Netflix Tips van het jaar 2020 vind je hier. Niet iedereen vindt dezelfde series leuk, maar dit zijn goede series op Netflix die weinig geweld hebben en komisch en/of dramatisch zijn. Psychologische dramaseries die dit allemaal tegelijk hebben met uitstekende acteerprestaties vind je hieronder. De volgorde *) is niet bepalend, ze hebben allemaal iets interessants. Dit zijn de series tips:

Netflix Tips 2020

Een tip van het lijstje met Netflix Tips 2020
The Letdown

*) The Letdown

The Letdown is een komische Australische serie over het leven van een jonge moeder en hoe zij zich min of meer staande weet te houden in haar nieuwe leven. Deze serie is niet alleen leuk voor jonge ouders, maar ook voor mensen, die het al allemaal achter de rug hebben. Tot nu toe 2 seizoenen. Topcast met acteurs, die wij niet kennen, wat betekent dat je niet meteen een vooroordeel hebt. Wel een typische vrouwenserie, denk ik.

Orange is the New Black
Orange is the New Black

*) Orange is the New Black

Orange is the New Black gaat over vrouwen in een vrouwengevangenis in Amerika. Het is zowel diep triest als behoorlijk komisch. En dat zijn de beste series natuurlijk. Als je hier nog niet mee begonnen bent, dan ben ik jaloers op je. Er staan 7 seizoenen online, dus je kunt even voort. Het definitieve laatste seizoen is nu te bekijken. Aan het eind nemen de acteurs één voor één echt afscheid van ons kijkers, want het is inderdaad even afkicken voor de fans (en dat zijn er veel). Dit is één van de bekendste goede series op Netflix, die er zijn. Wel met geweld, maar ja, wat wil je, het gaat over een gevangenis. Hoort bij de Top 3 van deze series tips! Dat kan je alleen al herleiden aan het aantal hits dat je krijgt op Bol: 74 resultaten met Orange is the New Black en 33 resultaten met Oranje is het Nieuwe Zwart, maar dat zijn voornamelijk t-shirts (wel grappig voor Koningsdag of een voetbalwedstrijd van Oranje).

Netflix Tips 2020 Kijk bijv. naar The Kominsky Method met Michael Douglas
The Kominsky Method

*) The Kominsky Method

Een al wat oudere serie op Netflix, maar zeer de moeite waard. In The Kominsky Method speelt Michael Douglas een gewezen acteur, die nu acteerlessen geeft op zijn eigen academie. Je wist het niet, maar Michael Douglas kan ook komische rollen aan, zoals hij bewijst in deze serie. Twee seizoenen met geweldige grappen over ouderdom en mannelijkheid.

After Life, geniaal
After Life

*) After Life

In After Life speelt Ricky Gervais een cynische droevige man, die net weduwnaar is geworden. Het liefst stapt hij er ook uit, maar iets belet hem: de video-opnames van zijn overleden vrouw. Prachtige serie over leven en dood, gemis en liefde, met een glansrol van Ricky Gervais, die nu eens niet persé grappig hoeft te zijn. Maar zijn cynische houding is zo hard, dat dat weer heel erg grappig is. Twee seizoenen met 6 afleveringen van ieder een half uur.

the Queen's Gambit
he Queen’s Gambit

*) Queen’s Gambit

Een miniserie, die sinds het najaar van 2020 bij deze Netflix Tips staat, The Queen’s Gambit. Het verhaal gaat over een wonderkind, een meisje, dat op 8-jarige leeftijd het schaakspel ontdekt en door de conciërge van het weeshuis, waar ze opgroeit, wordt ingewijd in het spel. In dat weeshuis worden de meisjes met kalmerende middelen rustig gehouden. We hebben het hier over de jaren 1955-1960. Het meisje Beth Harmon raakt verslaafd aan deze middelen, maar door het gebruik van deze drugs ontdekt ze haar talent in schaken. Mooie sfeerbeelden van de jaren zestig, de meeste opgenomen in Berlijn, hoewel het speelt in andere steden. Het verhaal volgt het wonderkind, dat uiteindelijk een vrouw wordt aan de top van de door mannen gedomineerde schaakwereld.

When they see us
When they see us

*) When they see us

In het voorjaar van 1989 worden 5 jonge gekleurde jongens gearresteerd, verhoord en gedwongen de brute aanval en moord op een witte vrouw in Central Park te bekennen. De miniserie van 4 afleveringen van 50 minuten vertelt het waargebeurde en schokkende verhaal en naarmate de serie vordert kruipt het schaamrood op je wangen omhoog. Goed geacteerd en rauw gefilmd, goed gedaan. Met geweld.

Goede series op Netflix? The Crown natuurlijk!
The Crown

*) The Crown

The Crown staat al een tijdje op Netflix. De serie gaat over de regering van Koningin Elizabeth II en is een op de geschiedenis gebaseerde gedramatiseerde bewerking over het leven van deze koningin. De eerste twee seizoenen zijn met Claire Foy in de hoofdrol als Koningin Elizabeth. Het derde en vierde seizoen is met Olivia Colman in de hoofdrol. Het derde seizoen is nu te zien bij Netflix. Er zijn maar weinig series, die zo goed bedacht en uitgevoerd zijn en waarin zo realistisch wordt geacteerd. Hulde voor Olivia Colman, die een koningin neerzet, die zowel menselijk als koninklijk is. The Crown 4e seizoen begint op 15 november 2020.

Grote verrassing is, dat er voor het vijfde tevens laatste seizoen weer een nieuwe Queen wordt gekozen. Het is Imelda Staunton, die Koningin Elizabeth speelt vanaf het jaar 2001. Behoort bij de Top 3 van deze series tips! Dit kostuumdrama is echt een leuke serie voor vrouwen.

