slecht uit met het meerderen, doordat je net op een kleurwisseling zit, haak dan de onderste kleur een of twee steken verder, dat maakt voor het patroon en de vorm van de bal niet uit.

Kijk voor een tip tussendoor even naar deel 2 van de zachte bal

Toer 9, 10, 11 en 12: 1 vaste in elke vaste (51 v)

Tussendoor filmpje: deel 3 van de gehaakte babybal

Toer 13: 2 vasten in elke 4e vaste (63 v)

Toer 14, 15, 16, 17, 18 en 19: 1 vaste in elke vaste (63 v)

De terugweg

Je zit nu al 3 toeren over de middellijn. Het is tijd om te gaan minderen. Kijk nu even naar deel 4, (van de gehaakte babybal met 2 kleuren), voor het voorbeeld van minderen

Toer 20: elke 4e en 5e steek samen haken, zo minder je verder. (51 v), Ook hier weer let op: als je net vervelend uit komt met het minderen, haak dan de toer eronder iets verder. Het maakt niet zoveel uit.

Toer 21, 22, 23 en 24: 1 vaste in elke vaste (51v)

Toer 25, 26 en 27: elke 4e en 5e steek samen haken (na toer 27 heb je dan 27 vasten in totaal)

Toer 28: 1 vaste in elke vaste (27 v)

Knoop de begindraadjes aan elkaar en keer vervolgens de zachte bal binnenstebuiten. Je haakt nu verder aan de goede kant van het werk.

Kijk nu naar deel 5, het vullen van de zachte babybal. Want vanaf hier ga je je bal vullen, het filmpje laat je duidelijk zien waar je op moet letten. Het vullen gebeurt met de 40 gram vulsel en vergeet niet het, voor baby’s essentiële, belletje ongeveer in het midden van het vulsel te stoppen. Het belletje hoeft niet te worden vastgezet. Na het vullen gebruik je de grote veiligheidsspeld om de bal tijdelijk dicht te maken. Je doet dit, omdat op deze manier de spanning op je haakwerk minder wordt bij het afmaken van de bal. Je kunt ook een grote borduurnaald gebruiken, waarmee je hem even dicht speldt. Kijk op het plaatje, dan is het duidelijk wat ik bedoel.

Het afwerken en sluiten van deze zachte babybal

Het laatste deel

Haak zo strak mogelijk verder: Toer 29 en 30: elke 2e en 3e vaste samen haken(na toer 30 heb je dan 12 vasten in totaal)

Toer 31: elke 1e en 2e vaste samen haken, dan kom je uit op 6 steken. Knip je draden op ongeveer 30 cm af. Trek alle 3 de draadjes door hun eigen lusjes. Je kunt nu de veiligheidsspeld of borduurnaald uit het werk halen. Hecht de draden af met de draai mee.

Mocht het je niet lukken, je kunt me altijd mailen, dan help ik je. Ik verkoop deze ballen via de (hele kleine) webshop van mrsdejong, maar ook gehaakte pannenlappen of onderzetters. Misschien vind je het leuk om een kijkje te nemen.

Andere zachte ballen voor baby’s

Als je eenmaal de basisvorm in je vingers hebt, dan kun je er alle kanten mee uit. Ik heb 5 verschillende varianten gemaakt van de basisvorm, de één is wat makkelijker dan de ander, maar in principe zijn ze allemaal niet moeilijk te maken. Ontdek alle 5 varianten via: babybal haken.

Lees ook:


In dit artikeltje wordt een affiliate gebruikt. Wat dat is kun je lezen bij Samenwerking.

By Jeannet