do. jun 30th, 2022
maillot wordt vaatdoekje

Hoe maak je van een maillot een vaatdoekje? Ik hoor je nu denken, niet zo moeilijk, toch? Gewoon de schaar erin en een vierkant lapje knippen, dan heb je een vaatdoekje. Zo kan je het inderdaad doen. Maar leuker is het om er “iets” mee te doen. En dan komen we bij dit project: een maillot verknippen om er een vaatdoekje van te maken. Je kunt ook een oud t-shirt gebruiken.

Door één pijp van een maillot te verknippen kun je een duurzaam vaatdoekje maken

De schaar is belangrijk

Om een maillot te verknippen heb je echt een goede schaar nodig. Heb je die niet, begin er niet aan, want je maakt alleen je wijsvinger maar kapot. Botte scharen, daar heb je niets aan.

De maillot verknippen

Ik heb een maillot van mezelf gebruikt, dus een grote maat. Van één pijp kun je één vaatdoekje maken van ongeveer 15 cm in het vierkant.
De lol is natuurlijk om een maillot te verknippen, die je niet meer draagt. Wellicht zit er een gat in (het liefst bij het kruis) of is ie verkleurd.

Knip een pijp van de maillot af zo dicht mogelijk bij het kruis. Daar begin je met je beste schaar je maillot te verknippen door er een randje van een halve centimeter af te halen. Maar je blijft doorknippen als je rond bent. Blijf continu doorknippen tot je bij de hiel bent. Zo ontstaat een “garen”, waarmee je kunt haken. Tijdens het knippen maak je een bolletje “garen”. Zorg dat je het “garen” zo strak mogelijk opwindt.

Dat pakje Tempo zakdoekjes op het bureau is geen toeval. Bij het verknippen van een maillot komen behoorlijk wat kleine stofjes los en als je, net als ik, wat gevoelig daarvoor bent, ben je af en toe goed aan het niezen.

Een maillot verknippen en er een vaatdoekje van maken, zo doe je dat!

Het uiteindelijke vaatdoekje

Het vaatdoekje zelf is een haakwerkje van 26 + 1 (voor de omdraai) opgezette lossen. Ik gebruikte een haaknaald 6. Haak de eerste toer 26 vasten. De tweede toer begin je met 2 lossen (dit geldt als het eerste stokje) en haak je 25 stokjes. Haak de derde toer weer vasten en de vierde toer weer stokjes. Blijf zo doorgaan, dus de oneven toer een vasten toer haken en de even toer een stokjestoer. Ga door tot je bolletje “garen” op is of zover als je zelf wilt natuurlijk. Bij mij lukte het om precies een vierkant vaatdoekje te maken. Maar dat ligt natuurlijk aan de grootte van de maillot, die je gebruikt. De maillot die ik ging verknippen was een maat 40.

Zo maak je in een half dagje door het verknippen van een maillot een gerecycled en daarom duurzaam vaatdoekje, dat goed water opneemt en lekker lang meegaat. Omdat het enigszins ruw is, leent het zich goed voor het afnemen van het aanrecht, als daar wat aangekoekte restjes op zitten. Eigenlijk is het een vaatdoekje en schuursponsje inéén!


Lees ook:

By Jeannet