Bonusfamiljen: grappig en heel herkenbaar
Bonusfamiljen

*) Bonusfamiljen

Bonusfamiljen is een Zweede dramaserie met een komisch tintje. Ik schoot er vaak bij in de lach. Het verhaal gaat over wat er gebeurt, als een stel met kinderen gaat scheiden en weer nieuwe liefdes krijgt, die ook weer kinderen mee nemen. De serie is goed geacteerd en heel goed getypecast en geschreven. De karakters zijn echte mensen, die allemaal hun eigen domme fouten maken. Ik ben fan van Eddie en van het psychologen echtpaar, perfect beschreven en getypeerd! Er zijn drie seizoenen, maar het zou eindeloos door kunnen gaan, zoals het leven doorgaat. Problemen komen en gaan. Eén van de grappigste Netflix Tips 2020 en een leuke serie voor vrouwen.

La Casa de Papel hoort echt bij de Netflix Tips 2020
La Casa de Papel

*) La Casa de Papel

La Casa de Papel is een spannende Spaanse serie over een perfect uitgedachte, maar niet helemaal perfect uitgevoerde bankroof en gijzeling van het bankpersoneel door een groep bankrovers, onder leiding van El Professor. Ze dragen constant maskers met de afbeelding van Salvador Dali en rode overalls. En daar maken ze handig gebruik van. Het begin “Me llamo Tokyo” is al een klassieker en ook het strijdlied, dat de bankrovers gebruiken om hun moraal op te peppen, Bella Ciao, herken je uit duizenden. Het is één van de best bekeken series van deze Netflix Tips 2020, dus misschien heb je hem al gezien. Maar zo niet, ga kijken, want de serie is niet alleen spannend, maar ook grappig en menselijk. Leuk ook is, dat het goed van je Spaans is, mocht je daarmee bezig zijn, zoals ik. Vier seizoenen te zien en er is een open einde! YES! Ik hoop zo, dat seizoen 5 snel online komt! Deze hoort wel bij de Top 3 van deze series tips! Als je bij Bol kijkt, dan vind je heel veel dingen, die gerelateerd zijn aan deze serie La Casa de Papel. Maar liefst 252 resultaten. Met name de bekende rode overall met het masker worden aangeboden. Perfect voor Halloween of een gekostumeerd feestje zoals Carnaval.

Atypical, één van de minst bekende Netflix Tips van 2020
Atypical

*) Atypical

Ook al ben ik niet helemaal de doelgroep waar deze serie Atypical voor is bestemd, toch kan ik hem heel erg waarderen. Deze Amerikaanse serie handelt over een autistische jongen en het gezin waar hij in opgroeit. De typecasting is geweldig. De acteur die Sam speelt, de 18-jarige jongen die autistisch is, maar toch redelijk mee kan komen in de maatschappij, is erg goed. Sterker nog, het zou zomaar iemand kunnen zijn, die zelf enigszins autistisch is en dat nog wat heeft aangedikt. (Dat is trouwens niet zo, dus des te groter is mijn ontzag voor deze acteerprestatie). Maar ook zijn androgyne zus, die twijfelt over haar seksualiteit en de beide ouders zitten goed in hun spel. De moeder in de serie wordt gespeeld door Jennifer Jason Leigh. Drie seizoenen. Dit is één van de minst bekende goede series op Netflix.

Grace & Frankie is één van de goede series op Netflix over de vriendschap tussen twee vrouwen
Grace & Frankie

*) Grace & Frankie

Grace & Frankie is ook een goede serie op Netflix. Ik heb altijd een beetje moeite gehad met Jane Fonda, die het karakter Grace speelt, een typische bekakte Amerikaanse. Maar veel wordt goedgemaakt door Lily Tomlin, die Frankie speelt.

Het gaat over de onverwachte vriendschap tussen twee vrouwen, als ze beiden tegelijkertijd verlaten worden door hun mannelijke echtgenoten, die al 20 jaar verliefd op elkaar blijken te zijn. Het heet officieel een komische serie te zijn, maar er zit gemiddeld maar één grap in per aflevering, waar ik om moet lachen. Toch blijf ik kijken en ben ik benieuwd wat er nu weer gaat gebeuren. Ik zit nu in het derde seizoen en het is toch best een goede serie. In totaal zijn er nu zes seizoenen te zien op Netflix, en het zevende en laatste seizoen wordt nu opgenomen.

NPOstart tips 2020
Killing Eve op NPOstart

Netflix Tips en NPOstart tips

Bij dit lijstje van Netflix Tips 2020 horen toch ook nog een paar NPOstart series tips.

Ken je bijvoorbeeld Killing Eve al? Een thriller met twee vrouwen in de hoofdrol, die zowel grappig als spannend is. In Killing Eve belandt een medewerkster van de Britse geheime dienst, een rol van Sandra Oh, in een kat-en-muisspel met een vrouwelijke sociopatische huurmoordenaar. Dit is een van beste NPOstart tips van 2020. Drie seizoenen.

Maar vaak zijn het Nederlandse series die te zien zijn op de NPOstart. KLEM is ook een echte aanrader. Wat ik het leuke ervan vind is dat het in Amsterdam Zuid is opgenomen. Ik herken veel plekken. Acteerprestaties zijn goed en over het verhaal is, doordat het in een voor iedereen herkenbare situatie speelt, heel goed bedacht. Veel vertakkingen, die uiteindelijk weer kloppen. Ricky Gervais is fan, las ik laatst op Twitter.

Kijk ook eens op Vlaams Kijken, een site die Belgische tips geeft. Sommige zijn ook in Nederland te zien.