za. okt 1st, 2022
Johannes van der Knaap

Waar komt mijn achternaam vandaan? Hoeveel mensen met mijn achternaam wonen er eigenlijk in Nederland en waar wonen ze? En wanneer is mijn achternaam ontstaan?
Om een echt genealogisch onderzoek te doen moet je wel van goede huize komen, veel tijd hebben en houden van spitten in archieven. Als je boven de 60 bent en genoeg tijd hebt om dit soort dingen te doen, is het leuk om de geschiedenis van je naam te vinden. Het is leuk en interessant om je stamboom uit te zoeken. Meestal is er wel al iemand in de familie die zo’n onderzoek gedaan heeft. Zo weet ik, dat er van mijn achternaam “van der Knaap” zelfs een viermaandelijks tijdschrift bestond, De Schildknaap, waar alle takken van deze wijdverbreide naam worden vermeld: één tak per keer. De oorsprong van mijn familienaam zoeken hebben de Van der Knapen dus al gedaan, maar misschien is dat met jouw familienaam nog niet gebeurd.

Geschatte leestijd: 5 minuten

De Schildknaap, het viermaandelijkse tijdschrift over Genealogie van de familie Van der Knaap. Hierin vond ik de geschiedenis van mijn achternaam

Genealogie

Genealogie is een discipline van de geschiedkunde die zich bezighoudt met voorouderonderzoek dan wel de afstamming van de familienaam. Als je dus je met zo’n genealogisch onderzoek bezig gaat houden dan zou je jezelf een genealoog kunnen noemen.

Vul je bij Geneanet.org je achternaam in, dan krijg je te zien hoeveel mensen met jouw achternaam er rondlopen in Nederland. Voor de “van der Knaap”-en zijn dat er 8000, dat is niet niks. Wanneer is mijn achternaam ontstaan? Het leuke is dat je dat ook kunt zien. In ons geval is dat rond 1560 gebeurd, toen er nog maar 4 mensen rondliepen in Nederland met die achternaam.

Vaak denkt men dat de achternamen ingevoerd zijn door Napoleon Bonaparte en dus aan hem te danken zijn, maar dat is niet waar. Veel namen waren al lang daarvoor in gebruik en bijvoorbeeld afgeleid van het beroep dat mensen uitoefenden.

Waar komt mijn achternaam vandaan? Wanneer is mijn achternaam ontstaan? De oorsprong van onze familienaam zoeken heeft ons veel gebracht.
Een stukje stamboom van de familie Van der Knaap

Voorouders met dezelfde achternaam

Bij deze zelfde website kun je ook je voorouders terugvinden, als iemand daar tenminste werk van gemaakt heeft. In mijn geval is dat dus gebeurd en kan ik helemaal teruggaan naar die 4 mensen en de eerste vrouw die Gerritje Jan Meijn Cnaeps Grietgen heette. En dat de naam van die vrouw (die getrouwd was met een man die Adriaenszoon heette) voort bleef bestaan dat ontdek je dan als je bezig bent met de geschiedenis van je naam. Ik vind het mooi, een vrouw die mijn achternaam heeft doorgegeven! Dat heeft het zoeken naar de oorsprong van mijn familienaam dan toch maar weer opgeleverd.

(Als kind dacht ik altijd, dat de eerste “van der Knaap” een schildknaap was. Dat mijn oma “van ‘t Slot” heette was een mooie toevoeging. Dat de jaartallen niet klopten, was niet interessant voor mijn kinderbrein. Ik geloofde werkelijk dat wij van adel waren.)

Nederlandse FamilienamenBank

In de Nederlandse FamilienamenBank zijn meer dan 320.000 familienamen opgenomen. Daar kun je duidelijker zien, in welk gebied je familienaam het meeste voorkomt. Wij komen uit het Westland.

Op deze site kun je ook meer informatie vinden over algemene basiskennis van de genealogie. En hoe je zelf een stamboom van jouw achternaam kunt maken. De geschiedenis van je naam kan je ontzettend veel inzichten geven. Zo weet ik van een vriendin, die opeens ontdekte joodse voorouders te hebben.
Deze site vermeldt diverse sites en programma’s, zodat uiteindelijk je antwoord kunt geven op de vraag: “waar komt mijn achternaam vandaan?” en “wanneer is mijn achternaam ontstaan?”.

Je kunt ook hulp zoeken bij boeken. Het boek “Verborgen Verleden” naar aanleiding van het televisieprogramma, geschreven door drs Rob van Drie, is een aanrader voor de beginnende stamboom-onderzoeker. In zeventien hoofdstukken word je op heldere en beknopte wijze langs allerhande deelonderwerpen (methodiek, bronnen, naamkunde, familiewapens) gevoerd, waarbij ook ruimschoots aandacht wordt geschonken aan de onderzoeksmogelijkheden die het internet biedt. Maar het is niet het goedkoopste boek. Sterker nog, het is best wel duur (bijna 70 euro). Er zijn gelukkig nog veel meer boeken over stamboomonderzoek te vinden, zoals deze, vrij recente, van Jo Foster:

Elke familie heeft zijn eigen verhaal en steeds meer mensen nemen de tijd om de familiegeschiedenis uit te pluizen en te documenteren voor volgende generaties. Mijn stamboom is een prachtig vormgegeven invulboek om je eigen unieke familieverhaal in op te schrijven. Het bevat ruimte om je voorouders in kaart te brengen, familieverhalen en -tradities op te tekenen, verslag te doen van historische evenementen, prestaties en om foto’s in te plakken. Het boek geeft bovendien tips en advies om je te begeleiden bij je voorouderonderzoek van zowel je moeders als vaders kant.

Mijn achternaam en mijn genen

Mijn grootvader (Johannes van der Knaap, helemaal bovenaan deze pagina) had een behoorlijke kale knikker. Zijn kale mannen aantrekkelijk? gaat daarover. Lees verder, dan zie je wat er gebeurt als je introuwt in een familie met ook alleen maar kale mannen.

Lijkt het je leuk om ook met een stamboom van je familienaam te gaan beginnen, om de oorsprong van je familienaam te zoeken, de geschiedenis van je naam uit te zoeken en om te weten wanneer je achternaam is ontstaan? Volg dan de aanwijzingen in dit artikeltje, dan kom je al een stukje verder. Succes! En laat je het me weten als je ermee bezig bent?


Lees ook:

By Jeannet